Pyroll rakentaa kumppaniverkostoaan Tekesin sparraamana

Oletko tänään pidellyt käsissäsi paperista leipäpussia, muovista salaattipussia, voikäärettä tai kartonkista puuropakkausta? Siinä tapauksessa olet todennäköisesti törmännyt Pyrolliin. Pohjoismaiden johtaviin paperin, kartongin ja muovin jalostajiin kuuluva Pyroll valmistaa muun muassa näitä edellämainittuja arjen sujuvoittajia.

"Valmistamme asiakkaillemme vuosittain noin kaksi miljardia erilaista pakkausta. Suomalainen kuluttaja on kosketuksissa tuotteisiimme päivittäin. Tärkeintä meille on kuitenkin se, että pakkaus tuo asiakkaamme brändin näkyviin", linjaa Pyrollin tuotekehityspäällikkö Marko Manu.

Pyroll on toiminut jo vuodesta 1973 alkaen ja työllistää nykyisin noin 500 ihmistä kolmessa eri maassa. Pitkästä historiastaan huolimatta midcap-kokoluokan Pyrollin matka on vasta nousukiidossa ja halu laajentua on kova.

"Haemme järjestelmällisesti kasvua. Suomessa mahdollisuudet kasvuun ovat rajallisia, joten viennin merkitys korostuu", Manu arvioi.

Liideri-ohjelmasta lisäpontta

Kasvua ja kansainvälistymistä vauhdittaakseen Pyroll hakeutui Tekesin Liideri-ohjelmaan. Ohjelmaan kuuluvan Pyrollin projektin tarkoituksena on synnyttää B2B-yritysten ekosysteemi ja keskinäinen verkosto, joka tarjoaa uudenlaista asiakasarvoa ja kilpailukykyä etenkin kansainvälisillä markkinoilla.

"Pienten ja keskisuurtenkin yritysten haaste on siinä, että kädet ovat jatkuvasti täynnä päivittäistä tekemistä, eikä laajempiin kokonaisuuksiin ole aikaa keskittyä. Asiakkaiden tarpeet ja toimintaympäristö kuitenkin muuttuvat jatkuvasti ja näihin muutoksiin pitäisi pystyä vastaamaan", luettelee Manu haasteita.

Liideri-projektin myötä Pyroll on saanut uusia kanavia kumppaneiden löytämiseen ja yhteistyöverkoston rakentamiseen.

"Kaikkea ei pysty eikä kannata tehdä itse! Verkostoituminen muiden yritysten ja esimerkiksi korkeakoulujen kanssa antaa vahvempaa pontta uusien palveluratkaisujen, toimintamallien ja tuotteiden kehittämiseen. Tekesin kautta olemme saaneet paljon julkisuutta, uusia kontakteja ja konkreettisia yhteydenottoja", Manu kertoo.

"Ei tarvitse olla yksin"

Pakkausten maailmassa konkreettisia esimerkkejä muuttuvista asiakastarpeista ovat esimerkiksi tuotannon sirpaloituminen yksilöllisempiin pieneriin sekä uusien teknologioiden kuten älypakkausten esiinmarssi.

"Organisaatiolta vaaditaan muutoskyvykkyyttä ja joustavuutta. Emme voi tehdä asioita samalla tavalla kuin 20 vuotta sitten, vaan meidän pitää jatkuvasti pystyä ajattelemaan ja toimimaan uudella tavalla", Manu tiivistää.

Tekes pyrkii tukemaan yrityksiä yksilöllisen asiakaslähtöisesti ja tarjoamaan sekä konkreettista opastusta että eväitä uudenlaiseen ajatteluun.

"Yhteistyö Tekesin kanssa on ollut meille todella hedelmällistä. Tulee sellainen olo, että koskaan ei tarvitse olla yksin: kynnys kysyä Tekesiltä vinkkejä mihin tahansa asiaan on matala – ja vastaukset ovat mukavan järkeviä ja käytännönläheisiä. Byrokratiaa on aivan turha pelätä, päinvastoin hakemusten tekeminen ja suunnitelmien rakentaminen sujuu Tekesin asiantuntijoiden tuella vaivattomasti", summaa Manu kokemuksiaan.

Lisätietoja

Tuotekehityspäällikkö Marko Manu
Pyroll
marko.manu (at) pyroll.com

Teksti: Kaiku Helsinki
Kuva: Pyroll

Pia Mörk