Primoceler: Ainutlaatuisella lasinhitsausteknologialla on monta käyttökohdetta

Laseriin perustuvalla lasinhitsauksella voidaan sulkea esimerkiksi elektroniikkaa hermeettisesti lasikuoren sisään. Siihen pystyy vain yksi yritys maailmassa. Sovelluskohteita ovat lääketieteelliset laitteet aina avaruudessa käytettäviin komponentteihin saakka.

Tamperelainen vuonna 2010 perustettu Primoceler on kehittänyt laitteen, jolla kiinnitetään lasia lasiin tiiviisti ja tarkasti. Lasi ei myöskään kuumene käytännössä lainkaan liitoskohdan ulkopuolella. Laser sulattaa lasia noin 50 mikrometrin leveydeltä, joten liitoksia voidaan tehdä hyvinkin tarkasti ja pieniin kappaleisiin. Tuloksena on myös tiivis liitos.

Perinteisesti lasiosia on kiinnitetty liimoilla tai metallikerroksiin yhdistämällä, mutta näistä liitoksista ei saada täysin tiiviitä ja kestäviä. Lisäksi liitoskohdat eivät ole milloinkaan optisesti puhtaita ja tarkkoja.

Nykyään Primoceler myy ennen kaikkea palvelujaan, koko lasipaketin suunnittelua ja valmistusta asiakkailleen. Lasin liittämisen lisäksi yhtiön laitteilla ja osaamisella voidaan kiinnittää lasia ja piitä toisiinsa – tästä on suurta iloa elektroniikkaa ja lasia yhdistettäessä.

Ihmisen sisälle ja ulos avaruuteen

Yritys on keskittynyt tuotteisiin, joilta vaaditaan suurta luotettavuutta. Niitä tehdään määrällisesti vähän, mutta niiltä vaaditaan paljon. Tällaisia ovat esimerkiksi implantit ja lääketieteelliset laitteet, joita asennetaan ihmisen sisälle.

Toimitusjohtaja Ville Hevonkorpi luettelee laitteita, joita ovat muun muassa ruoansulatuskanavaan laitettavat kamerat ja erilaiset optiset ilmaisimet, jotka mittaavat painetta valon avulla. Ensimmäiset laitteet on asennettu tämän vuoden alussa ihmisiin; lääketieteessä menee vuosia, ennen kuin uudet ratkaisut hyväksytään ihmiskokeisiin.

"Nyt tällaisia laitteita tehdään usein titaanista, mutta sen ongelmana on se, etteivät radioaallot mene titaanin läpi. Siksi titaanikuoressa on aina muovinen kohta tai sen rinnalla on erillinen osa, jonka kautta laitteen akkua ladataan ja siihen ollaan yhteydessä. Tämä lisää laitteen mutkikkuutta ja läpiviennit ovat aina riskialttiita."

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n projekteissa Primoceler kehittää tekniikkaa esimerkiksi
avaruuteen lähetettävien optisten anturien ja kameran CMOS-kennon suojaksi. ESA on ollut myös erinomainen referenssi yritykselle.

Meneillään olevasta tilikaudesta onkin tulossa lähes tuplasti edellistä parempi. Yritys on voinut rahoittaa toimintaansa omilla tuloillaan, ja ESA:n lisäksi rahoitusta on saatu muun muassa Tekesiltä ja Finnveralta. Tekesin ja maineikkaan UCLA-yliopiston Global Access -ohjelmassa Primoceler sai kokeneiden ammattilaisten apua Yhdysvaltojen markkinapotentiaalin selvittämisessä.

"Tämä on Made in Finland alkaen lasereihin liittyvästä perustutkimuksesta päätyen hitsauslaitteistomme teknisiin ratkaisuihin."

Teksti ja kuva: Jari Mäkinen

Kaj Nordgren