Panimolaboratorio: Kilpailijat tutkivat yhdessä – ja oluen maku paranee

Yli 50-vuotias Panimolaboratorio tuottaa laadukasta esikilpailullista panimotietoa Suomeen. Tutkimusyrityksessä lyhennetään oluen käymisaikaa ja testataan uusia ohralajikkeita.

Oy Panimolaboratorion projektit kattavat koko oluen valmistusketjun ohrasta valmiiksi juomaksi. Panimo- ja mallastutkimusta ja -kehitystä tekevän laboratorion toiminnassa jo 2000-luvun alusta asti mukana ollut Hartwallin laatu- ja tuotekehityspäällikkö Riitta Saleva-Sjöblom kertoo, että käytännössä tutkimusprojektit liittyvät raaka-aineisiin, prosessointiin, elintarviketurvallisuuteen ja ympäristöön.

"Olemme tehneet paljon erilaisia tutkimuksia. Esimerkiksi panimoprosessin simulointimalleja on kehitetty, ja hiivaan liittyviä tutkimuksia teemme runsaasti. Olemme tutkineet myös uusia juomatyyppejä. Laboratorion ohrakomitea taas testaa ja hyväksyy uusia mallasohralajikkeita viljelyyn", Panimolaboratorion hallituksessa toimiva Saleva-Sjöblom kertoo.

Tekesin tuella on käynnistetty monta tutkimusta, kuten mallastuksen ekotehokkuuden parantamiseen tähtäävä projekti.

Useimmiten Panimolaboratoriossa on samaan aikaan käynnissä pari–kolme isompaa hanketta, ja niiden rinnalla toteutetaan pienempiä projekteja. Tällä hetkellä laboratoriossa tutkitaan muun muassa oluen maun säilyvyyttä ja sitä, miten makua pystytään parantamaan.

Yhteistyön tavoitteena alan tietotaidon lisääminen

Panimolaboratoriossa kilpailijat työskentelevät yhdessä. Tutkimusyrityksen omistavat mallastamo ja neljä panimoa. Teknologian tutkimuskeskus VTT on laboratorion pääasiallinen tutkimuspartneri.

Saleva-Sjöblom kertoo, että yhteistyö on sujunut erittäin hyvin.

"Tilanne on harvinainen, kun kilpailijat ovat saman pöydän ääressä. Sen vuoksi tutkimus pidetäänkin esikilpailullisella asteella."

Suurimpia yhteistyön etuja ovat monet eri näkökulmat.

"Tarvitsemme monenlaisia vahvuuksia tutkimusprojekteihin. Laboratorion erityisen toimintatavan avulla voimme keskittyä asioihin, jotka ovat tärkeitä ja joista tarvitaan lisätietoa", Saleva-Sjöblom sanoo.

Myös mallastusyritys Viking Maltin johtaja Timo Huttunen kehuu yhteistyömallia. Hän ei ole kuullut vastaavanlaisista laboratorioista.

"Tapamme toimia lienee ainutlaatuinen maailmassa."

Panimoalan ammattitaito on Suomessa tasokasta

Panimolaboratorio täytti viime vuonna 60 vuotta. Pitkät perinteet ovat sujuvoittaneet yhteistyötä.

Saleva-Sjöblom kertoo, että panimoalan osaaminen on kasvanut Suomessa nimenomaan Panimolaboratorion ansiosta. Tekesin rahoitustuesta on ollut suurta apua tutkimusyrityksen projekteissa.

Myös vuoropuhelu Tekesin kanssa on hyödyttänyt laboratorion toimintaa. Yhdessä on ideoitu muun muassa uusia tutkimushankkeiden aiheita.

"Olemme käyneet projekteja koskevia hyviä, rakentavia keskusteluja", Huttunen kertoo.

Lisätietoja

Riitta Saleva-Sjöblom
Laatu- ja tuotekehityspäällikkö
Hartwall
riitta.saleva-sjoblom (at) hartwall.fi

Timo Huttunen
Director, special malts
Viking Malt
timo.huttunen (at) vikingmalt.com

Teksti: Elina Kirvesniemi, Kaiku Helsinki

Pia Mörk