Pakkauslaakso: Suomalaisella pakkausosaamisella voi pienentää ruuan hävikkiä

Kaikki mikä ei liiku bitteinä, tarvitsee ympärilleen pakkauksen. Pakkauksia tarvitaan maailmassa yhä enemmän – taustalla on kaksi perussyytä: verkkokaupan yleistyminen ja maailman ruokahuollon kasvavat tarpeet. Pakkauslaakso-ekosysteemi tuo suomalaiselle pakkausalalle kasvua.

Kaksi kolmasosaa maailman pakkaustuotannosta käytetään ruuan ja juoman pakkaamiseen. Silti maailmassa tuotetusta ruuasta ja ruuan raaka-aineesta lähes puolet menee tällä hetkellä hukkaan. Kehittyvissä maissa hävikki tapahtuu raaka-aineen kuljetusvaiheessa, kun taas länsimaissa ruokaa heitetään pois sen ostamisen jälkeen.

Pakkauksilla voi ratkaista molempia ongelmia: kehittyvissä maissa huolellisemmalla pakkaamisella, jolloin tuotteita menisi kuljetuksessa pilalle vähemmän, ja länsimaissa miettimällä pakkauskoot sopiviksi, jolloin myös poisheitettävän ruuan määrä vähenisi.

”Meidän haasteemme on luoda Suomessa tarjontaa, joka vastaa markkinoiden tulevia tarpeita. Samalla haluamme tehdä kestävää kehitystä tukevia pakkauksia. Pakkauslaakso on mukana suomalaisen bio- ja kiertotalouden kehittämisessä. Uskon, että meillä on realistiset mahdollisuudet menestyä”, arvioi Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilä.

Tukku- ja vähittäiskauppaa toivotaan vielä mukaan

Tekesin ja yritysten rahoittamassa Pakkauslaaksossa on edustettuna koko pakkaamisen arvoketju pakkausraaka-aineiden tuotannosta pakkausten valmistajiin sekä pakkauksia käyttäviin yrityksiin ja tukku-ja vähittäiskauppaan.

Pakkaaminen läpileikkaa lähes kaikki eri toimialat, jopa ICT-alan, sillä pakkauksiin tulee mukaan nykyään entistä enemmän älyominaisuuksia. Pakkauslaaksossa on tässä vaiheessa mukana noin 30 yritystä ja tutkimustahoa.

”Meillä on mukana hyvin materiaalin ja pakkausten valmistajia, mutta vielä kaipaisimme mukaan lisää tukku- ja vähittäiskaupan edustajia. Pelikenttä on auki, eikä tutkimuskohteita ole päätetty etukäteen. Mielenkiintoisen haasteen voi tuoda pöydälle. Jos löytyy muitakin kiinnostuneita, voidaan sitä viedä eteenpäin”, Säilä sanoo.

Pakkausosaamista kootaan yhteen

Suomen kilpailuetu pakkausalalla on edistyksellinen teknologia ja osaaminen. Pakkauksiin liittyvä osaaminen on kuitenkin hajautettu Suomessa laajalle. Esimerkiksi useissa yliopistoissa ja korkeakouluissa tutkitaan pakkaamista, mutta missään se ei ole strateginen painopiste. Pakkauslaakso on luotu kokoamaan alan osaamista yhteen.

Maailmalla noin 40 % pakkausmateriaaleista valmistetaan muovista ja vastaavasti toiset 40 prosenttia

puukuiduista. Suomessa puupohjaisilla pakkausmateriaaleilla on 70 prosentin osuus ja sitä kautta osaaminen on vahvaa.

”Esimerkiksi taitekartongeissa ja nestepakkauskartongeissa olemme huipulla. Suomi on niin pieni maa, että Suomi voi hyvin toimia myös living lab -tyyppisenä kokeiluympäristönä”, Säilä listaa Suomen vahvuuksia.

Lisätietoja

Antro Säilä
Puh. 040 589 1891
antro.saila (at) pakkaus.com
Pakkauslaakso
Suomen Pakkausyhdistys

Petri Vasara
Puh. 040 500 9553
petri.vasara (at) poyry.com
Pöyry Management Consulting Oy

Inkeri Huttu
Puh. 029 50 55883
inkeri.huttu (at) tekes.fi
Innovaatiorahoituskeskus Tekes

Sanna Nuutila