Maailmalle tähdännyt Normet rakensi laajan verkoston

Normet Oy on muuttunut traktoreiden lisälaitteita valmistavasta, pienestä iisalmelaisyrityksestä globaaliksi kasvuyhtiöksi, joka toimii 30 eri maassa eikä pelkää kansainvälisyyttä. Tekesin tuen avulla yritys kasvatti liikevaihtoaan kymmenessä vuodessa 500 prosenttia.

Vielä 1960-luvulla Iisalmessa kehitettiin muutaman ihmisen voimin koneita Suomen maa- ja metsätalouden tarpeisiin. Toimiala kuitenkin muuttui nopeasti: seuraavalla vuosikymmenellä Normetin traktorilaitteiden tuotanto vaihtui kaivosten ja tunneleiden maanalaisiin tuotteisiin.
Yritys kansainvälistyi hyvin aikaisessa vaiheessa.

”Jo 1970-luvulla perustimme Ranskaan ensimmäisen markkinointiyhtiön, minkä jälkeen aloimme rakentaa verkostoa Eurooppaan ja Afrikkaan”, Normetin erikoisprojektien kehitysjohtaja Jouko Tenhunen kertoo.

Nyt midcap-kokoluokan Normetilla on kuusi globaalia myyntialuetta, 40 paikallista myynti- ja asiakastukeen kytkeytyvää omaa toimistoa yhteensä 30 maassa ja noin 900 työntekijää, jotka edustavat yli 20 eri kansalaisuutta. Yrityksen liiketoiminta koostuu nykyään laitevalmistuksen lisäksi myös huolto- ja palveluliiketoiminnasta, rakennuskemikaaleista ja maanalaiseen rakentamiseen liittyvistä tuotteista, kuten kallion lujitukseen käytettävistä pulteista.

95 prosenttia Normetin tuotannosta päätyy ulkomaille. Yritykselle myönnettiinkin Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto vuonna 2011.

Tekes asetti riman korkealle

Normetin liikevaihto oli vielä 2005 noin 40 miljoonaa. Yrityksen tuotekehitysjohtaja Heikki Ojala kertoo, että luku nousi kymmenessä vuodessa 240 miljoonaan euroon, eli yhteensä 500 prosenttia. Miten näin hurja kasvu on mahdollista?

Käänteentekevä vuosi oli 2005, jolloin Normet sai uuden pääomistajan. Sen jälkeen yhtiö luopui edustajaverkostostaan ja perusti omat yhtiöt maailmalle. Silloin palkattiin myös suuri osa nykyisestä henkilökunnasta.

”Omien yhtiöiden perustaminen asiakasrajapintaan oli strategisesti tärkeä päätös, jotta voimme ylläpitää kannattavaa huoltoliiketoimintaa. Asioiden täytyy olla omissa käsissä, jotta ymmärrämme asiakkaiden tarpeita. Silloin esimerkiksi lisäpalveluita on helpompi suunnitella”, Ojala sanoo.
Tärkeänä nopean kasvun auttajana on ollut myös Tekes. Tenhunen kertoo, että yhteistyötä on tehty lähes 20 vuotta.

”Tekesillä on ollut merkittävä rooli erityisesti teknologiakehityksessä. He ovat kannustaneet riskinottoon parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.”

Tekesin verkosto on tukenut Normetia vaativassa tuotekehityksessä, kuten ohjausjärjestelmiin liittyvien uusien, varioitavien tuotteiden kehittämisessä. Tärkeä kehitysharppaus on ollut myös automaation hyödyntäminen laitteissa.

”Pyrimme kehityksessämme näkemään viiden vuoden päähän. Se, mitä kehitämme tällä hetkellä, on markkinoilla 3–5 vuoden kuluttua, Tenhunen sanoo.

Verkostoista kumppanuuteen

Normetissa on hyödynnetty jo yli 15 vuotta verkostomaista tuotekehitystä ja suunnittelua. Strategisia yhteistyökumppaneita yhtiöllä on runsaasti. Ojala kertoo, että projekteihin halutaan mukaan paras osaaminen.

”Verkoston avulla olemme saaneet käyttöömme laajemmin osaajia kuin itse palkkaamalla. Silloin, kun on joustava verkosto, myös markkinatarpeisiin reagointi on paljon nopeampaa”, hän kertoo.
Verkostosta on saatu myös lojaalia kumppanuutta. Esimerkiksi silloin, kun Normetilla on ollut hiljaisempaa ja kumppanilla taas työvoiman tarvetta, Normetilta lainattiin 30 tuotannon työntekijää puoleksi vuodeksi.

”Esimerkki osoittaa luottamuksen syvyyttä”, Ojala kuvaa.


Lisätietoja:

Jouko Tenhunen
Normet Oy
Puh. 050 511 4744
jouko.tenhunen(at)normet.com

Heikki Ojala
Normet Oy
Puh. 040 539 4803
heikki.ojala(at)normet.com

Teksti: Kaiku Helsinki

Pia Mörk