Huoleti: Terveyssovellus etsii vertaistuen

Terveysteknologia-alan startup-yritys Huoleti Oy on kehittänyt kansainvälisille markkinoille tähtäävän terveyssovelluksen. Sovelluksen kehittämiseen ostettiin asiantuntija-apua Tekesin innovaatiosetelillä. Palvelussa avun tarvitsija ja tarjoaja kohtaavat. Watson-tekoäly on tuomassa sovellukseen mukaan uniikin tietopankin.

Ihmisellä on halu auttaa. Niin uskovat Carita Savin ja Maria Lipsonen. Auttajat ja apua tarvitsevat eivät vain aina kohtaa: auttajan voi olla hankalaa löytää auttamisen kanava. Avun tarvitsija taas ei ehkä osaa pyytää apua.

Savin ja Lipsonen, eli Huoleti-tiimi, ovat ratkaisseet ongelman.

"Kehittämämme Huoleti-sovellus yhdistää ihmiset ja tiedon. Olemme antaneet auttamisen konseptille nimen moderni yhteisöllisyys. Pyrimme siihen, että auttamisesta ja avun pyytämisestä tulisi arkista", Savin kertoo.

Innovatiivisen auttamiskonseptin sisältävä Huoleti-applikaatio tarjoaa vakavasti sairaille kohdennettua vertaistukea. Kännykällä, tabletilla tai muulla päätelaitteella ohjattava Huoleti-sovellus toimii siten, että se etsii samanlaisessa tilanteessa olevia henkilöitä palvelun käyttäjien vertaistukiverkostoon.

"Ihmiset ovat siirtyneet vertaistukiyhdistyksistä sosiaaliseen mediaan. Yhdessä keskustelussa voi kuitenkin olla tuhansia ihmisiä. Ryhmät ovat nykyään niin täynnä infoa, että sieltä hukkuu olennaisin tieto. Samalla voi olla vaikeaa löytää sopivaa keskustelukumppania. Huoleti-palvelu yhdistää juuri samassa elämäntilanteessa olevat", Lipsonen kertoo.

Palvelun prototyyppi syöpäpotilaille

Ensimmäistä valmista tuotetta Huoleti-tiimi kehittää syöpäpotilaille, mutta kohderyhmää aiotaan laajentaa muihinkin vakaviin sairauksiin. Myös ikäihmisille on kehitteillä oma versio.

Savin kertoo, että idea Huoleti-palveluun syntyi opiskeluprojektista. Kun applikaatio voitti startupeille ja yrityksille suunnatun Kertomalla Paranee -sovelluskilpailun, syntyi päätös, että Huoleti-projekti jatkuu. Palvelulle oli kysyntää.

Savin otti hyvissä ajoin yhteyttä Tekesiin. Tekesin innovaatiosetelillä hankittiin uuden innovatiivisen tuotteen backend-osuus Fast Monkeys Oy:ltä. Näin saatiin todennettua tuotteen tekninen ratkaisu ja lopputuloksena oli melkein pilotointivalmis tuote. Pilotointia varten joudutaan vielä lisäämään muutama ominaisuus käyttökokemuksen parantamiseksi. Kehitettävällä tuotteella on onnistuessaan laajat yhteiskunnalliset vaikutukset sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Nykyään sovellusta kehitetään FinnMedin startup-yhteisössä Tampereen Health HUBissa, joka yhdistää terveysalan toimijat. Tampereella tiimiin liittyi myös Maria Lipsonen. Tredean innovaatiosetelillä hankittiin tuotteen frontend-osuus Haltu Oy:ltä.

Lipsonen on opiskellut terveysteknologiaa, ja hänellä on kaupallista kokemusta digitaalisista terveyspalveluista. Savinilla taas on taustallaan pitkä konsulttikokemus ICT-alalta, muun muassa terveydenhuollon sähköisten palvelujen kehittämisestä.

IBM Watson Health -tekoäly mukaan sovellukseen

Yksi Huoleti-palvelun tavoitteista on saada IBM Watson Health -tekoäly mukaan sovellukseen. Sen avulla käyttäjä saa itselleen räätälöityä, relevanttia tietoa, ja sovellus muuttuu suureksi tietopankiksi.

Tekes kannusti Huoleti-tiimin Watsoniin mukaan.

"Olemme saaneet Tekesiltä tietoa Watsonista ja sparrausta neuvotteluihin startup-yritysten näkökulmasta", Lipsonen kertoo.

Tekes on antanut neuvoja myös tiimin rahoitusneuvotteluihin.

"Bisneskehityksen tuki on kullanarvoista apua. Olemme saaneet näkökulmaa siihen, mitä asioita pitää huomioida ja missä vaiheessa. Aiomme viedä Huoleti-palvelun ulkomaille, joten jatkossa Tekesin rooli ja apu korostuvat vielä enemmän", Lipsonen sanoo.

Ensimmäisenä tiimi suuntaa Yhdysvaltoihin. Sen jälkeen tavoitteena on valloittaa Euroopan terveyssovellusmarkkinat.

Sitä ennen on kuitenkin saatava Suomen markkinoille ensimmäinen valmis tuote, jonka pilotointi alkaa helmikuussa 2017. Kuluttajille Huoleti lanseerataan vielä saman vuoden aikana.

"Tavoite on, että marras–joulukuussa meillä on valmis tuote", Savin sanoo.

Lisätietoja

Carita Savin
Huoleti-tiimi
Puh. 040 562 1700
carita (at) huoleti.fi

Maria Lipsonen
Huoleti-tiimi
Puh. 050 541 0780
maria (at) huoleti.fi


Teksti: Elina Kirvesniemi / Kaiku Helsinki

Kuva: Huoleti-tiimi

Eero Lukin