Fuzu: Työnhakupalvelulla on Keniassa jo yli puoli miljoonaa käyttäjää

Kehittyvillä markkinoilla kasvavan Fuzun verkkopalvelu tuo yhteen työnhakijat ja rekrytoivat yritykset. Samalla sen tavoitteena on ennaltaehkäistä lisääntyvän työvoiman mukanaan tuomia ongelmia.

Seuraavan 30 vuoden aikana maailman väkimäärän arvioidaan nousevan yli miljardilla. Suurinta kasvu on nykyisten kehittyvien markkinoiden alueella. Afrikasta on ennustettu kasvavan vuoteen 2035 mennessä maailman suurin työmarkkina ohi Kiinan ja Intian.

"Afrikan työmarkkinoille tulee seuraavan 10 vuoden aikana yli 120 miljoonaa uutta työnhakijaa. Jos heille ei löydetä tekemistä, seurauksena on historian suurin muuttoliike – ja mahdollisesti uusien radikaalien liikkeiden syntyminen", sanoo työnhakupalvelua Afrikan markkinoille kehittävän Fuzun toimitusjohtaja Jussi Hinkkanen.

Afrikka on Hinkkaselle tuttu maanosa. Hän on työskennellyt YK:n palveluksessa Mosambikissa ja ollut mukana Nokian Intian, Lähi-idän ja Afrikan -toimialueen johtoryhmässä. Pitkä ura teki tutuksi markkina-alueen ongelmat – sekä loi palon niiden ratkaisemiseen.

Vauhtia urakehitykseen työnhakijoille – tehokkaampaa rekrytointia yrityksille

Hinkkanen perusti Fuzun vuonna 2013 yhdessä entisen Nokia-kollegansa Jussi Impiön kanssa. Yrityksen kehittämä verkkopalvelu yhdistää työnhakijat ja rekrytoivat yritykset sekä tarjoaa käyttäjilleen muun muassa uraohjausta.

Palvelun tavoitteena on paitsi hyödyntää maailman nopeimmin kasvavan työmarkkinan luomia mahdollisuuksia, myös ennaltaehkäistä lisääntyvän työvoiman mukanaan tuomia ongelmia.

"Suuri osa Afrikan maiden väestöstä on alle 18-vuotiaita nuoria, joilla on halu tehdä töitä mutta ei juuri lainkaan koulutusta. Tarjoamme heille ura- ja kasvualustan, jonka avulla he voivat saada hakemuksistaan välitöntä palautetta ja kehittyä työnhakijoina ja ammattilaisina", Hinkkanen sanoo.

Työnantajille palvelu antaa puolestaan suoran kontaktin potentiaalisiin työnhakijoihin, mikä tekee rekrytoinnista nopeampaa ja tehokkaampaa.

Tekesin tukema pilottihanke auttoi lanseeraamaan valmiin tuotteen

Tekesin BEAM-ohjelmassa mukana oleva Fuzu on perustamisestaan lähtien keskittynyt juuri kehittyviin markkinoihin.

"Tekesin tuella toteutimme pilottihankeen Keniassa. Hyvä palaute kannusti aloittamaan tuotekehityksen kaupallista versiota varten. Valmis palvelu lanseerattiin vuoden 2015 lopulla", Hinkkanen kertoo.

Nykyään Fuzun palvelulla on Keniassa noin 700 000 käyttäjää ja sitä hyödyntävät muun muassa Microsoft ja konsulttiyritys McKinsey & Company. Tammikuussa 2017 Fuzu valittiin maailman viiden mielenkiintoisimman Afrikkaan keskittyvän yrityksen joukkoon.

"Seuraavaksi tavoitteenamme on laajentua muualle Afrikkaan. Palvelumme kannalta potentiaalisia maita ovat esimerkiksi Nigeria, Ghana, Uganda ja Etelä-Afrikka. Monissa Afrikan maissa on valtava tarve uudenlaisille digipalveluille. Niistä ollaan myös valmiita maksamaan, etenkin jos kokonaisuus on fiksusti suunniteltu ja hinnoiteltu", Hinkkanen kertoo.

Tekesin ja ulkoasiainministeriön (UM) yhteinen BEAM-ohjelma auttaa suomalaisia yrityksiä ja muita toimijoita ratkaisemaan innovaatioiden avulla maailman kehityshaasteita ja tekemään siitä menestyksekästä ja kestävää liiketoimintaa.

"Haluamme kannustaa yrityksiä tekemään pilotointia kohdemarkkinoilla. BEAM-ohjelman rahoitus jakaa yritysten riskiä", sanoo BEAM-ohjelman päällikkö Minh Lam.

Lisätietoja

Jussi Hinkkanen
Toimitusjohtaja, Fuzu Oy
p. 040 767 4008
jussi.hinkkanen (at) fuzu.com
www.tekes.fi/beam

Teksti: Sanna Puutonen / Kaiku Helsinki

Sanna Nuutila