Admares: Dubain luksussaari on vasta alkua – Admares rantautuu rohkeasti maailmalle

Persianlahden vauraissa emiraateissa luksus on arkipäivää. Jos näissä loistoautojen, pilvenpiirtäjien ja merkkipuotien täyttämissä jättikaupungeissa haluaa tehdä vaikutuksen, täytyy keksiä jotain todella mielikuvituksellista.

”Rakensimme 10 000 neliömetrin kokoisen keinotekoisen saaren meren päälle Burj Al Arab -hotellin edustalle Dubaissa. Kokosimme saaren uima-altaineen ja ravintoloineen Suomessa ja kuljetimme sen kuudessa osassa hotellin edustalle, jossa se koottiin ja asennettiin 90 pilarin päälle”, kertoo offsite-rakentamiseen erikoistuneen Admaresin toimitusjohtaja Mikael Hedberg.

Dubain luksussaari on vain yksi esimerkki mielikuvituksellisista rakennusideoista, joista Admares tekee totta. Vahvasta suomalaisesta laivanrakennusperinteestä osaamisensa ammentava turkulaisyritys toteuttaa tilaajan villit visiot meren päällä, rannalla ja kuivalla maalla.

”Mitä haastavampi lopullinen sijoituskohde on, sitä järkevämpää on käyttää offsite-menetelmää. Teemme ensin rakennustyöt hallitussa ympäristössä omalla tehtaallamme ja kokoamme sitten tuotokset valmiiksi kohteessa. Kun emme pystytä rakennustyömaata paikan päälle, emme häiritse asiakkaan toimintaa emmekä luontoa”, Hedberg selventää.

”Oikeanlaista tukea Tekesiltä”

Admares on löytänyt ja itse luonut oman lokeronsa muuttuvan meriteollisuuden keskellä. Sen tuotteissa perinteinen suomalainen merirakentaminen ja telakkaosaaminen yhdistyvät moderniin teknologiaan kekseliäällä tavalla. Tärkeää on myös alan laajempi ekosysteemi:

”Maailmalla suomalaisuus koetaan laadun takeeksi ja Suomi tunnetaan korkean teknologian maana. Sen lisäksi, että rakennamme tuotteemme suomalaisten osaajien voimin Suomessa, myös varustamme ne mahdollisimman pitkälti suomalaisella teknologialla kuten hisseillä, ilmastointijärjestelmillä ja allaslaitteilla”, kertoo Hedberg.

Tekes on tukenut Admaresia matkan varrella muun muassa tuotekehityksen ja pilotoinnin saralla.

”Yhteistyöstä Tekesin kanssa on ollut meille merkittävää apua. Etenkin alkuvaiheessa Tekes oli suuressa roolissa, siellä ymmärrettiin heti alusta alkaen tämän teollisuudenalan merkitys ja osattiin tarjota oikeanlaisia neuvoja ja tukea”, Hedberg muistelee.

Rohkeasti maailmalle!

Kelluville hotelleille, keinotekoisille saarille ja muille erityislaatuisille rakennuksille on nyt suurta kiinnostusta ympäri maailman. Lähi-Idän lisäksi Admares toteuttaa projekteja mm. Karibialla, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Hedberg kannustaa suomalaisia yrityksiä rohkeaan kansainvälistymiseen:

”Maailmalle kannattaa mennä, jos ja kun on hyvät tuotteet. Globaalien markkinoiden potentiaali on valtavan paljon suurempi kuin pienen Suomen – me olemme tästä erinomainen osoitus. Tekes voi toimia arvokkaana tukena maailmanvalloituksessa ja suosittelen yhteistyötä Tekesin kanssa kaikille suomalaisille yrityksille, jotka haluavat saada bisnesideansa kansainvälisesti lentoon.”

Teksti: Kaiku Helsinki

Miia Linnusmaa