CoreHW – tosi kovaa avaruus-hardwarea Tampereelta

Nokian matkapuhelinradioiden suunnittelulla kokemusta keränneet insinöörit perustivat radiotekniikassa käytettävien integroitujen mikropiirien suunnittelutoimiston. CoreHW on lyönyt ällikällä kaiken nähneen Euroopan avaruusjärjestönkin.

Toimitusjohtaja Tomi-Pekka Takalo kertoo, että Nokian matkapuhelimet välkkyvät näkyvästi CoreHW:n taustalla. Hänellä itsellään on pitkä Nokia-tausta, kuten on myös lähes kaikilla yhtiön kokeneimmilla insinööreillä.

"CoreHW:n tarina lyhyesti on se, että kun Nokia ensin ulkoisti mikropiirien kehitystoimintansa yhtiölle, joka sitten lopetti toimintansa Tampereella vuoden 2012 lopussa, mietimme perustajatiimin kanssa miten tätä pitkää kokemusta voitaisiin käyttää hyväksi."

Kysyntää on riittänyt siinä määrin, että viimeisen puolentoista aikana yhtiön työntekijämäärä on kasvanut seitsemästä 40:een ,ja viime vuoden liikevaihto on jo 3,5 miljoonan euron luokkaa.

Avaruus on uusi avaus

Artes on Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tietoliikennetekniikan tutkimusohjelma, joka auttaa eurooppalaisia kehittämään uutta ja parempaa teknologiaa ennen kaikkea satelliiteissa käytettäväksi. Eräs ohjelman, jossa myös CoreHW oli mukana, hankkeista koski radiolähettimissä ja -vastaanottimissa käytettyjä osia. Kyseessä oli taajuussyntetisaattori, jolla synnytetään radioyhteyden käyttämä kantoaalto.

"ESAn vaatimukset laitteelle olivat niin kovat, että emme tienneet voisiko sellaisen ylipäänsä tehdä", nauraa Takalo ja listaa vaatimuksia laajasta taajuuskaistasta ja pienestä kohinasta.

Siinä missä teollisuudessa pitää yleensä saada tuotteet ulos nopeasti ja niitä voidaan vähän korjailla jälkikäteen, oli avaruussovellusten päinvastainen toimintatapa pieni yllätys Takalolle. Avaruuteen lähetettäviä laitteita ei voi korjata laukaisun jälkeen, joten niiden pitää olla äärimmäisen laadukkaita.

"Meitä jopa kehotettiin tekemään hitaammin, mikä osoittautui hyväksi valinnaksi. Saimme kohinasta desibelin osan pois yhtäältä, sitten toisaalta, ja siten kokonaiskohina putosi kerta kerralta alemmaksi. Tuotteemme osoittautui lopulta todella hyväksi, ja ESA:n tilaajat olivat erittäin tyytyväisiä."

Osaamiselle monia käyttökohteita

Tekemistä langattomien systeemien suunnittelijoille kyllä riittää: tulevaisuudessa langatonta tiedonsiirtoa käytetään yhä enemmän ja enemmän, kun kaikenlaiset laitteet keskustelevat keskenään ilman johtoa välissä.

Yhtenä uutena alueenaan yhtiö näkeekin 5G-alueella toimivien laitteiden niin sanonut etupäät, eli lähinnä antennia olevat osat, joissa mikropiirit, niiden algoritmit ja antennit integroidaan kaikki yhdeksi osaksi, tiiviiksi kompaktiksi systeemiksi.

Tekes rahoittaa parhaillaan CoreHW:n tuotekehitystä ja digitaalisen osaamisen kehittämistä Digiboosti-rahoituksella.

 

Lisätietoja

Tomi-Pekka Takalo
CoreHW
p. 040 35 45 880
tomi-pekka.takalo (at) corehw.com
www.corehw.com

Teksti ja kuva: Jari Mäkinen

Kaj Nordgren