Volterin pienvoimala on tyylikäs ja viimeistelty tuote

Energiaomavaraisuus olisi monelle niin taloudellisesta kuin ekologisestakin näkökulmasta tärkeä asia. Ratkaisuja on tarjolla monenlaisia aina aurinkokennoista tuulivoimaan. Kempeleläinen Volter halusi kehittää ratkaisun, joka mahdollistaa sen, että haja-asutusalueillakin asuvat voivat tuottaa tarvitsemansa energian ja lämmön energiaomavaraisesti. Nyt Volter on uudistanut pienvoimalatuotteensa muotoilijoiden kanssa ja hakee kasvua viennistä.

Volter valmistaa pienen kokoluokan voimalaitoksia eli sellaisia, joista saatava energia riittää hyvin esimerkiksi yhden maatilan tarpeisiin. Pienvoimalan tuotanto perustuu metsänkorjuujätteen polttoon, jonka avulla syntyy niin lämpöä kuin sähköä. Viisitoista henkilöä työllistävällä Volterilla ei kuitenkaan haluttu jättää työtä puolitiehen, vaan toiminnallisuuden lisäksi haluttiin panostaa voimalan ulkonäköön. Asiakasta ja häntä miellyttävää visuaalista ratkaisua on ajateltu tuotekehityksen kaikissa vaiheissa.

- Tuotteen muotoilua kannattaisi kaikkien valmistajien ajatella. Ostajat haluavat tyylikkäitä tuotteita ja järkevästi muotoiltu tuote tuo lisäarvoa ja haluttavuutta. Tyylikäs ja viimeistelty tuote saa aikaan myös sen, että käyttäjät kohtelevat sitä sen arvon mukaisesti, kertoo Volterin toimitusjohtaja Jarno Haapakoski.

Yhteistyössä muotoilun ammattilaisten kanssa

Pienvoimala ja mielenkiintoinen design eivät helposti yhdisty ajatuksissa toisiinsa. Volterin ainutlaatuista tekemistä on kiitelty ja palkintojakin uraauurtava ajattelutapa on saanut. Se voitti vuoden 2016 Plootu Fennica -kilpailun teollisuussarjan Vuoden Ohutlevytuotteena. Kiitosta tuli muotoilun ja käytettävyyden yhteensopivuudesta. Tämä ei tosin tarkoita sitä, että Volterin päätuote olisi nyt valmis ja seuraavaksi siirryttäisiin kehittämään muita tuotteita.

- Me aiomme vastaisuudessakin keskittyä siihen, mikä on kaikkein tärkeintä eli tuotteen jatkuvaan kehittämiseen. Haluamme olla maailman paras siinä mitä teemme ja uskomme, että yksi huipputuote riittää, emmekä lähde hetken mielijohteesta laajentamaan tuotetarjontaa, Jarno Haapakoski summaa.

Volter on aina panostanut tuotteensa ulkonäköön, mutta oivallus muotoilun ammattilaisen käytöstä on vienyt tuotteen uudelle tasolle. Tekesin Fiiliksestä fyrkkaa -ohjelman avulla toteutettu muotoiluprojekti yhdessä Pinto Designin kanssa nopeutui merkittävästi ja valmis, esteettisesti miellyttävä kokonaisuus saatiin markkinoille odotettua nopeammin.

Suurin osa liikevaihdosta tulee viennistä

Tällä hetkellä Volterin markkinat ovat Suomen rajojen ulkopuolella. Kotimaassa huomattavaa kasvua ei ole odotettavissa, mutta esimerkiksi Iso-Britanniassa suosio on yllättänyt pienvoimalavalmistajan.

- Viime vuonna suurin osa liikevaihdosta tuli viennistä. Jälleenmyyntimme on laajentunut kattamaan jo kymmenen maata ja juuri valmistelemme työtä Japanin markkinoille menemisestä, sillä siellä näemme meille paljon potentiaalia. Suomessa myyntiin vaikuttaa tulevaisuudessa tehtävä energiapolitiikka, pohtii Haapakoski.

Tulevaisuuden Volter näkee valoisana, sillä tuote vastaa aitoon tarpeeseen ja tekee sen luotettavasti ja ekologisesti. Kotimaisia asiakkaita Volterilla arvostetaan kuitenkin suuresti, sillä heidän ansiostaan yritys pääsi hyvään vauhtiin ja kohti tulevaa menestystä

Lisätietoja

Jarno Haapakoski
Toimitusjohtaja
puh. 040 739 0461
jarno.haapakoski (at) volter.fi
http://volter.fi/

Teksti: Ellun Kanat

Eero Lukin