Pöyry: Joko tunnet ligniinin? Puun aineosasta tulossa superbisnes

Ligniiniekosysteemi on suomalaislähtöinen, nopeasti kasvava maailmanlaajuinen vientikokonaisuus.

"Eksoottiselta kuulostava ligniini on yksi mystisimpiä ja eksoottisimpia osia, jota on meille niin tutun puun rakenteessa noin 30 prosenttia. Suomalaiselle puun sidosaine ligniini on osa arkipäivää, jokainen sauna- tai takkaklapi on osaltaan tätä luonnonmateriaalia", johtaja Petri Vasara Pöyry Management Consulting Oy:stä selventää.

Pöyry Management Consulting Oy kehittää ligniiniekosysteemiä, eli koordinoi yrityksiä ja tutkimuslaitoksia, jotka yhdessä saattavat ligniinipohjaisia tuotteita mahdollisimman nopeasti markkinoille. Ligniiniä voi hyödyntää raaka-aineena esimerkiksi kemikaalien tai hiilikuidun tuotannossa.

Ekosysteemin tehtävä on kiihdyttää ligniinin markkinoiden syntyä ja loppukäyttäjäsovellusten menestystä. Ekosysteemin jäsenet ja yhteistyöverkostot kehittävät ja myyvät teknologiaa, välituotteita ja tuotteita, joilla ligniini saadaan erotettua puusta ja jalostettua lopputuotteiksi esimerkiksi autoihin, lentokoneisiin sekä yksilöiden kulutustuotteiksi.

Ligniiniekosysteemi luo työpaikkoja

Suomen etu on se, että puu raaka-aineena on tuttu ja sitä on paljon ja lähellä.

"Meillä on teknologiaa ja osaamista, mutta esimerkiksi tietynlaista kemian osaamista vielä puuttuu. Etsimme ekosysteemiin mukaan vielä lisää ligniinin loppukäyttäjiä. Ligniiniekosysteemin markkinathan ovat vientisuuntautuneet", Vasara sanoo.

"Tarkoituksemme on koota suomalaiselle pohjalle arvoketjut, jotka yhdistävät suomalaisen ja kansainvälisen osaamisen. Tilanne on kansainvälisesti ajatellen win-win, mutta isoin hyöty tulee tietysti Suomelle. Koko systeemillä on myös työllistävä vaikutus."

Ligniiniekosysteemi on puoliksi Tekesin ja puoliksi yritysten rahoittama. Perussuunnitelmat ovat Vasaran mukaan valmiina. Parhaillaan käynnissä on vauhdikas läpivienti.

Ligniinille löytyy kysyntää maailmalla

Tällä hetkellä ekosysteemissä on mukana muun muassa metsäyhtiöitä, teknologiankehittäjiä, polttoaine- ja energiayhtiöitä, lentokoneteollisuuden edustaja sekä maalien, päällysteiden ja pinnoitteiden valmistaja. Autoteollisuuden jätit ja IKEAn ja Legon kaltaiset kuluttajasuuruudet ovat myös kohteina.

"Markkinat ovat koko maailma. Meillä on Suomessa ensimmäinen strateginen ligniinin ympärille rakentuva ekosysteemi, ainoa sellainen maailmassa. Kunnianhimo on suuri, mutta haasteita riittää. Mukana on maailmanluokan yrityksiä, jotka uskovat ligniinin mahdollisuuksiin."

Lisätietoja

Petri Vasara
Pöyry Management Consulting Oy
petri.vasara(at)poyry.com
Puh. 040 5009 553

Sanna Nuutila