Optomed: Kevyempiä ja edullisempia laitteita silmäsairauksien havaitsemiseen

Lelusädepistoolin näköisellä laitteella on tärkeä missio. Sen avulla voidaan havaita ajoissa vakavia silmäsairauksia. Kokonsa ja hintansa puolesta laite soveltuu myös kehittyvien maiden markkinoille. Team Finland -toimijoiden rooli on ollut merkittävä Optomedin kansainvälistymisen polulla.

Optomedin päätuote on kompakti ja helposti liikuteltava silmänpohja- ja silmänpintakamera. Sen ulkomuotoa voisi verrata vaikkapa lelusädepistooliin. Laite täyttää alan standardit (ISO 10940) ja resoluutiovaatimukset, mutta on merkittävästi pienempi. Osien alihankintaa on jonkin verran ulkomailta, mutta lopullinen kokoonpano tehdään Suomessa.

Perinteisesti silmänkuvauskamerat ovat "pöytäkoneita", joiden hinta noin 15000-20000 euroa. Optomedin laitteen hinta on saatu puristettua noin 7000 euroon.

Yrityksen liikevaihto vuonna 2015 oli noin 6 miljoonaa euroa, kuluvana vuonna toimitusjohtaja Seppo Kopsala odottaa 1-2 miljoonan euron lisäystä tähän. Suomessa Optomedillä on noin 45 työntekijää, Kiinassa noin 30. Liikevaihdosta yli 30 % tulee Kiinasta. Kiinan ohella Intian markkinoille on tehty suurimmat satsaukset viime vuosina.

Edullisempi hinta ja kompakti koko etuja kehittyvissä maissa

Maailmassa on satoja miljoonia diabeetikkoja, joiden silmät tulisi kuvata vuosittain. Myös glaukoomasta kärsiviä on noin 150 miljoonaa. Molemmat sairaudet voivat aiheuttaa merkittävää näön heikkenemistä tai sokeutumista. Miljoonilla kehittyvien maiden asukkailla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta vuosittaisiin tarkastuksiin.

Kevyemmän ja edullisemman laitteen myötä yhä useammalla on mahdollisuus kuvauttaa silmänsä. Lääkäri voi kuljettaa laitetta mukanaan, mikä edesauttaa kehittyvissä maissa asuvien silmien terveyden tutkimusta.

Team Finland -toimijoilta merkittävää apua

"Tekesin rooli tuotekehityksessä on ollut erittäin tärkeä. Riski on iso, koska olemme tehneet kokonaan uusia tuotteita. Välillä on tullut epäonnistumisiakin, mutta voi kysyä, onko otettu riittävästi riskiä, jos kaikki projektit olisivat onnistuneet", kertoo Kopsala.

Finnveran lainoista ja takauksista yrityksellä on pelkästään hyviä kokemuksia. Finpron kanssa Optomed on tehnyt jonkin verran markkinaselvityksiä.

"Työ- ja elinkeinoministeriön Golden Bridgen (nykyisin Growth Capital) kautta saimme hyvän kiinalaisen pääomasijoittajan."

Merkittäviä sijoituksia yritykseen ovat tehneet mm. Halma Plc Englannista, Cenova Ventures Kiinasta ja Robert Bosch Ventures Saksasta.

Lisätietoja

Seppo Kopsala
Toimitusjohtaja
puh. 040 555 1050
seppo.kopsala(at)optomed.fi

Kuva: Lotta Salonen

Eero Lukin