Mobidiag: Edullista ja helppoa diagnostiikkaa sairaalalaboratorioille

Molekyylidiagnostiikkaan erikoistunut Mobidiag tekee diagnostiikkatestejä ja laitealustoja infektiotautien tunnistamiseen. Yritys tarjoaa sairaalalaboratorioille automatisoitua diagnostiikkaa, jonka avulla oireiden syy selviää kilpailijoiden tuotteita nopeammin, varmemmin ja edullisemmin. Tekesin tuki on ollut merkittävässä roolissa yrityksen koko kehityskaaren ajan.

Mobidiagin kehittämillä testeillä diagnosoidaan etupäässä suolistoinfektioita, joihin kuuluvat myös paljon kohutut superbakteerit. Vahvassa kasvussa oleva yritys on saavuttanut vakaan markkina-aseman etenkin Pohjoismaissa ja Ranskassa. Jakelukanavien kautta yrityksen tuotteita myydään ympäri maailman – viimeisimpänä tulokkaana myyntiverkostoon lisättiin Meksiko.

Mobidiagin palveluksessa on kesällä 2016 nelisenkymmentä henkeä. Yritys perustettiin jo vuonna 2000, mutta se sai vuonna 2013 uuden suunnan yritysfuusion myötä. Silloin mukaan tuli myös Mobidiagin nykyinen toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen.

"Fuusion tarkoituksena oli saada kaikki molekyylidiagnostiikan alueella tarvittava osaaminen saman katon alle. Tällä tiimillä lähdimme kehittämään kahta tuotelinjaa, Amplidiagia ja Novodiagia, joista Amplidiag on jo valmis ja markkinoilla", Tenkanen kertoo.

Kahden tuotelinjan strategia – Novodiagilla automaattinen, edullinen diagnostiikka

Amplidiagin asiakaskuntaa ovat keskisuuret ja suuret sairaalalaboratoriot, joilla on osaavaa henkilöstöä sekä isot näytemäärät. Tuotteiden myynti on jo täydessä vauhdissa, ja esimerkiksi Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy:n kanssa on solmittu nelivuotinen sopimus.

Novodiag-tuotelinjasto on yrityksen suurempi ja kunnianhimoisempi projekti – Tenkasen sanoin pitkällä aikavälillä myös tärkeämpi. Mobidiag on kehittänyt sairaalalaboratorioille laitealustan, jonka käyttäjän ei tarvitse ymmärtää teknologiasta mitään. Näyte asetetaan kertakäyttöiseen kasettiin ja kasetti laitteeseen. Kaikki diagnostiikan eri vaiheet tapahtuvat automaattisesti kertakäyttöisen kasetin sisällä. Testitulos on valmis 1–1,5 tunnissa.

"Novodiagin valttikortti kilpailijoihin nähden on se, että yhdessä kasetissa voi tunnistaa monta kohdetta yhdellä testillä. Silloin oireiden syystä ei jää epäselvyyttä. Kasetti on edullinen, sillä kaikki teknologia on laitteen puolella. Kilpailijoiden tarjoamien testien hinnat ovat todella korkeita, mikä hidastaa teknologioiden leviämistä rutiinikäyttöön", Tenkanen selventää.

Rahoitus tärkeässä roolissa jo vuosikymmenten ajan

Tekesillä on ollut Mobidiagin toiminnassa suuri rooli jo pitkään, ja rahoitus on vauhdittanut yrityksen suunnitelmia monissa eri käänteissä.

"Tekesin tuki oli äärimmäisen isossa roolissa jo Finnzymes-yrityksessä, josta itse olen lähtöisin. Yritys syntyi Tekesin rahoituksen turvin 80-luvun puolivälissä, ja sen merkitys on Mobidiagille iso vielä tänäkin päivänä. Jopa kolmasosa Mobidiagin työntekijöistä on alkujaan Finnzymesin porukkaa", Tenkanen kertoo.

Tekes oli avainasemassa myös vuoden 2013 fuusiossa. Paljon resursseja vaatinut suunnanmuutos ei olisi ollut mahdollinen ilman Tekesin tukea.

"Yhteistyö Tekesin kanssa on aina sujunut mutkattomasti. Tapanani on kertoa kuulumisia heidän suuntaansa tasaisin väliajoin, vaikkei mitään raportteja tarvitsisikaan tehdä. Tekes on oikea valttikortti suomalaisille yrityksille", Tenkanen iloitsee.

Mobidiagin tulevaisuuden näkymät ovat erittäin positiiviset. Kaikki suurimmat teknologiaan liittyvät riskit on voitettu ja haasteet siirtyvät nyt myynnin ja markkinoinnin puolelle. Tuotteiden kaupallistamisessa ja kehittämisessä yritystä auttaa eteenpäin Euroopan Investointipankin (EIB) myöntämä 15 miljoonan euron rahoitus, josta Mobidiag tiedotti heinäkuun 2016 puolivälissä. Mobidiag on nyt kolmas eurooppalainen yritys, joka on saanut rahoitusta EIB:n infektiotautien EU Finance for Innovators -instrumentista.

"EIB-rahoitus täydentää erinomaisesti Tekesiltä saamaamme tukea. Rahoituksen ansiosta saamme vietyä markkinoinnin ja myynnin tavoittelemallemme tasolle", Tenkanen toteaa tyytyväisenä.

Lisätietoja

Tuomas Tenkanen
Toimitusjohtaja
tuomas.tenkanen(at)mobidiag.com
Puh. 050 5534 980

Teksti: Kaiku Helsinki

Pia Mörk