HUR: Innovatiivisilla liikuntakonsepteilla menestystä vientiin

Kokkolalainen HUR tarjoaa kokonaisvaltaisia ratkaisuja lihasvoiman ylläpitoon, nopeusharjoitteluun ja tasapainon kehittämiseen urheilijoista senioreihin. Suomalaisella yhteistyöllä, innovatiivisella tuotekehityksellä ja tuotteistuksella on onnistuttu kasvattamaan tuotteiden vientiä globaalisti 90-luvun lopulta alkaen.

HUR tarjoaa liikuntakonseptit senioreille, kuntoutukseen ja kuntosaliharjoitteluun. HUR erottuu markkinoilla älykkäimmällä ja kattavimmalla tietokoneohjatulla liikuntaratkaisullaan. Yritys valmistaa harjoitteluun käytettävät laitteet, joiden vaikuttavuutta asiakkaiden kehitykseen seurataan HUR SmartTouchin avulla.

Yrityksellä on tytäryhtiöitä kuudessa maassa ja yhteensä 80 työntekijää. Ratkaisujen asennuksia löytyy yhteensä 54 maasta. Pääkonttori, tuotanto ja tuotteistus sijaitsevat Kokkolassa.

"Teemme oman tuotekehityksen ja tuotannon lisäksi yhteistyötä esimerkiksi Chydeniuksen terveystieteiden yksikön ja muiden suomalaisten alan toimijoiden kanssa. Yhteistyö on tärkeässä roolissa, jotta pystytään tarjoamaan sellaisia konsepteja, joita maailmalla tarvitaan", sanoo HURin toimitusjohtaja Lena Karjaluoto.

HUR on ollut mukana kehittämässä Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen terveystieteiden yksikön ja RAIsoftin kanssa WELMED-konseptia, jolla tuotetaan laadukasta kokonaisvaltaista hoitoa ja hoidon vaikuttavuutta. Myös kustannuksia pystytään sen avulla arvioimaan. Keskeisenä innovaationa on fyysisen toimintakyvyn mittauslaboratorio ja siihen liitettävät tietojärjestelmät, analysointivälineet ja kehittämispalvelut. Ratkaisun ensimmäinen asiakas on Singapore, jossa HUR on mukana ikääntyvään väestöön panostavassa GYM Tonic -hankkeessa. Osana ratkaisua Kokkolassa koulutetaan 50 singaporelaista fysioterapeuttia.

Globaalia kasvua 90-luvulta alkaen

Mats Manderbacka perusti yrityksen vuonna 1989. Yritys sai alkunsa Manderbackan opiskellessa Helsingin yliopistossa, kun urheilijat kyselivät apua nopeuden ja räjähtävän lihasvoiman kasvattamiseen. Urheilijoiden lisäksi senioreista tuli 90-luvun lopulla suuri käyttäjäryhmä Japanin valtion tutkiessa, kuinka kuluja voitaisiin vähentää ja ylläpitää vanhenevan väestön kuntoa. HURin laitteet soveltuivat tähän tarkoitukseen.

"Japanin jälkeen toiminta on levinnyt ympäri maailman. Tällä hetkellä muissakin Aasian maissa on mielenkiintoa vastaavalle. Olemme tutustuneet viime aikoina Thaimaan ministeriön edustajiin ja Taiwanista sekä Hong Kongista on tulossa ryhmiä tutustumaan ratkaisuihimme", sanoo Karjaluoto.

"Panostamme parhaillaan myös Lähi-Itään, missä ikäihmisten harjoittelu on edelleen lapsen kengissä, mutta terveellisen elämän viettäminen on yleistymässä. Näemme potentiaalia myös Amerikoissa esimerkiksi Meksikossa, Brasiliassa ja Kolumbiassa. Ne ovat uusia ja kiinnostavia markkinoita meille", sanoo Karjaluoto.

HUR kasvattaa markkinoitaan tarjoamalla ratkaisuja yksityiselle sektorille. "Viimeisin työvoitto oli kauppa Samsungin kanssa. Samsung haluaa pitää työntekijänsä kunnossa ja he tilasivat tarkoitukseen HURin ratkaisun. Suomessa on totuttu ostamaan eteläkorealaista teknologiaa, mutta nyt vastavuoroisesti Samsung ostaa Suomesta ratkaisuja heidän työntekijöidensä terveyden ja kunnon parantamiseen, ylläpitoon ja mittaamiseen."

Tuotekehitys ja kenttätyö kasvun avaimia

HUR on pystynyt kasvamaan jatkuvalla innovatiivisella tuotekehityksellä ja kovalla kenttätyöllä. Seuraavalle viidelle vuodelle on asetettu aikaisempaa kovemmat kasvutavoitteet. Tekes on ollut mukana erityisesti tuotekehityspuolella.

"Koko historian ajan Tekes on ollut jotenkin mukana toiminnassamme, ja olemme olleet todella tyytyväisiä saamaamme apuun; olemme saaneet tukea aina tarpeen vaatiessa. Erityisesti Tekesin tuki on ollut arvokasta tuotekehityksessä, jossa olemme mielestäni Suomessa hyviä", kertoo Karjaluoto.

Seuraavan viiden vuoden aikana HURilla panostetaan myyntiin ja markkinointiin erityisen paljon. Tavoitteena on kasvattaa aluepäälliköiden määrää vastaamaan ratkaisujen myynnistä uusilla alueilla ja vahvistamaan näkyvyyttä esimerkiksi Lähi-idässä ja Euroopassa.

Lisätietoja

www.hur.fi

Lena Karjaluoto
Toimitusjohtaja
lena.karjaluoto(at)hur.fi

Teksti: Kaiku Helsinki

Pia Mörk