Flying Lynx: Kansainvälisten verkkokauppamarkkinoiden ovet auki avaimet käteen -periaatteella

Paljon kuraa niskaansa saanutta kotimaista verkkoliiketoimintaosaamista rientää pönkittämään kotkalainen Flying Lynx täyden palvelun verkkokauppa-alustallaan. Team Finland tukee yritystä kansainvälisen verkkoliiketoiminnan kehittämisessä.

Venäjän verkkokauppamarkkinoilla liikkuu vuosittain rahaa kymmenisen miljardia euroa. Tyhmää olisi suomalaisten olla ottamatta osuuttaan tästä. Vuonna 2015 perustettu Flying Lynx tarjoaa sähköisiä myyntikanavia kansainvälisille markkinoille. Liikeidea on avata ja pyörittää valmiita myyntikanavia, joiden kautta yritykset myyvät tuotteitaan kuluttajille eri kohdemarkkinoilla.

Ensimmäinen palvelu, Venäjälle suunnattu myyntikanava, www.taxfreemir.ru, on ollut toiminnassa vuoden 2016 alusta.

Flying Lynxin eri toimintojen parissa työskentelee noin 20 eri osa-alueiden ammattilaista. Osin yrityksen osakkaiden omien yritysten, lappeenrantalaisen Toimeliaan ja joensuulaisen Atflown kautta.

Asiakas ostaa käyttöoikeuden Flying Lynxin verkkokauppa-alustaan. Vastineeksi saa muun muassa valmiin verkkokaupan, dokumentoinnin, verkkokauppa-alustan markkinoinnin, suosituimmat maksutavat ja asiakaspalvelun – kaikki kohdemarkkinoiden tarpeisiin, kuten kielelle, räätälöitynä. Vastavuoroisesti Flying Lynx maksimoi omaa näkyvyyttään hakukoneoptimoinnilla ja -markkinoinnilla. Firma tavoittaa kuluttajat VKontaktessa, Facebookissa, Youtube-blogeissa ja muissa Venäjän suosituimmissa sosiaalisen median kanavissa.

Lisäksi Flying Lynx tarjoaa yritysten omia sähköisiä myyntikanavia useille kansainvälisille markkinoille. Verkkopalvelujen päivittäinen operointi tehdään yhteistyössä Flying Lynxin valmiilla ratkaisuilla ja partnerisopimuksilla. Esimerkkinä maksujen kerääminen venäläisiltä kuluttajilta.

"Me tarjoamme valmiit työkalut ulkomaille suuntautuvaan kauppaan ilman suurta alkuinvestointia. Harvasta yrityksestä löytyy edelleenkään tarvittava osaaminen verkkokaupan käynnistämiseen ja päivittäiseen operointiin. Myös toiminnan aloittaminen pelkästään omin voimin voi käydä loppuen lopuksi kalliiksi", sanoo Flying Lynxin toimitusjohtaja Marko Kangaskolkka.

Kilpailua alalla on Suomessa hyvin vähän, jos ollenkaan.

Tekniikka edellä puuhun

Kotimaista verkkoliiketoiminnan osaamista on kritisoitu milloin mistäkin syystä. Suomi on liian pieni ja harvaanasuttu maa kaukana kaikesta ja logistiikkakustannukset ovat kilpailukyvyttömiä ulkomaisten toimijoiden edessä. Ulkomailta edullisemmin tilattu ja nopeammin kotiin toimitettu lähetys luonnollisesti kummastuttaa. Jotain täällä ei ole osattu.

"Syitä tällaiseen tilanteeseen on monia ja yhtä ainoaa on vaikea nostaa suurimmaksi. Yleisesti ottaen kotimaisten yritysten kynnys lähteä tekemään verkkokauppaa ulkomaille on jostain syystä melko korkea. Yrityksiä tietenkin kiinnostaa ulkomaisen verkkokaupan potentiaali eri markkinoilla, mutta usein asiaa ei kuitenkaan lähdetä edistämään. Kysymys on ennen kaikkea asenteesta."

"Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Suomessa verkkokauppa nähdään edelleen liikaa teknologisena asiana. Tämä näkyy suurina panostuksina teknologian kehittämiseen sen sijaan, että käytettäisiin enemmän resursseja tuotteiden ja verkkokauppojen markkinointiin."

Kangaskolkan mukaan suomalaiset lastenvaatteet ja -tarvikkeet sekä luontaistuotteet ovat perinteisesti olleet venäläisiin uppoavia tuoteryhmiä. Venäläinen kuluttaja saa myös tuotteet ulkomaisen verkkokaupan kautta selvästi sikäläistä verkkokauppaa tai kivijalkaa edullisemmin. Ulkomaisesta verkkokaupasta venäläinen kuluttaja voi ostaa kuukaudessa tuhannella eurolla tuotteita tullivapaasti tai arvonlisäverotta.

Team Finland -verkosto auttaa suomalaisen verkkoliiketoiminnan kansainvälistämisessä

Tekesin rahoituksella Flying Lynx on suunnitellut kansainvälistä kasvua. Yritys tutustui muun muassa paikan päällä Kiinassa sinne suuntautuvan verkkokaupan sääntöihin ja markkinoiden erityispiirteisiin. Kiinasta tilataan eniten verkkokauppatuotteita koko maailmassa ja niiden logistiikassa liikkuvat isot rahat. Myös kiinalaiset verkkokaupat etsivät uusia toimituskanavia esimerkiksi Suomen kautta Venäjälle, mikä voisi sataa suoraan kotimaiseen laariin, jos kortit pelataan oikein. Vastaavaa kansainvälistymisen suunnittelutyötä tehtiin Venäjälle, josta markkinatutkimukset olivat tärkeimpiä.

Flying Lynx on mukana Finpron verkkokaupan kasvuohjelmassa, eCommerce Growthissa. Se auttaa kädestä pitäen kansainvälisen toiminnan suunnittelussa, verkkokauppaosaamisen lisäämisessä sekä kohdemarkkinoiden ja niiden vaatimusten tunnistamisessa.

"eCommerce Growth on hyvä alku valtion puolelta, ja vastaavia avauksia tarvittaisiin lisää yritysten verkkoliiketoimintaosaamisen lisäämiseksi. Finpron Kiinan toimisto auttoi myös Kiinan matkan järjestelyissä", Marko Kangaskolkka kiittää.

Kangaskolkan palaute julkisille rahoittajille on se, että kaikki minimibyrokratialla varustetut rahoituspalvelut, pienetkin, ovat tervetulleita suomalaisten yritysten kansainvälisen verkkomyyntiosaamisen kehittämiseen. Tällaista hän kertoo kuulevansa jatkuvasti tapaamiltaan pk-yrityksiltä.

"Vuonna 2020 Flying Lynx palvelee useampaa sataa yritystä Suomessa ja ulkomailla. Niiden myynti kansainvälisille markkinoille kasvaa tasaisesti eri myyntikanaviemme kautta."

Lisätietoja

Marko Kangaskolkka
Flying Lynx Oy
p. 040 531 7595
marko (at) flyinglynx.com
www.flyinglynx.com

Kuva: Fotolia

 

Kaj Nordgren