Beddit: Suomalainen kasvuyritys parantaa ihmisten unenlaatua ympäri maailman

Bedditin missiona on auttaa ihmisiä nukkumaan paremmin. Joukkorahoituksella alkunsa saanut yrityksen unianturi kuuluu nykyään Apple-myymälöiden valikoimiin ympäri maailman. Bedditin kilpailuvaltti on vahvasti tutkimukseen pohjautuva tuotekehitys, jota Tekes on tukenut alusta lähtien.

Menestyvillä yrityksillä on usein takanaan hyvä tarina. Suomalaisen Bedditin kohdalla se saa alkunsa yrityksen perustajajäsenen ja nykyisen toimitusjohtajan Lasse Leppäkorven pieleen menneestä triathlon-kaudesta.

"Rankka treenaaminen ajoi ylikuntoon. Jotta palautumistani voitiin seurata, jouduin kuukausien ajan nukkumaan sykemittari päällä. Haittapuolena oli, että puristavan rintapannan käyttö heikensi toipumisen kannalta tärkeän unen laatua", Leppäkorpi kertoo.

Vuosia myöhemmin Leppäkorpi työskenteli ballistokardiografian tutkijana silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa. Ballistokardiografia on tieteellinen menetelmä, jonka avulla sydämen ja verenkierron toimintaa voidaan tarkkailla ja analysoida kehon liikkeiden perusteella. Kun kollega Heikki Ruotoistenmäki kehitti ja patentoi uudentyyppisen äärimmäisen herkän anturin, joka soveltui hyvin ballistokardiografiaan, Leppäkorpi haistoi liikeidean.

"Kehittämämme anturi asennettiin suoraan sairaalavuoteisiin, jolloin potilaiden sykettä ja hengitystä voitiin seurata vaivattomasti ilman kehoon kiinnitettäviä letkuja tai mittareita."

Finsor-nimellä toimineen yrityksen kehityskulku oli nopeaa vuoteen 2008 asti, jolloin talouskriisi karkotti yhteistyökumppanit tiehensä. Yritys lähti miettimään konseptiaan uudelleen, jolloin Leppäkorpi muisti palautumisjaksonsa huonosti nukutut yöt.

"Tajusimme, että saman teknologian avulla voi mitata myös unta."

Tavoitteena aidosti parempi uni, ei vain datan kerääminen

Kuluttajamarkkinoille suunnattu Beddit Sleep Tracker lanseerattiin vuonna 2013 Indiegogo-joukkorahoitussivustolla. Kampanja on edelleen yksi terveysteknologia-alan menestyneimmistä: ennakkotilauksia tehtiin 106 maahan ja niiden arvo nousi 0,5 miljoonaan euroon ennen kuin tuotetta oli valmistettu yhtäkään kappaletta.

Sleep Trackerin toimintaperiaate on simppeli: patjan päälle, lakanan alle asetettava ohut anturiliuska mittaa käyttäjänsä unta sekä uniympäristön olosuhteita ja lähettää tiedot mobiilisovellukseen.

"Pelkkien mittaustulosten sijaan haluamme tarjota käyttäjillemme myös palveluita, joiden avulla omaa unenlaatuaan voi parantaa. Yhteistyökumppaneihimme kuuluu muun muassa uniklinikoita ja personal trainereita", Leppäkorpi kertoo.

Bedditin palvelusta on tähän mennessä julkaistu kolme versiota. Tekesin rahoituksella on ollut niiden kehittämisessä ratkaisevan tärkeä merkitys.

"Se, että Tekesillä on alusta alkaen uskottu liikeideaamme ja tuotteeseemme, on auttanut saamaan rahoitusta myös muualta", Leppäkorpi kiittelee.

Tieteellinen tutkimus tukee tuotekehitystä

Bedditin käyttäjämäärä kasvaa tasaisesti. Tuote on kerännyt unimittauksia jo miljoonilta öiltä, ja on myynnissä tuhansissa kaupoissa yli sadassa maassa. Menestyneen joukkorahoituskampanjan ohella yrityksen meriittilistalta löytyy pääsy yhden maailman tunnetuimman brändin jakeluun.

"Nykyään tuotteemme on myynnissä kansainvälisesti kaikissa Applen myymälöissä, mikä ei ole ihan pieni juttu. Olemme harvojen joukossa", Leppäkorpi iloitsee.

Bedditin erottaa kilpailijoistaan myös tuotekehityksen vahva side tieteelliseen tutkimukseen. Leppäkorven mukaan yrityksen tuotekehitysbudjetista osa korvamerkitään aina lääkäreiden, tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa tehtävälle yhteistyölle.

"Tutkimus sinänsä ei tuota merkittävää liikevaihtoa, mutta julkaisut tuovat osaamisellemme uskottavuutta ja vahvistavat asemaamme alan asiantuntijoina. Tämä osa liiketoimintaamme ei olisi lainkaan mahdollista ilman Tekesiä. Myös kehityksen tulosten suojaamisessa kuten patentoinnissa Tekesin tuella on ollut tärkeä rooli."

Lisätietoja

Lasse Leppäkorpi, toimitusjohtaja
Puh. +1 408 913 0313
lasse.leppakorpi (at) beddit.com
www.beddit.com

Teksti: Kaiku Helsinki

Pia Mörk