Ambronite: Suomalainen superjuoma yhdistää ravintotieteen ja lääketieteen

Ambroniten juotava Supermeal-ateria haastaa perinteiset ruokanormit ja tuo ravintorikkaan vaihtoehdon kiireisen ihmisen arkeen. Superjuomaa nautitaan jo 40 maassa ja yli puolet yrityksen liikevaihdosta tulee Yhdysvalloista.

Suomen metsissä kypsyy vuosittain todellinen superfood-varanto: mustikat sisältävät runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja ravintokuitua. Erinomaisten ravintoarvojensa ansiosta mustikka on keskeinen raaka-aine startup-yritys Ambroniten valmistamassa Drinkable Supermeal -ateriassa.

Supermeal-idea sai alkunsa Aalto-yliopistossa, kun Simo Suoheimo, yksi Ambronite-yrityksen perustajista, alkoi kehittää nestemäisiä aterioita omille vaelluksilleen ja kiireiseen arkeen.

"Kyllästyin elintarvikkeisiin, joita retkiolosuhteisiin oli tarjolla. Ne eivät olleet ravintoarvoiltaan, maultaan tai laadultaan hyviä. Aloin valmistaa itse oikeasta ruoasta tehtyjä helppoja, ravitsevia ja mukana kulkevia aterioita."

Suoheimo löysi pian hengenheimolaisiaan yliopistolta. Myös biohacking-yhteisön perustanut Mikko Ikola ja iron man -kisaaja Arno Paula olivat huolissaan siitä, miten epäterveellisesti nykyajan kiireiset opiskelijat ja työssäkäyvät ihmiset syövät. Supermealin kehittämiseen on tullut mukaan myös itävaltalainen lääkäri Christian Müller, joka tekee väitöskirjaa lääketieteen ja nutrigenomiikan alalta

"Energiapatukat ja muut sen kaltaiset eväät sisältävät lisäravinteita, eivätkä ne ole terveellisiä. Halusimme tehdä ravinto-optimoitua ruokaa, jossa yhdistyvät suomalaiset raaka-aineet ja tiede ja jonka avulla kiireiset ihmiset voivat elää täysillä ja terveellisesti."

Tekesin rahoitus auttoi löytämään kansainvälisiä sijoittajia

Tekesin rahoituksen avulla Ambronite aloitti tuotteen brändäämisen suoraan Piilaaksosta, Yhdysvalloista. Jo nyt puolet yrityksen liikevaihdosta tulee Atlantin toiselta puolen.

"Emme olisi tässä ilman Tekesin tukea ja ennen kaikkea yhteisöä, joka tuotteemme ympärille syntyi. Supermeal-ateriaa on alusta asti kehitetty aidosti asiakkaiden kanssa ja heidän toiveidensa mukaan, mikä on poikkeuksellista elintarviketuotteelle."

"Menestys vaati oikeiden kansainvälisten sijoittajien löytämistä ja kovaa jalkatyötä. Keväällä 2014 teimme elintarvikealan joukkorahoitusennätyksen IndieGoGossa ja Drinkable Supermealia tilattiin ennakkoon 35 maasta. Saimme myös kansainvälisen median huomion."

Tällä hetkellä Supermealia juodaan jo 40 maassa ja yritys kehittää toista juotavaa ateriaa. Viime vuonna kasvu oli 10–20 prosenttia kuukaudessa. Supermealia tilataan eniten suoraan nettikaupasta, mutta uudella tuotteella yritys tähtää myös retail-markkinoille.

Tulevaisuuden kiireisiä ihmisiä palveleva ruoka

Supermeal koostuu 18 ravintorikkaan raaka-aineen yhdistelmäjauheesta, joka sisältää muun muassa mustikkaa, kauraa, tyrniä ja nokkosta. Juomassa on myös 30 grammaa proteiinia.

"Supermealista saa missä tahansa tilanteessa täyspainoisen aterian – laadukkaista raaka-aineista. Ateria auttaa elämään terveellisesti ja ylittämään itsensä fyysisesti ja henkisesti."
Suoheimo mainitsee esimerkkinä Ari Huuselan, joka purjehti yksin Atlantin yli 24 päivässä, 13 tunnissa ja ravitsi itseään muun muassa Supermealilla.

Ambronite on mukana valmistusketjun kaikissa vaiheessa raaka-aineen alkutuotannosta asiakkaan aamiaispöytään tai käsilaukkuun saakka. Esimerkiksi Supermeal tuotetaan Vaasan Mustasaaressa ja se sisältää suomalaista kauraa, sillä se on ravinnerikkaampaa kuin muualla maailmassa tuotettu pohjoisen kasvualustan ansiosta. Mustikat poimitaan käsin Suomen Lapissa.

"Läpinäkyvyys, jäljitettävyys ja alkuperä ovat meille ja asiakkaillemme tärkeitä. Ne eivät ole itsestään selviä ruoantuotannossa."

Lisätietoja

Simo Suoheimo
Perustaja
Puh. 040 756 9039
simo (at) ambronite.com
https://ambronite.com

Teksti: Kaiku Helsinki

Pia Mörk