24 Pesula: Pesulaketju kasvaa ja tähyää ulkomaille

24 Pesula tarjoaa ratkaisun yksinkertaiseen ongelmaan – puhtauteen silloin kun asiakkaalle parhaiten sopii.

Itsepalveluketjun koneilla pestään ja kuivataan mattoja, petivaatteita, untuvaa ja kaikkea siltä väliltä. Vaikka puhutaan pesulaliiketoiminnasta, 24 Pesula on toteuttanut konseptinsa aivan uudella tavalla, uusimpia teknisiä ja digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen.

24 Pesula on perheyritys, jonka perustivat Kokkolassa kolme Nevalan veljestä vuonna 1999. Ajatuksena heillä oli rahoittaa autourheiluharrastus yritystoiminnalla päivätyön ohessa. Pitkäksi venyneen 15 vuoden startup-vaiheen jälkeen yhtiö alkoi hakea voimakasta kasvua, ja yrityksen omistajapohjaa on laajennettu yhdeksään henkilöön. 24 Pesula toimii tällä hetkellä Helsingin, Pirkanmaan ja Kokkolan alueella kahdeksalla toimipisteellä, jotka sijaitsevat pääasiassa ostoskeskusten yhteydessä.

"Suomessa lähes kaikilla on kotona pieni "24 Pesula", mutta usein kodintekstiilien kanssa tulee sellaisia tilanteita, ettei kotipesula riitä joko laadullisesti tai kooltaan – siinä kohtaa me tulemme apuun", kuvailee toimitusjohtaja Asko Nevala markkinakenttää.

"Yrityksemme asiakkaat koostuvat pääosin 30–60-vuotiaista naisista, jotka pesevät ja kuivaavat pesulassamme mattoja ja petivaatteita. Kasvavana asiakasryhmänä ovat yksinasuvat ja liikkuvat ihmiset, jotka pesevät ja kuivaavat peruspyykkiä."

Uuden kulttuurin luojat

Suomessa ei ole juurikaan tarjontaa itsepalvelupesuloissa, Helsinkiä pienissä määrin lukuun ottamatta. Suurin haaste Nevalan mielestä on tällä hetkellä uudenlaisen henkilökunnattoman palvelumallin tutustuttaminen ihmisille, sekä kertakäyttö- ja halpiskulttuuri.

"Muualta Euroopasta tuttu itsepalvelupesulakulttuuri ei Suomeen koskaan kunnolla rantautunut. Ihmiset tuppaavat heittämään uudetkin matot pois niiden likaannuttua, koska ei ole olemassa tarpeeksi helppoa, nopeaa ja edullista ratkaisua niiden pesuun. Tämän haluamme ehdottomasti muuttaa tarjoamalla mahdollisimman kätevän ja toimivan tavan tehdä tuotteista pitkäikäisempiä", Nevala sanoo.

Yrityksen kotimaisuusaste on korkea. Lukittava kuivauskaapisto ulosvedettävillä tangoilla sekä koneiden ohjaus- ja puhelinmaksujärjestelmät ovat 24 Pesulan itsensä suunnittelemia ja Suomessa valmistettuja. Pesukoneet valmistetaan Kataloniassa Espanjassa. Yritys on tehnyt tuotekehitystä pitkäjänteisesti, ja julkistaa uusia innovaatioita pesuun sekä kuivaukseen kesään mennessä.

Kohti ulkomaita

"Suurin syy vauhtiin pääsemisessä on ollut taitava omistajapohja ja suomeksi sanottuna talkoohenki. Voimakkaan kasvun tielle lähdimme vasta 2014, jolloin mietimme yhtiön tulevaisuutta. Saimme Tekesistä liiketoiminnan kehittämiseen lainaa ja ennen kaikkea suuntaviivoja. Samana vuonna palkkasimme yritykseen kaksi omistajaa täysipäiväisiksi työntekijöiksi. 2015 omistajapohjaa laajennettiin kahdella ulkopuolisella yritysammattilaisella. Liikevaihtomme kasvoi viime vuonna yli 40 prosenttia."

Tekesin rahoituksesta on ollut suuri hyöty alkuvaiheen kasvua hakevalle yritykselle. Kehityshankkeet painottuvat nykyisten prosessien parantamiseen sekä uusien palvelumallien kehitykseen kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille.

Ulkomaille laajentuminen on ehdottomasti suunnitelmissa. Vuonna 2014 tehdyn kartoituksen perusteella potentiaalisimpia markkinoita ovat Venäjä, Baltia ja Iso-Britannia. Juuri nyt pääpaino on Iso-Britannian markkinoiden kartoituksessa.

"Tietojemme mukaan Iso-Britanniassa on tällä hetkellä meneillään murros, jossa vanhat palvelupesuloiden omistajat ovat eläköitymässä. Usein ilman jatkajaa, joka olisi valmis investoimaan uuteen laitekantaan. Sikäläinen pesulakulttuuri perustuu pääosin palvelupesuloihin kivijalassa. Itsepalvelupesuloita löytyy vähemmän eivätkä ne ole automatisoituja, kuten 24 Pesulan konseptissa. Meidän tavoitteena on sijoittua Iso-Britanniassa päivittäistavarakaupan yhteyteen, jolloin pyykinpesu voidaan hoitaa kaupassakäynnin ohessa. Asuntokanta siellä on edelleen sellainen, että perustason pyykinhuolto on haastavaa."

Digitaalisuutta unohtamatta

Digitaalisuutta ei pesulankaan kannata juosta karkuun – päinvastoin. Se on helpottanut liiketoiminnan pyörittämistä huomattavasti. Kaikki toimipisteet ja laitteet ovat seurattavissa ja suurimmaksi osaksi hallittavissa mobiilisti. Yhdeksän kymmenestä ongelmatilanteesta saadaan hoidettua saman tien etänä.

"Markkinoinnin mittareiden sekä koneiden hallintatyökalujen kehitys digitaaliseen ja automatisoituun suuntaan on kannattavaksi havaittua ja jatkuvaa", Asko Nevala toteaa.

Lisätietoja

Asko Nevala
Toimitusjohtaja
24 Pesula
Puh. 044 362 2222
asko.nevala (at) pesula.fi
www.24pesula.fi

Kuva: 24 Pesula

Kaj Nordgren