TrademarkNow: Tavaramerkkien tienraivaaja

Hakukoneen avulla yritys voi entistä halvemmalla ja nopeammin selvittää, onko uuden nimen käyttö maailmanlaajuisesti mahdollista.

Osuvan nimen valinta on yksi tärkeimmistä vaiheista bisnesidean kehittelyssä. Globaalissa bisneksessä prosessista voi kuitenkin muodostua sotkuinen vyyhti.

"Uuden tavaramerkin ennakkotutkimiseen voi helposti mennä kahdesta päivästä viikkoon", selittää CEO Mikael Kolehmainen TrademarkNow:sta. "Kuluja voi syntyä 500 eurosta aina 14 000 euroon."

Ennen nykyistä työtään Kolehmainen työskenteli kahdeksan vuotta tavaramerkkijuristina, jolloin häneltä usein tiedusteltiin mahdollisuutta tavaramerkkien helpompaan ennakkotutkimiseen. Tarjolla olevat palvelut eivät vakuuttaneet, joten Kolehmainen päätti itse tehdä asialle jotain.

Etsi ja säästä

Kun kaikki tavaramerkkien suojaamiseen liittyvät kulut huomioidaan, alan arvo liikkuu 30 miljardissa dollarissa. Niinpä ei ole yllätys, että TrademarkNow:n hakukone on kasvanut nopeasti.

"Kun ihmiset kuulevat yrityksestämme, he ovat hyvin vaikuttuneita tuotteestamme", Kolehmainen sanoo. "Me olemme tavaramerkkien Google. Meidän kautta saat tietää, onko uusi nimesi sopiva 15 sekunnissa – ja saat tiedon murto-osalla kuluista."

TrademarkNow:lla on toimistot Suomessa, New Yorkissa ja Irlannissa. Valtaosa yrityksen asiakkaista on Yhdysvalloissa: maailman suurimpia lääkefirmoja, lakitoimistoja ja auton valmistajia.

Tekes tuo asennetta

Tekes näki Kolehmaisen liikeidean arvon yrityksen perustamisesta vuonna 2012 alkaen. Nyt on meneillään kolmas tutkimus- ja kehitysprojekti, ja yritys on Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitusohjelman loppuvaiheessa.

"Tekesin mukaantulo on todella tärkeää yrittäjän ajattelutavalle", Kolehmainen sanoo. "Saat ideoistasi palautetta ja uusia ideoita, jotka voivat lujittaa yritystä."

Tekesin asiantuntijoiden avun lisäksi TrademarkNow on hyötynyt erityisesti Nuoret innovatiiviset yritykset -ohjelman sijoittajapaneelista, joka analysoi ja arvioi yrityksen liiketoimintaidean kokonaisvaltaisesti.

"Tekes on ainutlaatuinen", Kolehmainen arvioi. "Esimerkiksi norjalaiset virkamiehet ja monet ihmiset Piilaaksossa ovat kysyneet minulta, mitä olemme tehneet Suomessa oikein. Yksi asia on Tekes. Voimme olla todella ylpeitä, että muut maat pitävät meitä esimerkkinä kehittäessään yritysten julkista rahoitusta. Tämä on todella arvokas asia."

Lisätietoja

Mikael Kolehmainen
puh. 050 340 5202
mikael.kolehmainen (at) trademarknow.com

www.trademarknow.com

Teksti: James O'Sullivan
Kuva: TrademarkNow

Eeva Landowski