Siili Solutions: Tietojärjestelmäkehitystä yhdessä asiakkaan kanssa

Siili Solutions uskoo ketterään läpinäkyvään kehitykseen ja on kasvanut nopeasti oikeilla yritysostoilla. Seuraava etappi on Euroopan softamarkkinat.

Helsinkiläinen Siili Solutions perustettiin kymmenen vuotta sitten "kokeneiden koodareiden kodiksi", joka tarjosi ja välitti alan ammattilaisia erilaisiin softakehityshankkeisiin. Nykyinen toimitusjohtaja Seppo Kuula tarttui ohjaimiin vuonna 2010, jolloin talossa oli 68 ammattilaista. Nykyään työntekijöitä on Helsingissä, Oulussa, Saksassa ja Puolassa yhteensä 350.

"Olen aina ollut tuotteistaja ja myyntimies ja mielestäni Siili oli enemmän kuin asiantuntijaresurssien myyjä. Voisimme olla arvoketjussa paljon korkeammalla ja tarjota tietojärjestelmäkokonaisuuksia yhdessä asiakkaan kanssa ketterästi rakennettuna. Eräs vahvuuksistamme oli jo tuolloin maailmanluokan informaation hallinta, jonka pohjan Suomeen loi Nokia. Vuonna 2011 liikevaihtomme kasvoi jo lähes 70 prosenttia ja henkilöstön määrä 106:een."

Siili on kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana keskimäärin 30 prosenttia vuodessa. Vuoden 2014 liikevaihdoksi ennustetaan 28–32 miljoonaa euroa. Kasvu on ollut kannattavaa perustamisesta alkaen. Pääomasijoituksia ei ole tarvittu. Omarahoitus on ollut kunnossa ja sitä on käytetty useisiin yritysostoihin.

Vuonna 2012 ostetulla Fusionilla esimerkiksi hankittiin digitaalisten palvelujen osaamista. Sellainen ei pelkästään rekrytoimalla olisi onnistunut. Toissa vuonna ostettiin oululainen Comwise, jossa paikan päällä työskentelee nyt 47 henkeä.

"Fusion toi nopean pilotoinnin kautta tehtävää suunnitteluosaamista erityisesti mobiilipuolelle ja Oulusta saimme hemmetin hyviä mobiilialustojen ammattilaisia."

Siili on vastannut muun muassa Microsoft Mobile Devicesin verkkopalvelujen suunnittelusta, modernisoinut Kelan verkkopalvelut, rakentanut suoratoistopalvelu HBO Nordicin verkko- ja mobiilipalvelut eri alustoille ja uudistanut YIT:n globaalit verkkopalvelut.

Helsingin pörssiin Siili listautui 2012. Syynä ei ollut raha, vaan julkisuuden ja uskottavuuden saaminen asiakaskentässä. Niillä luotiin edellytykset kasvulle.

Suomalaista palveluvientiä Eurooppaan

Tekesin hankkeessa viime vuonna tehtiin pohjatyötä kansainvälistymistä varten. Tuloksena oli markkinaselvitys liittyen osaamisen hallintaan, tuotteistamiseen ja palvelun skaalaamiseen kansainväliseksi. Projektin aikana avattiin toimisto Berliiniin yritysoston seurauksena.

"Ruotsi olisi ollut meille ehkä helpompi markkina, mutta Saksa edustaa jopa neljännestä Euroopan ohjelmistomarkkinoista ja markkinat kasvavat siellä nopeimmin. Meillä on toimisto yritysoston tuloksena myös Puolassa. Saksa on niin lähellä, että se on Puolalle lähes kotimarkkina", Seppo Kuula sanoo.

Henkilöstön osaaminen etusijalla

"Siileillä" eli henkilöstöllä on avainasema menestymisessä. Yritys kouluttaa työntekijöitä jatkuvasti ja ottaa heitä mukaan asiakkaiden projekteihin.

"Yleensä kourallinen kavereita hallitsee uusimman teknologian ensimmäisenä. Toiset hallitsevat syvällisesti jonkun olemassa olevan. Laitamme heidät oppimaan kokeneemmilta. Tällainen heimotoiminta ei ole Suomessa ihan tavanomaista. Siinä esimerkiksi koodarit, palvelumuotoilijat ja analytiikka-osaajat muodostavat yhteisöjä. He voivat olla ihan eri projekteissa, mutta tulevat vaihtamaan kuulumisia kerran kuussa ja opettelemaan uutta ja viemään tietoa eteenpäin omiin tiimeihinsä. Meillä on joka viikko heimotoimintaa eri teemoista", kertoo kehitysjohtaja Erkka Niemi.

"Heimotoiminnalla korvaamme yhden esimieskerroksen, mikä säästää paljon rahaa ja byrokratiaa", sanoo Kuula.

Nousevia trendejä Siili seuraa keräämällä dataa myynniltä ja liiketoimintajohdolta siitä, mitä yritykseltä kysellään, mikä johtaa kauppaan ja mikä ei myy.

"Kysymme jatkuvasti yksittäisiltä asiantuntijoilta, minne he näkevät alueensa kehittyvän. Palvelukehitystiimimme seuraa myyntiä ja henkilöstömme ajatuksia ja tekee liiketoimintajohdon kanssa päätökset siitä, mitä tehdään", Niemi sanoo.

Projektit paloiksi ja pilotit pystyyn

Seppo Kuula näkee isojen tietojärjestelmätoimittajien liiketoimintamallin aikansa eläneenä.

"Suuret pelurit kompastuvat ensimmäisenä siihen, etteivät rakenna palvelua asiakkaan kanssa. Ne tekevät mittavan projektin asiakkaan määrittelyn mukaan. Lopulta projekti saattaa myöhästyä ja esimerkiksi selain, jolle palvelu on speksattu, ei välttämättä ole enää edes saatavilla. Tässä on meidän markkinarakomme."

Tivin vuoden ohjelmistoyrittäjäksi nimeämän Seppo Kuulan teesit kasvunälkäisille ohjelmistoyrityksille ovat puhdasta digitaalisuuden etujen ymmärtämistä.

"Tee yhdessä, läpinäkyvästi, pilotoi, kehitä pienissä osissa, iteroi ja tuotteista palvelusi asiakkaan kanssa. Tällaista myös hankintalain pitäisi tukea. Jokainen virasto ei tarvitse omaa tietojärjestelmää. Kannattaisi keskittää. En näe syytä, miksei Suomessa osattaisi tätä."

Viiden vuoden visio on selvä.

"Vuoden 2020 Siili on kansainvälinen peluri, ja innovatiivisuudessa sekä tehokkuudessa Euroopan johtava toimija."

Lisätietoja

Seppo Kuula
Toimitusjohtaja
Siili Solutions

www.siili.fi

Kuva: Fotolia

Kaj Nordgren