Sandvik Mining: Innovaatioilla seuraavan sukupolven kaivosteknologiaa

Sandvik Mining keskitti globaalin tuotekehityksensä Tampereelle kunnianhimoisen innovaatiohankkeen ansiosta. Pitkäjänteinen hanke ei uudista vain tuotteita, vaan koko tuotantojärjestelmän ja teknologiaverkoston.

Viime lokakuussa tuotekehittäjät pokkasivat yllättyneinä globaalin innovaatiopalkinnon Tampereella pidetyssä Sandvikin tuotekehityspäivässä. Tunnustus tuli keksinnöstä, jolla kaivoskoneet saavat "näkökyvyn" liikkua pimeissä kaivoskäytävissä sentin tarkkuudella ilman manuaalista ohjausta. Idean takana ovat monimutkaiset algoritmit.

"Pystymme tuotteistamaan innovaation lähitulevaisuudessa. Sen avulla voidaan ohjata työtä ja liikkuvuutta kaivoksissa, ja lisätä merkittävästi kaivostyön tuottavuutta", kertoo tuotekehityspäällikkö Pasi Julkunen Sandvik Miningista.

Se että palkinto oli yllätys, johtui siitä, että Tampereen tuotekehitysyksikön Goldfinger-hanke oli palkittu vastaavalla palkinnolla vuonna 2013. Tamperelaiset eivät uskoneet tunnustuksen tulevan perättäisinä vuosina samaan yksikköön.

Palkitut innovaatiot kuuluvat Sandvik Miningin laajaan Ideal Rock Factory -hankkeeseen, jota Pasi Julkunen johtaa. Hanke koostuu monista projekteista, joita koordinoidaan samaa tavoitetta kohti.

"Kehitämme samaan aikaan sekä tulevia tuotesukupolvia että teknologisia alustoja, jotka voivat ottaa vastaan uuden teknologian. Valmistuttuaan ne ovat valovuosien päässä nykyisistä tuotantojärjestelmistä", Julkunen sanoo.

Rahoituksen arvo tulee osoittaa

Kunnianhimoisen ja pitkäkestoisen hankkeen käynnistäminen ei ollut helppoa. Isoissa yrityksissä haetaan nopeita tuottoja ja keskitetään toimintoja – usein Aasiaan. Julkusen mukaan Tampereen tuotekehityskeskus on kuitenkin pystynyt osoittamaan yrityksen ylimmälle johdolle, että Suomessa voidaan tehdä kilpailukykyistä tutkimusta ja saada aikaan tuloksia.

"Yksi tekijä tässä oli Suomen hieno teknologiarahoitusjärjestelmä. Tekesin tuki on tullut meille kreivin aikaan. Suurin osa näistä projekteista ei olisi onnistunut ilman Tekesin tukea, joka on pitänyt tutkimuksen hengissä kustannusleikkausten aikana. Tuen avulla olemme pystyneet panostamaan tutkimukseen, hankkimaan osaamista ja laitteita kumppaneiltamme, ja näin kehittämään systemaattisesti osaamisverkostoamme."

Ideal Rock Factory on mukana Tekesin Green Mining -ohjelmassa. Se on tähän mennessä saanut kahdessa osassa tuotekehitysavustuksia yhteensä 4,5 miljoonaa euroa. Pasi Julkusen mukaan Tekesin rahoitus auttaa suomalaista teollisuutta selviytymään ja menestymään kansainvälisessä kilpailussa. Hänen mielestään tukea saavien hankkeiden tulee myös näyttää, että ne ovat rahoituksen arvoisia.

"Olemme laskeneet, että verokertymillä ja syntyneinä työpaikkoina laskettuna suomalainen yhteiskunta saa meille myönnetyt Tekesin tuet takaisin kuudessa vuodessa 7,1-kertaisesti."
Julkunen kiittää yhteiskuntaa pitkäjänteisyydestä ja kärsivällisyydestä, jolla osaamispohjaa voidaan rakentaa. Yritysmaailmassa jo kahta vuotta pidempi takaisinmaksuaika aiheuttaa "hampaiden kiristelyä".

Tuotekehitys johdon agendalle

Sandvik Mining and Constructionilla on Tampereella ainutlaatuinen metalliteollisuuden yksikkö: testikaivos, jossa on jopa neljä kilometriä tunnelia maan alla, kolmessa kerroksessa. Siellä kehitetään ja testataan tulevaisuuden kaivosteknologiaa. Aluksi testikaivoksen ympärille koottu tutkimusorganisaatio palveli vain Sandvik Miningin Tampereella sijaitsevaa porausteknologian yksikköä, mutta se on saanut globaalin tuotekehityksen johtoroolin.

Suuri merkitys tässä on ollut Ideal Rock Factoryn kaltaisella riittävän suurella ja kunnianhimoisella innovaatiohankkeella. Kun hanke on tarpeeksi iso, se nousee johdon agendalle ja saa parhaassa tapauksessa sen tuen.

"Olemme järjestäneet Tampereella t&k-päiviä, jonne olemme kutsuneet ylimmän johdon. Ensin kerroimme, mitä aiomme tehdä ja pyysimme sille tuen. Seuraavana vuotena esittelimme tuloksia, emme powerpointeja."

Julkusen mukaan t&k-projektien kokoaminen yhteen, isoon hankkeeseen on ollut haastavaa, mutta ehdottoman järkevää.

"Näin saadaan aikaan paljon merkittävämpi vaikutus. Ja jos joku projekti epäonnistuukin, se ei vaikuta koko hankkeeseen, vaan se menee silti eteenpäin."

Lisätietoja

Pasi Julkunen, R&D Manager
Sandvik Mining
pasi.julkunen (at) sandvik.com
puh. 040 527 1000

Teksti: Jarno Forssell, Pohjoisranta Burson-Marsteller

Sanna Nuutila