Roal: Kustannustehokkuutta entsyymien tuotantoon

Bioteknologiayritys Roal Oy valmistaa entsyymejä moniin teollisuuden tarpeisiin. Tekesin rahoittamassa hankkeessa syntyi uutta tietoa ja osaamista liittyen sekä Trichoderma-sienisuvun teknologiaan että bioinformatiikkatiedon käsittelyyn ja hyödyntämiseen. Hankkeen tulokset ylittivät selvästi odotukset ja paransivat yrityksen kustannustehokkuutta.

Roal Oy:n kehittämiä entsyymejä löytyy niin elintarvike- ja leivontatuotteista, rehuteollisuuden valmisteista kuin vaateteollisuudesta. Teknisiä entsyymejä käytetään muun muassa tekstiili-, pesuaine- ja metsäteollisuudessa.

"Tällä hetkellä puolet maailmalla käytettävistä entsyymeistä on rehu- tai pesuaine-entsyymejä. Nämä tuotteet löytyvät myös Roalin tuotevalikoimasta", kertoo yrityksen erikoistutkija tohtori Marika Alapuranen.

Entsyymikäsittely säästää energiaa ja parantaa laatua

Roal syntyi saksalaisen Röhm GmbH:n sekä kotimaisen Oy Alko Ab:n yhteisyrityksenä vuonna 1991. Vuosien aikana Roalista on kasvanut menestyvä maailmanluokan entsyymivalmistaja. Entsyymiteollisuuden kasvavaa suosiota selittää Alapurasen mukaan entsyymien käytön tuoma laadullinen lisäarvo ja kustannushyöty sekä energian ja samalla ympäristön säästäminen.

"Maailmalla on herätty kemikaalien haittoihin, jotka vaikuttavat niin ympäristön kuin ihmistenkin hyvinvointiin. Entsyymeillä voidaan joko kokonaan tai osittain korvata kemikaaleja", hän toteaa.

Entsyymikäsittelyn etuja ovat muun muassa rehuteollisuudessa rehuraaka-aineen ravintoarvon parantaminen, ruokateollisuudessa leivontatuotteiden säilyvyyden lisääminen ja tekstiiliteollisuudessa vaatteiden nukkaantumisen vähentäminen.

Tekesin rahoituksella kehitettiin entsyymien tuotantoteknologiaa

Roalin entsyymituotteet valmistetaan mikrobiologisesti, ja entsyymiproteiinin tuottaa elävä eliö, home. Tekesin rahoittamassa projektissa Roal keskittyi etenkin Trichoderma reesei -homesienen proteiinintuottokyvyn kehittämiseen. Alapuranen kertoo, että muokkaamalla homeen omia säätelygeenejä, saadaan paitsi nopeutettua entsyymiproteiinin tuottoa, myös lisättyä kustannustehokkuutta.

"Tutkimus- ja kehitystyö luovat pohjan liiketoiminnallemme. Jotta voimme kilpailla kansainvälisillä entsyymimarkkinoilla, meidän on jatkuvasti kehitettävä tuotantoteknologiaamme. Esimerkiksi Tekesin tarjoama rahoitus mahdollistaa kehitystyön vaatiman perustutkimuksen. Tämä on jatkuvaa kilpajuoksua kilpailukyvyn säilymisen eteen", Alapuranen sanoo.

Hän kertoo Tekesin rahoituksella olleen suuri vaikutus Roalin kehitystyöhön. Hankkeen lopputuloksena tutkimuskohteena olleen homeen tuottokyky parani huomattavasti ja hankkeen tavoitteet ylittyivät.

"Olemme innoissamme projektin hyvistä tuloksista! Pystyimme siirtämään tuloksen heti tuotekehitykseen ja siirto tuotantoon on jo näköpiirissä. Tekemämme havainto on kiinnostava myös tieteellisesti. Uskomme sen olevan ensiaskel uudelle tutkimuspolulle, jossa kehitetään teknologiaa edelleen. Meillä on vahva usko tulevaan ja siihen, että voimme edelleen parantaa kilpailukykyämme, varmistaa työpaikkojen säilymisen ja luoda edellytyksiä työpaikkojen lisäämiselle", pohtii Alapuranen.

Lisätietoja

Erikoistutkija Marika Alapuranen
marika.alapuranen (at) roal.fi
Puh. (09) 290 420


Teksti: SST Viestintä

Pia Mörk