Pakkasmarja: Ensin perusta, sitten kasvu

Pakkasmarja-yrityksellä oli selkeä näkemys tilanteestaan. Jopa kirkkaampana sillä on mielessä se maali, johon massiivisella koko yritystä läpileikkaavalla kehitysprojektilla halutaan päästä. Yritys on olennainen palanen toimitusketjussa, jonka tehtävänä on saattaa suomalaiset marjat kuluttajien ruokapöytiin.

Pakkasmarja kerää marjat viljelijöiltä, pakkaa ne, tarvittaessa käsittelee ja toimittaa metsien aarteet vähittäistavarakaupoille, jotka puolestaan myyvät tuotteet kuluttajille. Omaa toimintaansa kehittämällä se haluaa varmistaa, että jokainen toimitusketjussa mukana oleva – marjojen viljelijät, ruokakaupat ja kuluttajat – voittaa.

"Uskomme bisnekseemme: kuluttajat haluavat syödä suomalaisia marjoja nyt ja tulevaisuudessa. Kaikki haluavat olla hyvinvoivia ja terveitä! Tarkastelimme toimintaamme ja tajusimme, ettemme vastaa markkinoiden tarpeisiin alkuunkaan parhaalla mahdollisella tavalla. Toimintamme oli jämähtänyt vanhoihin toimintatapoihin ja sellaisena ei voi pärjätä. Aloitimme siis monta eri osa-aluetta yhdistävän kehitysprojektin, johon kuuluu niin brändin, yrityksen toimintamallien ja tuottavuuden kehittäminen. Rakennamme uskottavaa ja vankkaa perustaa kasvulle ja kansainvälistymiselle", yrityksen toimitusjohtaja Matti Leinonen kiteyttää Tekesin Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa -ohjelman puitteissa tehtävän kehitystyön.

Toiminta uusiksi isolla kädellä

Pakkasmarjan bisnes on sadosta riippuvainen sesonkibisnes. Kiireisen satokauden jälkeen kehitystyölle jää oivasti aikaa. Ja tähän kehitystyöhön Pakkasmarjan henkilöstöllä on valtava palo. Matkan varrella ei ole kohdattu minkäänlaista muutosvastarintaa. Pikemminkin henkilöstöä on pitänyt toppuutella, sillä kaikkea ei saada valmiiksi kerralla. Siksi myös kehitysprojekti on pilkottu pienempiin osa-alueisiin.

Kehitysprojektin eri osa-alueita viedään rinnakkain eteenpäin ja työ etenee kovalla tahdilla. Yksi osa-alue on brändin kehittäminen, joka tarkoittaa tässä tapauksessa yrityksen identiteetin luomista. Sen puitteissa laitettiin kaikkien Pakkasmarjan tuotteiden pakkaukset uusiksi, sillä aiemmin tuotepakettien ulkonäön kirjo oli valtava ja ne olivat peräisin jopa eri vuosikymmeniltä. Tässä työssä olivat mukana niin viljelijät, Pakkasmarjan oma henkilöstö ja kaupan edustajat kuin kuluttajatkin. Toimittiin siis ihan uudenlaisella toimintamallilla. Lopputuloksia voi ihailla jo nyt pakastealtaissa.

Pakkasmarja on nähnyt paljon vaivaa sen eteen, että henkilöstö otetaan mukaan yrityksen toiminnan kehittämiseen. Käytännössä organisaation eri puolilla työskentelevästä henkilöstöstä kootaan erilaisia pieniä ja tiiviitä tiimejä, jotka saavat vastuulleen projekteja. Kun työtä tehdään parissa toimipisteessä, yrityksen yhteisöllisyyden kannalta on todella arvokasta, että ihmiset sen eri puolilta tekevät töitä yhdessä. Kun muutokset suunnitellaan yhteisesti, ihmiset sitoutuvat niihin aivan eri tavalla. Loppujen lopuksi yhdessä rakennetaan kansainvälisille markkinoille suomalaisilla marjoilla ponnistava menestysyritys.

Haluatko kuulla lisää?

Jenni Lappi
Laatuvastaava
jenni.lappi (at) pakkasmarja.fi
puh. 020 7099 581

PAKKASMARJA

  • Pakkaa, jalostaa, myy ja markkinoi suomalaisia marjoja
  • Liikevaihto: 14 milj.€ (2014)
  • Henkilöstö: 18
  • Toimitusjohtaja: Matti Leinonen
  • Liideri-projekti: 2013-2016

Teksti: Ellun Kanat

Tiina Lifländer