Oppex: Julkisten hankintojen tarjouspyynnöt näkyväksi

Alle kolmessa vuodessa Oppex on vakiinnuttanut paikkansa maailman suurimpana julkisten hankintojen hakukoneena.

Mitä tulee mieleen, kun ajattelet julkisen sektorin tarjouspyyntöjä? Autioita tontteja rakennettaviksi? Toimistokalusteita? Busseja ja raitiovaunuja? Todennäköisesti miekat eivät tule heti mieleen.

Mutta pitäisikö tulla?

"Itse asiassa julkinen sektori on suurin miekkojen hankkija", kertoo Oppexin perustaja ja CTO Mikko Lehmuskoski hymyillen. "Puolustusvoimat hankki niitä vuosi sitten."

Tällaisia yllätyksiä Lehmuskoski ja yrityksen toinen perustaja, CEO Mikko Heinonen, kohtaavat usein. Oppex on erikoistunut julkisten hankintailmoitusten kokoamiseen eri puolilta maailmaa. Yritys kääntää ilmoitukset alkukieleltä englanniksi verkkopalveluunsa, josta on syntynyt nopeasti maailman laajin julkisen sektorin tarjouspyyntöjen tietokanta.

Palvelulla on jo kymmeniä Fortune Global 500 -listalta löytyviä yrityksiä ja eri toimialojen B2B- ja B2G -yrityksiä yli 120 maasta.

Oppexin tarina alkoi vuonna 2012, kun yrityksen perustajakaksikko huomasi, ettei verkosta löydy markkinajohtajaa, joka tarjoaisi yhdestä hakupalvelusta pääsyn julkisiin hankintoihin maailmanlaajuisesti. He tarttuivat mahdollisuuteen aikailematta.

"Julkisten hankintojen osuus on noin 10 - 20 prosenttia bruttokansantuotteesta globaalisti", Heinonen kertoo. "Se vastaa karkeasti 10 biljoonaa dollaria veronmaksajien rahoja vuosittain."

Tekes on ollut mukana yrityksen tarinassa alusta alkaen auttaen aloittelevaa yritystä jaloilleen. Alun jälkeen Oppex pääsi Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitusohjelmaan, jonka ansiosta se toteutti laajan markkinointikampanjan Isossa-Britanniassa. Kampanja kasvatti asiakaskuntaa yli 10 000:lla vain muutamassa kuukaudessa.

"Tekesistä on ollut paljon apua. Emme olisi onnistuneet ilman heitä", Lehmuskoski sanoo.

Hyötyä kaikille

Kaikki julkisten hankintojen kanssa tekemisessä olevat hyötyvät Oppexin palvelusta. Palvelun tarjoajien on entistä helpompaa kasvattaa myyntiään ja julkinen puoli löytää parhaat mahdolliset toimittajat.

"Ei ole järkeä julkistaa isoa julkista hankintaa, johon saadaan vain kaksi tarjousta, joista molemmat ovat huonoja", Lehmuskoski toteaa. "Julkinen sektori hyötyy, kun se tavoittaa kymmeniä hyviä yrityksiä ympäri maailmaa."

https://oppex.com

Lisätietoja

Ville Heinonen
puh. 050 589 5804
ville.heinonen (at) oppex.com

Mikko Lehmuskoski
puh. 040 750 8307
mikko.Lehmuskoski (at) oppex.com

Teksti: James O'Sullivan
Kuva: Oppex

Eeva Landowski