NetMedi: Älypuhelin seuloo syöpää

Suomalainen terveysteknologia tekee uutta tulemistaan vientimarkkinoilla. Yksi esimerkki on NetMedin kehittämä Kaiku-järjestelmä, jonka avulla voidaan seurata syöpähoitoja saavien potilaiden vointia kotioloissa ja tukea heidän toipumistaan. Älypuhelimiin ja tablet-koneisiin sopiva seurantajärjestelmä hakee läpimurtoa etenkin Keski-Euroopasta.

Suomalaisella terveysteknologialla on vientimarkkinoilla pitkät ja vahvat perinteet. Nyt uutta orastavaa kasvua on löytymässä terveydenhuollon digitalisaatiosta, joka tarjoaa lupaavia kansainvälisiä kehityspolkuja pienille ja ketterille kasvuyrityksille.

Yhdeksi esimerkiksi sopii Aalto yliopiston tuotekehityskurssin hedelmänä vuonna 2012 syntynyt ohjelmistoyritys NetMedi Oy, jonka syövän seurantaan suunniteltu Kaiku-järjestelmä herättää kasvavaa kiinnostusta niin koti- kuin ulkomailla.

Älypuhelinten ja tablet-tietokoneiden avulla toimivaa potilaan seurantajärjestelmää käyttää tällä hetkellä viitisentoista syöpäklinikkaa eri maissa. Tähän joukkoon kuuluvat kotimaassa mm. Docrates Syöpäsairaala, joka oli tässä kohtaa alansa ensimmäinen Euroopassa, HUS ja TAYS sekä arvostettu Hirslanden -klinikkaketju Sveitsissä.

Seuranta parantaa laatua

NetMedin toimitusjohtajan Lauri Sippolan mukaan kiinnostus kasvaa etenkin Keski-Euroopassa, jonne yritys on suunnannut heti perustamisestaan lähtien.

Markkinarako löytyy hänen mukaansa potilaslähtöisyydestä ja erikoisalan syvällisestä ymmärryksestä, joihin terveydenhuollon isot ja jäykät tietojärjestelmät eivät nopeasti taivu.

Kaiku-järjestelmällä esimerkiksi syöpähoitoja saaneiden potilaiden vointia voidaan seurata kotioloissa. Potilaat voivat raportoida omasta tilastaan strukturoidusti ja kertoa hoitojen haittavaikutuksista ilman erillisiä lääkärikäyntejä.

"Hoitohenkilöstö on paremmin informoitu ja pystyy myös tarjoamaan parhaan hoidon. Järjestelmä myös havaitsee mahdolliset poikkeamat automaattisesti, jolloin niihin voidaan reagoida nopeammin. Lopputulos säästää kaikkien osapuolten aikaa, vaivaa ja kustannuksia. Samalla paranee myös hoidon laatu", Sippola tiivistää.

Myötätuulta on vahvistanut mobiililaitteiden nopea kehitys. Myös laitteiden käyttö on potilaille huomattavasti vaivattomampaa ja helpompaa kuin web-kameroiden virittely kotitietokoneella.

Suomi edellä muita

NetMedi työllistää tällä hetkellä kymmenkunta terveysteknologian ammattilaista. Kuluvan vuoden alussa se avasi toimiston Bremenissä Saksassa.

Ripeästi kasvava start-up on saanut alkutaipaleelleen myös Tekesin tuotekehitysrahoitusta Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelman kautta. Hiljattain se lähti mukaan myös NIY (Nuoret innovatiiviset yritykset) -ohjelmaan.

"Tekesin rooli ja tuki on ollut meille alusta lähtien merkittävä. NIY-ohjelmasta haemme lisäeväitä kansainvälistymiseen", Sippola kertoo.

Yhtiö on saanut taakseen myös pääomasijoittajia ja bisnesenkeleitä, kuten vahvan terveysteknologiataustan omaavan Olli Riikkalan ja Sami Erviön.

"Suomessa on todella paljon terveydenhuollon tutkimus- ja insinööritaitoa. Nyt siihen on vain opittava yhdistämään peli- ja ohjelmistoalan osaaminen sekä loppukäyttäjän eli potilaan näkökulma. Mahdollisuudet ovat isot ja olemme jo nyt edellä muita maita", Sippola suitsuttaa.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Lauri Sippola
NetMedi Oy
Puh. 040 744 7481
lauri.sippola (at) netmedi.fi

Teksti: Recommended Finland
Kuva: Netmedi

 

Pia Mörk