Nanocomp: Nano-optiikan kehittäjä Nanocomp on esimerkki toisenlaisesta Kiina-ilmiöstä

Joensuun seudulla toimiva Nanocomp suunnittelee ja valmistaa nano-optisia komponentteja, joilla valon kulkua voidaan ohjata ja hallita äärimmäisen tarkasti, nanometrien mittakaavassa. Tuotteita käytetään esimerkiksi mobiililaitteiden näytöissä, hahmontunnistuksessa ja mittalaitteissa. Kotimaassa toimivan yrityksen päämarkkinat ovat Aasiassa.

Teollisuuden karkaaminen Aasiaan ja sen tuotteiden takaisinmyynti Eurooppaan on ollut suurena huolenaiheena jo pidemmän aikaa. Nanocomp on aina tehnyt päinvastoin.

Yhtiön liikevaihto kertyy lähes kokonaan Aasiasta, josta on tullut koko maailman kulutus- ja muunkin elektroniikan valmistamisen keskus. Tuotekehitys ja tuotanto tapahtuvat kuitenkin kokonaan Suomessa – muun muassa toimitusvarmuus ja tuotekehityksen tehokkuus hyötyvät tästä. Eräänlainen käänteinen Kiina-ilmiö siis.

Nano-optiikan markkinat kasvavat nopeasti ja uusia sovelluskohteita löydetään jatkuvasti. Kiehtovimmasta päästä uusia sovelluksia ovat uudenlaiset elekäyttöliittymät, jotka reagoivat ihmisen eleisiin ja ruumiinliikkeisiin, sekä niin sanotut lisätyn todellisuuden sovellukset, joissa virtuaalilasien avulla lisätään informaatiota käyttäjän näkökenttään.

Entisissä Perloksen kännykänkuoritehtaan tiloissa toimiva Nanocomp on perustettu vuonna 1997 ja työllistää tällä hetkellä noin 40 henkeä. Yritys on hyödyntänyt kasvumarkkinoita menestyksekkäästi. Tuotteiden lisäksi on kehitetty myös tuotannon teknologiaa. Perinteisesti optiikkaa on valmistettu ruiskuvalumenetelmällä, mutta Nanocomp käyttää itse kehittämäänsä tekniikkaa, jolla optiikka voidaan painaa rullalla hieman samaan tapaan kuin painokone toimii. Menetelmä on kustannustehokas ja peittoaa tuotannon laadussa selkeästi perinteiset vaihtoehdot.

Vahvaa kasvua ja eurooppalaista huippuyhteistyötä

Nanocomp kasvaa vauhdikkaasti. Yhtiö julkisti alkuvuonna 2015 saaneensa merkittävän pääomasijoituksen saksalaiselta kemianteollisuuden jätiltä Evonik Industriesilta. Rahoituskierrokseen osallistui myös Finnvera. Rahoituskierroksen jälkeenkin enemmistöomistajuus säilyy paikallisena: pääomistajana säilyi Kyösti ja Kari Kakkosen omistama sijoitusyhtiö Joensuun Kauppa ja Kone Oy.

Pian sen jälkeen yhtiö oli Itä- ja Keski-Suomen kasvukuningas Kauppalehden Kasvajat -kilpailussa.

Nanocomp on tehnyt vuosien varrella useita tuotekehityshankkeita Tekesin rahoituksella. Tuoreimpana näistä on yhteistyö eurooppalaisessa nanoelektroniikkaan keskittyvässä ENIAC-klusterissa. Sen avulla Nanocomp on päässyt mukaan OPERA-projektiin (Organic Phosphor for Efficient Remote LED Applications), jossa rakennetaan teknologista pohjaa erittäin energiatehokkaiden LED-valonlähteiden eurooppalaiselle valmistukselle. Tämä on keskeinen tekijä Euroopan pyrkimyksessä vähentää sähkönkulutusta 20–30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Nanocompin lisäksi huipputason eurooppalaisessa projektissa on mukana Delftin yliopisto, Philips Electronics, Philips Lightning, Syncom ja Wacker Chemie.

Lisätietoja

Veli-Pekka Leppänen
Toimitusjohtaja
Nanocomp
puh. 0400 127 680
veli-pekka.leppanen (at) nanocomp.fi

Kuva: Nanocomp
Teksti: Netprofile

Kaj Nordgren