Movesole: Älypohjallinen nopeuttaa toipumista

Suomesta nousee tällä hetkellä maan kokoon suhteutettuna huomattavan paljon terveysteknologiaan ja digitaaliseen terveydenhoitoon keskittyviä yrityksiä. Yksi tuoreista tulokkaista on oululainen, osittain ex-nokialaisten perustama Movesole, jonka kehittämä teknologia nopeuttaa erilaisten jalkavammojen paranemista.

"Useimpien urheilu-, rasitus- ynnä muiden vammojen keskeinen hoitomuoto on pyrkiä aktivoimaan vammakohtaa kontrolloidusti, sillä passiivisuus ei yleensä edistä toipumista, päinvastoin. Ongelmaksi muodostuu se, että sekä potilaan että häntä hoitavien lääkäreiden ja fysioterapeuttien on vaikeata seurata, eteneekö tämä aktivoiminen suunnitelmien mukaan", Movesolen toimitusjohtaja Eero Kaikkonen selittää.

Movesole pyrkii ratkaisemaan tämän ongelman. Ratkaisu perustuu antureilla varustettuihin kengänpohjallisiin, jotka tarkkailevat askellusta. Vastinkappaleena on älypuhelimessa toimiva sovellus, joka kerää tiedon langattomasti ja tarjoilee sen sekä potilaan että lääkäreiden analysoitavaksi.

Movesole on koonnut tiimiinsä vahvaa asiantuntemusta niin lääketieteestä, mobiili- ja anturiteknologiasta kuin liiketoiminnastakin. Yritys on hyödyntänyt Tekesin Kansainvälisen kasvun suunnittelu (KKS) -rahoitusta teknologian toimivuuden todistamiseen ja markkinoiden kartoittamiseen. Yrityksen projekti kuuluu Tekesin Terveyttä biteistä -ohjelmaan, mikä auttaa yrityksiä kasvamaan osana digitaalisen terveyden ekosysteemiä.

Seuraavana Movesolella on vuorossa kaupallistaminen – aluksi kotimarkkinoilla, mutta potentiaaliset markkinat ovat maailmanlaajuiset.

Vahvat kasvunäkymät elintapasairauksien hoidossa

Movesolen teknologian ilmeisin sovellus on tapaturmaisten vammojen hoitaminen, mutta vielä suurempia kasvumahdollisuuksia löytyy alueelta, joka saattaa nopeasti ajatellen tuntua yllättävältä: elintapasairauksista.

Esimerkiksi kakkostyypin diabetes aiheuttaa jalkavaivoja, jotka johtavat pahimmassa tapauksessa alaraaja-amputaatioihin. Näistä yli puolet olisi ehkäistävissä. Diabetes häiritsee jalkojen tuntoaistia, mikä puolestaan altistaa vääränlaiseen askellukseen ja edelleen tästä johtuviin haavaumiin ja kuolioihin – pahimmillaan kohtaloikkain seurauksin. Eräs ennaltaehkäisyn muoto on tarkkailla askellustapaa.

"Diabetes on merkittävä kansanterveydellinen ongelma ja sairaskulujen aiheuttaja. Toivomme, että teknologiamme voisi osaltaan olla avuksi tämän ongelman ratkaisussa", Kaikkonen sanoo.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Eero Kaikkonen
Puh. 0400 688 263

Teksti: Netprofile

Pia Mörk