MediSapiens hallitsee geenitiedot

Väitöskirjasta ponnistanut MediSapiens on noussut biologisen tiedon hallinnan ja visualisoinnin johtavaksi järjestelmäkehittäjäksi. Tekesin rahoituksella järjestelmäratkaisuja laajennetaan sopimaan myös biopankkien tarpeisiin.

Kaikki alkoi vuonna 2003 Sami Kilpisen väitöskirjasta akatemiaprofessori Olli Kallioniemelle. Prosessin aikana Kilpinen kehitti GeneSapiens-tietokantaratkaisun, jonka avulla oli mahdollista tutkia jo tiedossa olevaa dataa ihmisgeeneistä. Yritysmaailma kiinnostui monitieteisestä projektista ja GeneSapiensin ympärille vuonna 2009 rakentui MediSapiens. Yrityksen toimitusjohtajana työskentelevä Kilpinen kertoo MediSapiensin palvelujen pohjautuvan yhteen skaalautuvaan IT-järjestelmään, joka on sovellettavissa moniin eri asiakaskulmiin.

"Ratkaisumme on tarkoitettu bioinformatiikan hallintaan ja tiedon visualisointiin. Olemme useita vuosia rakentaneet bioIT-maailmaan soveltuvaa ohjelmistoa, jolla voi hallinnoida esimerkiksi genomista dataa. Koska tiedemaailmassa eteen tule aina muutoksia, tarjoamme asiakkaillemme puolivalmiin ratkaisun, joka integroidaan heidän omaan järjestelmäänsä", täsmentää Kilpinen.

Tekesin avustuksella kohti laajempaa markkina-aluetta

MediSapiensin asema lääketeollisuudessa on Suomen mittakaavassa merkittävä. Heti perustamisensa jälkeen yritys siirtyi kansainvälisille markkinoille ja toimipisteitä löytyy nyt Euroopasta ja Yhdysvalloista. Yritys on saanut apua kansainvälistymiseensä Tekesistä.
"Se, kuinka nopeasti kaikki on meille tullut, on itsessään saavutus. Viimeisten kolmen vuoden aikana tämän alan suuria toimijoita on ostettu pois ja se asettaa meidät nyt mielenkiintoiseen tilanteeseen", Kilpinen sanoo.

Yritys tulee jatkamaan vahvasti lääketeollisuuden palveluja, mutta haluaa tulevaisuudessa laajentaa asiakaskuntaansa myös henkilökohtaisen lääketieteen ja hoidon puolelle. Tähän tähtääviä ratkaisuja on suunniteltu muun muassa Tekesin avustuksella. Kilpinen kiittelee Tekesin BioIT-ohjelmasta ja kertoo sen vaikuttaneen merkittävästi pääjärjestelmän kehittämiseen. Ohjelman hankkeessa luotiin big data- ja analytiikkatyökaluja, joiden avulla on mahdollista siirtyä suuremmille markkinoille.

"Saimme muokattua järjestelmämme pohjaa niin, että voimme laajentaa toimintaamme biopankkimaailmaan. Lisäsimme muun muassa osion, johon voi syöttää suuria tietomassoja puoliautomaattisesti. Sen lisäksi rakensimme kliinisen datan analysointia", hän sanoo.

Askeleita biopankkipuolelle onkin jo lähdetty ottamaan.

Eläinten geenitutkimus alkusoittona suuremmalle ilmiölle

MediSapiens toimii yhteistyössä suomalaisen Genoscoperin kanssa, joka tarjoaa DNA-diagnostiikkapalveluja eläimille. Kilpinen sanoo yhteistyön antavan erinomaisen mahdollisuuden olla ensimmäisten joukossa kokeilemassa, kuinka DNA-diagnostiikkapalveluja olisi mahdollistaa siirtää ihmisten puolelle.

"Olemme tällä hetkellä bioIT-toimijana lemmikkikoirille tarkoitetussa MyDogDNA-palvelussa, jonka avulla lemmikinomistajat ja kasvattajat saavat tietoa eläintensä geneettisestä perimästä ja terveystekijöistä. Meille tämä ei ole mikään kuriositeetti, vaan ensimmäinen askel potilasrintamalle. Maailma on kuitenkin kovaa vauhtia menossa kohti henkilökohtaisempia palveluja", sanoo Kilpinen.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Sami Kilpinen
Puh. 045 847 8878
sami.kilpinen (at) medisapiens.fi


Teksti: SST Viestintä

Pia Mörk