Kasauma Education: Pelillinen opetusratkaisu haastaa oppikirjat

Opettajien haasteena on löytää fiksuja ja järkevästi toteutettavia sisältöjä oppilaille, joille tietotekniikka on tullut osaksi arkea jo äidinmaidossa. Uusi 3.–6. luokille suunniteltu opetusratkaisu yhdistää tabletilla oppikirjan, opetusvideot, tehtävät ja pelaamisen.

Kasauma Education Oy:n iOs-käyttöjärjestelmälle luoma Keeduu-oppimisratkaisu yhdistää useita oppimistapoja. Aiemmin opettajana toiminut Mari Kilpeläinen sai idean oppimispeliin omista lapsistaan.

"Poikani pelaavat Clash of Clans -pelejä. Jotta he etenevät pelissä, poikien on hankittava tarvittavia työkaluja. Järkeilin, että sama voisi toimia myös oppimispelien puolella. Lapset joka tapauksessa pelaavat, joten miksei kääntää sitä hyödyksi. Joensuun tiedepuiston yrityshautomosta löytyi tiimi ja yritys oli pystyssä syksyllä 2014. Ideana oli luoda pelillinen opetusratkaisu, joka korvaisi oppikirjat, ja ensimmäinen pilotti on nyt valmis", Kilpeläinen kertaa yrityksen syntytarinaa. Parhaillaan yritys työllistää Kilpeläisen lisäksi toisen opettajan, tuotekehittäjän ja koodarin.

Keeduussa opitaan moduuleissa

Keeduu rakentuu aina yhden oppiaineen aihealueista, eli moduuleista. SciFest-tapahtumassa huhtikuussa 2015 julkaistu Keeduun pilotti, 3. luokan geometria, on moduuleista ensimmäinen. Geometriasta on opetusvideoita ja tehtäviä, joihin oppilas voi vastata kirjoittaen, piirtäen tai kuvaten. Vastaukset tallentuvat kätevästi pilveen.

Kasauman tavoitteena on seuraavaksi laajentaa Keeduun tarjonta 4.–6. luokkien matematiikkaan ja myöhemmin lukuaineisiin, kuten biologiaan, historiaan, maantietoon ja kieliin. Yritys tähtää ulkomaille ja kääntää ratkaisun sisältöjä parhaillaan englanniksi.

Oppimisratkaisutoiminnon ohella Keeduu on myös peli, jossa edetään tasolta toiselle. Edetäkseen pelissä on hankittava työkaluja ja varusteita. Niitä maksetaan opintoharjoitteista saatavilla palkintokolikoilla.

Tekesin tuella eteenpäin

Tekesin ja Kasauman tiet kohtasivat vuonna 2014 Kilpeläisen tavattua Oppimisratkaisujen ohjelmapäällikön Suvi Sundquistin. Kilpeläinen kertoo tapaamisella olleen iso vaikutus yritykselle.

"Suvi piti ideasta ja kehotti laittamaan tunnusteluviestiä Tekesille. Pääsimme Oppimisratkaisut-ohjelmaan mukaan saman vuoden marraskuussa ja teimme töitä tiukalla tahdilla. Pilotti ei olisi rakentunut ilman Tekesin rahoitusta, tai ainakaan se ei olisi niin hyvää kuin se nyt on. Oli todella ihanaa huomata, että ideaamme uskoivat muutkin", Kilpeläinen kiittelee.

"Moni on sanonut, että tämä on juuri sitä mitä on kaivattu. Tuote tulee myyntiin keväällä 2015 ja odotamme saavamme palautetta, jotta voisimme kehittää tuotetta edelleen. Tulevaisuudessa laajennamme Keeduun myös Android-laitteisiin", Kilpeläinen kertoo.

Lisätietoja

Mari Kilpeläinen
Toimitusjohtaja
mari (at) kasauma.com
Puh. 050 599 1039

Teksti: SST Viestintä

Pia Mörk