Jeven Oy: Ammattikeittiön fiksu rasvanpoisto mahdollistaa lämpöenergian talteenoton

Ammattikeittiöiden ilmanvaihtolaitteet ja näihin liittyvät palvelut ovat nykyään Mikkeliläisen Jeven Oy:n strategian keskiössä. Kaupungistuminen ja ulkona syöminen ovat maailmanlaajuisia trendejä, ja ammattikeittiöiden laitteille riittää kysyntää.

Jevenin kehittämässä, kansainvälistä kärkeä olevassa laitteessa reikälevy pyörii ja poistoilma menee rei'istä läpi, mutta rasva erottuu levyssä. Osat voi pestä vaikka astianpesukoneessa.

Suodatin soveltuu erityisen hyvin energiansäästökohteisiin, joissa on lämmön talteenotto ja muuttuva ilmavirta, koska suodattimen erotusaste pysyy korkeana myös pienillä ilmavirroilla. Kun rasva on poistettu poistoilmasta, on lämpöenergiaa helpompi ottaa talteen.

Jevenin ratkaisu tuo vastauksia kasvaviin ympäristövaatimuksiin esimerkiksi pienhiukkasten osalta. Myös paloturvallisuuden vaatimukset kasvavat maailmalla, samoin ilmanvaihdon normit ja vaatimukset.

Kehitystyö alkoi usean organisaation yhteisellä hankkeella, jonka lähtökohtana oli VTT:n patentoima pyörivä suodatin. Jevenin nyt markkinoilla oleva tuote poikkeaa olennaisesti lähtökohdasta.

"Ilman Tekesin rahoittamaa hanketta nykyistä tuotetta tuskin olisi olemassa. Hankkeessa saatiin paljon mittaustuloksia ja perustietoa tuotteen tekemiseen", summaa Jevenin toimitusjohtaja Kalle Korhonen.

Jeven haluaa olla merkittävä tekijä Euroopassa ammattikeittiöiden ilmanvaihdon ratkaisuissa. Tuotantoa on jo lisenssipohjalta muun muassa Puolassa, Iso-Britanniassa ja Virossa. Tytäryhtiö Ruotsissa on Jeven Ab.

Myös muut valmistajat käyttävät Jevenin rasvanerotinta omissa laitteissaan. Näin Jeven on päässyt esimerkiksi Itävallan markkinoille. Omin resurssein tämä olisi ollut kallista muun muassa erilaisten standardien vuoksi.

Yritys on tehnyt tuotteita myös asuintalojen ilmanvaihtoon, mutta tätä tuotevalikoimaa on karsittu.

Lisätietoja

Jeven Oy
Toimitusjohtaja Kalle Korhonen
puh. 040 558 4556
kalle.korhonen(at)jeven.fi

Eero Lukin