iLOQ: Digiajan lukkovalmistaja muuttaa maailmaa

Oululaisen iLOQin ainutlaatuinen lukko yhdistää digitaalisen tunnistuksen ja tutun mekaanisen avaamisen. Maailman valloitus on kovassa vauhdissa.

iLOQin kehittämä digitaalinen lukitusjärjestelmä tuottaa tarvitsemansa sähköenergian avaimen työntöliikkeestä. Vastaavaa ratkaisua ei maailmasta löydy. Mika Pukarin vuonna 2003 perustama yritys pyrkii eliminoimaan perinteisten lukkojen heikkouksia, kuten avainten katoamisen ja kopioinnin sekä lukitusjärjestelmien ylläpidon ja elinkaarikustannukset.

"Tämä lisää turvallisuutta, säästää rahaa ja on ympäristöystävällistä. Ei tarvita paristoja eikä kaapeleita", sanoo toimitusjohtaja Esa Myllylä.

Lukon kehitystyö alkoi kymmenen vuotta sitten ja ensimmäinen järjestelmä ilmestyi markkinoille vuonna 2007. Muutamassa vuodessa iLOQ nappasi yli viidentoista prosentin siivun lukitusjärjestelmien markkinoista Suomessa. Omat myyntiyhtiöt löytyvät Ruotsista, Saksasta ja Hollannista. Jälleenmyyjiä on 24 maassa.

Tuotantoa on Suomen lisäksi Aasiassa ja Itä-Euroopassa. Kotimaassa kilpailijoita ovat mekaanisen lukituksen yritykset, Keski-Euroopassa digitaalisen.

"Liikumme teknologisesti haastavalla alueella ja yhdistämme tuotteissamme vaativaa mekaniikka-, elektroniikka ja ohjelmistosuunnittelua. Se edellyttää saumatonta yhteistyötä ja rautaista ammattitaitoa koko tiimiltä."

"Suomesta löytyy meille riittävästi ammattitaitoista työvoimaa. Haasteellista on sen sijaan löytää kokeneita henkilöitä kansainvälisiin myyntitehtäviin. Mielestäni tämä pitäisi huomioida suoraan koulutuksessa."

Kasvukunto: kova

Toissa vuonna Deloitten kasvuyrityskilpailun voittanut ja viime vuoden Teknologiakasvajat-kilpailun kunniamaininnan saanut yritys on tiukassa kunnossa. Vuoden 2011 liikevaihto oli 4,4 miljoonaa euroa, 2012 liikevaihto oli 7,8 miljoonaa ja 2013 jo yli 13 miljoonaa euroa. Kymmenessä vuodessa henkilöstömäärä on viisikymmenkertaistunut nykyiseen 50 henkeen. Neljännes henkilöstöstä työskentelee tuotekehityksessä.

Myös pääomasijoituksia iLOQ on kerännyt merkittävästi.

"Yrityksen omistaa 30 tahoa, jotka vakuuttuivat iLOQin potentiaalista heti alkuvaiheessa. Tähän kuuluvat myös meidän avainhenkilöt ja henkilöstö", Myllylä sanoo.

"Tekesin rooli on ollut aivan keskeinen yrityksen alkuvaiheen rahoitukselle ja riskin jakamiselle. Olemme erittäin tyytyväisiä Tekesin tapaan toimia ja palvella meidän kaltaistamme yritystä. Rahoitus on mahdollistanut panostuksen tuotekehitykseen, auttanut kansainvälistymisessä ja luonut uskottavuutta sijoittajien silmissä."

Finnvera takasi alkuaikoina vierasta pääomaa ja Finpro on selvittänyt uusien maiden tilannetta ja yhteistyökumppaneita.

Digitaalisuus muuttaa alaa

iLOQ tekee teknologiamurrosta mekaanisista lukitusjärjestelmistä digitaalisiin. Yritys vei avaintenhallintajärjestelmänsä pilveen jo vuonna 2005.

Filmikamerat ovat vaihtuneet digitaalisiin ja cd-levyt internetin musiikkipalveluihin. Samanlainen mullistus on käynnissä lukitusalalla. Esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa ja lentoasemilla perinteinen mekaaninen lukitus ei enää ole järkevä vaihtoehto.

"Seuraavaksi elektromekaaniset lukot valtaavat asuinkiinteistöt, joissa asukkaiden vaihtuvuus on suurta."

Esa Myllylä näkee yrityksensä viiden vuoden kuluessa kansainvälisesti tunnettuna kasvuyrityksenä, jolla on merkittävä markkinaosuus Euroopassa.

"iLOQ suuntaa voimakkaasti vientimarkkinoille. Pohjoismaiden ohella haemme nyt vahvaa kasvua Keski-Euroopasta, jonka merkitys tulee olemaan keskeinen 50–70 miljoonan liikevaihtotavoitteemme saavuttamisessa vuonna 2017."

Kuva: iLOQ

Kaj Nordgren