Ilona IT digitalisoi koulut avaimet käteen -periaatteella

Vastuu koulujen IT-strategiasta on siirtymässä kiihtyvällä tahdilla kuntien tietohallinto-osastoilta sivistystoimelle. Opetusteknologian asiantuntijayritys Ilona IT pyrkii auttamaan kouluja koko ajan uudistuvien teknologia- ja mobiililaitteiden viidakossa. Siirtymistä tuotemyyjästä ratkaisuntarjoajaksi avitti Tekesin Oppimisratkaisut-ohjelma.

Ajatus Ilona IT:stä alkoi hahmottua ensimmäisen kerran vuonna 2009, kun vuosia oppilaitosmarkkinoinnin alalla toimineet asiantuntijat havahtuivat koulumaailman murrokseen.

"Mobiiliteknologian vahva tuleminen muutti perusopetusta. Tämän siivittämänä käynnistimme vuonna 2010 yritystoiminnan. Silloisen konseptimme ytimessä olivat opetuslaitteet ja -ohjelmistot", muistelee Ilona IT:n toimitusjohtaja Christian Alopaeus.

Kouluilta vaaditaan suunnitelmallisuutta

Tuotemyyjästä ratkaisumyyjäksi kasvaneen Ilona IT:n lähtökohtana on täyttää oppilaitoksen kaikki tietotekniset tarpeet laitteiden hankinnasta ja niiden käyttökoulutuksesta konsultointiin ja rahoitukseen. Yrityksen asiakkaina ovat suomalaiset oppilaitokset varhaiskasvatuksesta yliopistoihin.

"Tarjontamme laajeni vuosien aikana luontevasti laitteista ja ohjelmistoista palvelupuolelle. Monessa koulussa/kunnissa kuvitellaan digitalisoitumisen tarkoittavan rekkalastillista erilaisia laitteita. Kyse on kuitenkin isommasta opetuskulttuurin murroksesta, jossa meitä tarvitaan sparraajana ja auttajana. Asiakas saa nyt avullamme järkevän strategian, jonka mukaan edetä", Alopaeus tähdentää.

"Edelleen käydään kuitenkin yllättävän paljon keskustelua siitä, onko kasvava teknologian käyttö opetuksessa hyvä vai huono juttu. Mielestämme tämä ei ole enää valintakysymys. Koulun on pakko pysyä kehityksessä mukana, sillä oppilailta vaaditaan tulevaisuudessa aivan uudenlaisia taitoja. On pohdinnan paikka, mitä nämä tulevaisuuden kannalta välttämättömät taidot ovat", hän lisää.

Tekes tuki polkua ratkaisumyyjäksi

Tekesin Oppimisratkaisut-ohjelmassa Ilona IT kehitti palveluaan tutkimalla teknologiakysymyksiä itsenäisen koulun näkökulmasta.

"Pohdimme, mitä tuotteita ja apua koulu tarvitsee itsenäiseen toimimiseen. Lähtökohtana oli, että voimme toimittaa koululle kaiken tarvittavan avaimet käteen -periaatteella. Lopputuloksena saimme hyvän näkemyksen siitä, minkälaista koulunkäynti tulevaisuudessa on. Myös hankkeessa vaadittu strateginen perustyö kasvatti meitä vahvemmaksi asiantuntijayritykseksi", Alopaeus kiittelee.

Oppimisratkaisut-ohjelman lisäksi myös Systeemiset oppimisratkaisut -arvoverkkohanke oli Ilona IT:lle arvokas kokemus. Ajatustenvaihto verkostoon kuuluneiden yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa rohkaisi jatkamaan valitulla polulla.

"Saamamme ulkopuolinen tuki oli omalla tavallaan rahaa arvokkaampaa. Se kasvatti itseluottamustamme", Alopaeus näkee.

Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmissa siintävät myös ulkomaan markkinat. Paras tapa tavoitella kansainvälisiä markkinoita olisi Alopaeusin mielestä yhteistyö muiden toimijoiden kanssa.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Christian Alopaeus
christian (at) ilonait.fi
Puh. 0400 412 158


Teksti: SST Viestintä
Kuva: Ilona IT, Piikkiön koulu

Pia Mörk