Funzi: Suomalainen mobiiliratkaisu vie koulutusta kehittyviin maihin

Vaikka maapallon väestöstä yli 90 prosentilla on pääsy mobiiliverkkoon, suurimmalla osalla ei ole mahdollisuutta oppimiseen. Ajatuksen pohjalta kehitettiin oppimis- ja tietopalveluja tarjoava mobiilisovellus Funzi, joka mahdollistaa etenkin kehittyvien maiden mobiilikäyttäjille pääsyn tiedon lähteelle – maksutta.

Funzi on swahilinkielinen sana, joka viittaa oppimiseen ja ryhmään oppijoita. Suomen kielessä sana linkittyy hauskasti ajatteluun eli "funtsimiseen".

"Meillä oli halu tehdä jotain, jolla on merkitystä. Funzissa yhdistyy kaksi intohimoamme: tarjota ihmisillä pääsy oppimiseen kaikkialla maailmassa ja hyödyntää teknologiaa entistä järkevämmin", taustoittaa toimitusjohtaja Tero Salonen yrityksen syntyä.

Opiskelua kännykän avulla

Funzi on suunniteltu täysin mobiilikäytön lähtökohdista. Palvelun suurin kohderyhmä on kehittyvien maiden suurkaupunkien asukkaat, jotka tarvitsevat lisätyökaluja kehittyäkseen ammatillisesti. Tällä hetkellä Funzi tarjoaakin erilaisia yrittäjyys- ja työllistymiskursseja.

"Esimerkiksi Tansaniassa monet valmistuvat koulutusputkesta suoraan työttömäksi. Ihmisiä ei voi jättää joutilaaksi", Salonen toteaa.

Funzi-sovelluksen käyttäjä saa halutessaan päivittäin uutta oppimissisältöä mobiililaitteeseensa. Yksi opetusosio sisältää teoriaa ja kuvainnollista sisältöä päättyen lyhyeen testiin. Opiskelu Funzin avulla on käyttäjälle maksutonta, ja ainoastaan kurssin päätteeksi suoritettava tutkintosertifikaatti on maksullinen. Käyttäjä voi maksaa sen itse tai saada sen esimerkiksi valtion, koulun tai kansalaisjärjestön sponsoroimana.

Monenlaisia mahdollisuuksia käyttäjille ja sisällöntuottajille

"Olemme onnistunet saamaan paikalliset yhteisöt järjestäytymään ja kääntämään sekä muokkaamaan Funzin globaalia sisältöä kohdemaan kielelle. Funzin kautta syntyy siis myös osaamisen ympärillä pyörivää uutta toimintaa", Salonen iloitsee.

Tärkeä kohderyhmä Funzille ovat myös käyttäjien lisäksi kurssien sisältöjä tuottavat yritykset.

"Tarjoamme sisällöntuottajille uudenlaisen tavan tavoittaa uusia käyttäjäryhmiä matkapuhelimen välityksellä sekä mahdollisuuden laajentaa asiakaskuntaansa. Kehittyvät maat digitalisoituvat tällä hetkellä erittäin nopeasti. Maailmassa on yli seitsemän miljardia kännykkäliittymää, mutta vain miljardi PC-käyttäjää. Valtava massa tavoitetaan ainoastaan kännykän avulla", hän huomauttaa.

Tavoitteena markkinajohtajuus

"Funzi ei olisi onnistunut ilman Tekesiä. Olemme tehneet Tekesin rahoituksella tuotekehitystä ja päässeet testaamaan ideaa markkinoilla", Salonen kertoo.

"Mikäli yrityksen kasvu jatkuu samalla tavalla ja onnistumme myös tulevaisuudessa rahoitusratkaisujen löytämisessä, mikään ei estä meitä olemasta tämän alan markkinajohtaja", Salonen uskoo.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Tero Salonen
tero (at) funzi.fi


Teksti: SST Viestintä

Pia Mörk