Codenomicon: Automatisoitua tietoturvatestausta

Codenomicon kehittää teknologiaa järjestelmien tietoturvan automaattiseen testaamiseen. Nopeasti kasvanut oululainen Codenomicon siirtyi amerikkalaisomistukseen tänä vuonna.

Yhdysvaltalainen, ohjelmistokehitystyökaluja tarjoava Synopsys sitoutui keväällä 2015 ostamaan yrityksen koko osakekannan. Codenomicon järjestelmät täydentävät Synopsyksen ratkaisuja.

"Synopsyksella oli strategia kasvaa, ja me sovimme siihen. He tarjosivat hyvän ympäristön ja sellaisia asioita, joissa halusimme olla mukana", sanoo Codenomicin perustaja Group Director Rauli Kaksonen.

Codenomiconin teknologian avulla asiakas voi altistaa järjestelmänsä erilaisille simuloiduille hyökkäyksille, löytää näin piileviä ja aiemmin tuntemattomia haavoittuvuuksia ja arvioida niiden vakavuutta – mielellään jo suunnitteluvaiheessa. Ihmisvoimin toteutettuna vastaavat hyökkäykset olisivat hitaita ja kalliita eivätkä silti kykenisi paljastamaan haavoittuvuuksia yhtä kattavasti kuin Codenomiconin ratkaisu.

Potentiaalisia asiakkaita ovat esimerkiksi laitevalmistajat ja verkkopalvelut, joille järjestelmän tietoturva on kriittisen tärkeätä. Asiakasryhmänä kasvussa on puolustusteollisuus.

Pörssiyhtiöön kuuluminen tuo mukanaan omat käytäntönsä ja muuttaa arkirutiineja. Teknisessä kehitystyössä on nyt mukana tiimejä ympäri maailmaa. Myyntiä tekee uusi iso myyntiorganisaatio. Tuotteet ja asiakkaat kuten itse perustyökin ovat kuitenkin pysyneet pitkälti samoina. Myös tuotekehitystyöllä on vahva jalansija Suomessa.

Juuret tiedemaailmassa

Vuonna 2001 perustetun Codenomiconin juuret ovat tieteessä ja tutkimuksessa. Yrityksen perustajat työskentelivät VTT:n ja Oulun yliopiston tietoturva-alan tutkimushankkeessa. Idea Codenomiconin perustana olevasta teknologiasta kypsyi ja kirkastui tutkimushankkeen edetessä. Kun hanke päättyi, idea vaikutti niin lupaavalta, että ydinjoukko päätti perustaa yrityksen.

Tiedemaailmassa kannuksensa hankkineella ydinryhmällä ei ollut aiempaa kokemusta yrityksen perustamisesta, mutta hyppy bisnesmaailmaan ei silti pelottanut.

Reilussa kymmenessä vuodessa yritys kasvoi kolmehenkisestä perustajaryhmästä noin sata henkeä työllistäväksi, kansainväliseksi yritykseksi. Toimipisteitä on nyt Yhdysvalloissa, Saksassa, Intiassa, Kiinassa ja Singaporessa.

Edelläkävijöitä nuorella markkinalla

Codenomiconin teknologiaratkaisu oli siinä määrin uniikki, että ensimmäiset vuodet yritys sai toimia pitkälti ilman suoraa kilpailua. Nyt kilpailijoita on ilmaantunut, ja kilpailu on käymässä kovemmaksi.

Codenomiconin liiketoimintamalli on ohjelmistotuotteiden myynti. Palvelut – esimerkiksi tietoturva-auditointi – toimivat myynnin työkaluina, mutta varsinaiseksi palveluyritykseksi Codenomicon ei aio muuttua.

Nopeasti asiakkaan silmien alle

Suomalaisten teknologiayritysten helmasynneiksi Codenomiconin perustajat näkevät liiallisen viehtymyksen itse teknologiaan sekä liiallisen aikailun. Teknologiaa pitäisi miettiä asiakkaan ja loppukäyttäjän näkökulmasta. Käytettävyyden on oltava hyvä ammattilais- ja b2b-ratkaisuissakin.

Teknologiaa ei pidä jäädä hieromaan liian pitkäksi aikaa ennen kuin se esitellään asiakkaalle. Asiakkailta saa aitoa palautetta ratkaisun toimivuudesta ja tarvittaessa voi korjata kurssia ennen kuin on myöhäistä.

Tekesin rahoitus on mahdollistanut Codenomiconissa uusien ratkaisujen kehittämistä ja asiakkaiden tarpeisiin vastaamista. Codenomicon on osallistunut Tekesin Ubicom- ja Turvallisuus-ohjelmiin.

Lisätietoja

Rauli Kaksonen
perustaja, Group Director
Codenomicon
puh. 040 062 5857
rauli.kaksonen (at) synopsys.com

Teksti: Netprofile / Tekes, Tiina Lifländer

Tiina Lifländer