Caprice: Klassisen musiikin etäopetusympäristö virittää koulutusviennin uudelle tasolle

Uusi klassisen musiikin etäopetusohjelma viulunsoiton opiskelijoille ja heidän opettajilleen tarjoaa korkeatasoista soitonopetusta maasta tai maanosasta riippumatta. Ohjelman on Tekesin rahoituksella kehittänyt suomalainen Caprice Oy.

International Minifiddlers (Kansainväliset Viuluviikarit) syntyi Capricen toimitusjohtajan Maarit Rajamäen ja viulunsoiton professorin Géza Szilvayn tapaamisesta. Yhdessä aloitettu etäopetusprojekti kehittyi uuden sukupolven opetuskokonaisuudeksi.

"Suomella on aina ollut vahva klassisen musiikin perinne, mutta viime aikoina on herännyt huoli tuon perinteen tilasta. Haluamme ratkaisullamme auttaa pedagogeja kehittämään opetustaan, antaa lapsille tukea harjoitteluun ja viedä suomalaista musiikkikasvatusta ulkomaille", kertoo ammattiviulistinakin tunnettu Rajamäki.

Hankkeelle suosituksensa on antanut kapellimestari Esa-Pekka Salonen, joka tunnetaan yhtenä Suomen menestyneimmistä kapellimestareista.

Korkeatasoista soitonopetusta maantieteellisestä sijainnista riippumatta

Ohjelma hyödyntää Géza Szilvayn ja tämän veljen kehittämää Colourstrings-soitonopetusmenetelmää, jossa värit ja visuaalinen hahmottaminen edesauttavat viuluviikarin oppimista. Etäopetus tapahtuu videoneuvotteluista tutun tekniikan avulla: Szilvay opettaa reaaliaikaisesti viulunsoiton pedagogeja ja heidän oppilaitaan useaan eri maahan. Opetusohjelma soveltuu niin ammattiviulistin urasta haaveileville kuin harrastamisen ilosta soittaville.

"Kohderyhmäämme kuuluvat lasten vanhemmat, musiikkikoulut ja yliopistot. Tarjoamme myös etäopetusta pedagogeille ja yksityisille oppilaille", Rajamäki kertoo.

Yksi etäopetusohjelmaa käyttävistä viulunsoiton opettajista on GuoHua Xia, joka opettaa pikkuviulisteja Alaskassa. Hän kiittelee Rajamäen ja Szilvayn työtä viulunsoiton opetuksen eteen.

"Etäopetusohjelman avulla olemme voineet opetella maailman ammattimaisimman opetus- ja harjoittelumenetelmän", hän kehuu.

Etäopetusohjelma herättänyt kiinnostusta Kiinassa

International Minifiddlersin tuotekehitykseen ja Capricen liiketoiminnan kehittämiseen vetoapua saatiin Tekesin Oppimisratkaisut-ohjelmalta. Rajamäki kiittelee Tekesiä taloudellisesta tuesta ja kansainvälisten kumppanuuksien löytymisestä.

"Tuotteistamisvaiheemme kestää neljä taloudellisesti raskasta vuotta, joten rahoitus on meille elintärkeää. Kun viimein pääsimme rakentamaan myyntikanavaa, saimme Tekesin avulla kehitettyä kansainvälisiä suhteita. Pääsimme esimerkiksi Slushiin pitchaamaan ja mukaan matkoille. Nämä mahdollisuudet ovat avanneet ovia ja edesauttaneet tärkeitä yritysneuvotteluja", hän kertoo.

Capricen oppimisratkaisu on herättänyt kiinnostusta etenkin Kiinassa, jossa joka toinen lapsi soittaa instrumenttia.

"Aasiassa ymmärretään viulunsoitoin vaikuttavan lapsen kognitiiviseen kehitykseen, ja siellä on herännyt suuri kiinnostus niin ohjelmaamme kuin käyttämämme metodia kohtaan. Suunnitteilla onkin nyt Kiinan markkinoille suunnattu verkkokauppa. Teknologian avulla voimme viimeinkin viedä huippuosaamista minne tahansa ja mahdollistaa korkeatasoisen suomalaisen musiikkikoulutuksen viennin", iloitsee Rajamäki.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Maarit Rajamäki
maarit.rajamaki (at) minifiddlers.org
Puh. 040 7723452

Summary of the 19th Colourstrings session
Nauhoitus oppitunnilta. Näitä video-oppitunteja käytetään suorien etäoppituntien pohjana ja rinnalla.

International Minifiddlers – violin teaching using video conferencing
Géza Szilvayn haastattelu ja kuvaa etäopetustilanteista, Cisco Baltic Edition (YouTube)

Pia Mörk