BeiZ kasvoi johtavaksi länsimaalaiseksi opetusteknologiayritykseksi Kiinassa

BeiZ on Kiinasta ponnistanut suomalaisyritys, jonka päätuotteet ovat lapsille suunnatut oppimispelisovellukset. Lasten innoittamat ja Tekesin rahoittamat sovellukset ovat valloittaneet maailmaa kuluttajapuolella ja seuraavaksi askeleita ollaan ottamassa yritysmarkkinoille.

Opetuspelikehittäjä BeiZ Oy perustettiin vuonna 2010 aivan globaalin markkinatalouden ytimeen, Kiinaan. Toimitusjohtaja Mika Heikinheimo kertoo omien lasten inspiroineen häntä suunnittelemaan digitaalisia opetuspelejä.

"Kun asuimme Pekingissä, emme löytäneet lapsille mitään järkevää digitaalista ajanvietettä. Kaikki sovellukset olivat raskaita pelejä tai karaoke- ja tanssisovelluksia. Halusimme luoda näiden rinnalle opetuksellisia pelisovelluksia, jotka ovat myös hauskaa viihdettä", Heikinheimo muistelee.

Näin syntyi sarja Lola Panda -pelejä. Heikinheimo kertoo BeiZin olevan ainoa yritys, jolla on 3–8-vuotiaille suunnattuja kieli- ja matematiikkasovelluksia puhutuimpien kielten lisäksi myös pienille kielille, kuten suomi, ruotsi ja norja. Lola Pandan ja tämän ystävien seikkailuja on ladattu viimeisen kahden vuoden aikana yli 10 miljoonaa kertaa ja rekisteröityneitä käyttäjiä on yli 2 miljoonaa.

Tuotekehitys oli monen mutkan matka

Toimittuaan hetken Kiinassa BeiZ laajensi toimintaansa Suomeen. Yritys haki rahoitusta Tekesistä tähtäimenään luoda entistä kehittyneempiä pelisovelluksia. Monet asiat edistyivät Heikinheimon mielestä hienosti, mutta matkan varrelle sattui myös mutkia.

"Tuotekehityksessä on normaalisti miljoona muuttujaa. Meidän tapauksessa mukana oli myös valtava määrä uutta opittavaa ja toisaalta epäonnea. Hankkeen aikana tapahtui paljon meistä riippumattomia muutoksia esimerkiksi juuri lanseerauksen aikana", kertoo Heikinheimo.

Vaikeuksista huolimatta hän sanoo juuri Tekesin rahoituksen turvanneen yritystoiminnan alun. Myös Oppimisratkaisut-ohjelman tapahtumat tarjosivat tilaisuuden tutustua muiden opetusteknologiayritysten hankkeisiin ja kentän trendeihin.

"Vaikka tuotelanseeraus venyi, hankkeemme poiki ainutlaatuisen opetuksellisen ympäristön, jonka kehitystyötä nyt jatkamme. Veimme sovelluksen neljälle suurimmalle markkina-alueellemme keväällä 2015", Heikinheimo toteaa.

Päiväkotien esiopetus mahdollinen uusi aluevaltaus

Heikinheimo kertoo yrityksen menestyvän Yhdysvalloissa jo kohtalaisen hyvin ja Kiinassa se on yksi suurimmista länsimaalaisista opetusalan yrityksistä. Hän sanoo yrityksen pohtivan kuitenkin tuntuvaa bisnesmallin ravistelua.

"Tuotteemme on markkinoitu kuluttajapuolelle, mutta se ei tuota tarpeeksi tulosta. Tämän takia olemme miettineet siirtymistä yrityspuolelle. Olemme jo pilotoineet pelimme uudelle kentälle ja nyt näyttäisi siltä, että Lola Panda voisi hyvin sopia esimerkiksi päiväkotien esiopetukseen", Heikinheimo kertoo.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Mika Heikinheimo
Puh. 040 5464 150
mika (at) beiz.com

Teksti: SST Viestintä

Pia Mörk