Ajomestarit: Kasvu edellyttää uudistumista

Vaativalla kuljetus- ja logistiikka-alalla toimiva kuljetusliike Ajomestarit Oy on kasvanut tasaisesti. Keskisuuren yrityksen tehokas pyörittäminen ja johtaminen vaativat systemaattista toiminnan ohjausta, kun taas pienessä yrityksessä päätöksiä voidaan hyvin tehdä kahvikupposen äärellä. Ajomestarit halusi ratkaista kasvukivut ja rakentaa perustan tulevaisuuden kasvulle Tekesin Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa -ohjelman tukemana. Projektin myötä yrityksessä on uusi toimitusjohtaja ja yrityksen toiminta on järjestäytynyt merkittävästi.

"Vain harvoja asioita tehdään enää samalla tavalla kuin ennen projektia", kiteyttää toimitusjohtajan pallilta hallituksen puheenjohtajaksi siirtynyt Pekka Aalto. Muutama vuosi sitten Ajomestarit Oy:n toimitusjohtaja ja pääomistaja alkoi tehdä järjestelyjä, joiden avulla yritys säilyisi elinvoimaisena perheyrityksenä myös tulevaisuudessa. Moni asia oli yrityksessä hyvin, mutta yksi olennainen asia piti hoitaa kuntoon, jotta yrityksen tulevaisuus näyttäisi valoisalta ja kasvu olisi mahdollista. Se asia on johtaminen.

Jotain tarttis tehdä

Onnekseen Pekka Aalto kohtasi Ismo Mäkisen, joka on auttanut monia yrityksiä rakentamaan kasvun perusteita. Kun pk-yrittäjä Aallon ja isojen yritysten kanssa toimineen Mäkisen ajatukset kohtasivat, löytyi yhteinen sävel, jolla Ajomestareiden johtamista ja toimintaa voitiin uudistaa ja systematisoida isolla kädellä.

Liikkeelle lähdettiin strategisella työllä: luotiin visio, missio ja arvot, jotka ohjasivat koko projektia. Sitten yrityksen eri toiminnoille on luotu toimintamalleja ja prosesseja pala kerrallaan.

Työntekijöiden toimenkuvat on selkeytetty. Järjestelmistä käyttöön on otettu esimerkiksi Office 365 ja toisaalta esimerkiksi olennaiset dokumentit on järjestelty pilvipalveluun kaikkien yhteiseen käyttöön. Ja jokaisesta autosta löytyy kuljettajalle olennaiset materiaalit omasta kansiosta.

Uusi toimitusjohtaja luotsaa yritystä kasvuun

Vuodenvaihteessa Aalto siirtyi Ajomestareiden hallituksen puheenjohtajaksi ja toimitusjohtajaksi nousi yrityksen oma kasvatti Toni Murtoniemi. Uusi toimitusjohtaja tuntee Ajomestarit ja sen yrityskulttuurin perinpohjin. Hän on myös ollut intensiivisesti mukana johtamisen ja toimintamallien kehittämisessä, joten uusi toimitusjohtaja voi hyvin ottaa myös johtamisessa uuden vaihteen.

"Kehitysprojekti on ollut todella tuloksellinen. Esimerkiksi henkilöstön kanssa on luotu käytänteet kehityskeskusteluille ja aloitteille", kuvaa projektipäällikkönä kehitysprojektissa toiminut Ismo Mäkinen. Ajomestarit on saanut ensimmäistä kertaa koko historiansa aikana ammattitaitoisen ja korkeatasoisen hallituksen, johon on rekrytoitu esimerkiksi tärkeää talousosaamista. Projektin aikana yrityksen liikevaihto on kasvanut 15 % ja asiakastyytyväisyys on pysynyt hyvänä. Itse asiassa asiakkaat ovat ottaneet tapahtuneen kehityksen tyytyväisinä vastaan.

Kehitystyö jatkuu edelleen. Kun toimintamallit on rakennettu, ne on otettava täysimääräisinä käyttöön ja sitten on lähdettävä uudistamaan työkaluja. Ensimmäisenä listalla on ERP-järjestelmä.

Haluatko kuulla lisää?

Toni Murtoniemi,
toimitusjohtaja
toni.murtoniemi (at) ajomestarit.fi
p. 0400 718 474

 

AJOMESTARIT OY

  • Kuljetukset, logistiikka- ja varastointipalvelut
  • Liikevaihto: 4,3 milj.€ (v. 2014 ennuste)
  • Henkilöstö: 50
  • Toimitusjohtaja: Toni Murtoniemi
  • Liideri-projekti: 2013-2014

Teksti: Ellun Kanat

Tiina Lifländer