Rapal: Rakennetun ympäristön asiantuntijayritys lähtee maailmalle

Rapal hakee kovaa kansainvälistä kasvua useilta markkinoilta. Kasvua kiihdyttämässä on Tekesin lisäksi rahoitusohjelma Team Finland LetsGrow.

1990-luvun alussa perustettu Rapal on monipuoliseen työ- ja elinympäristön kehittämiseen erikoistunut ohjelmisto- ja asiantuntijayritys. Kokonaan henkilöstönsä omistama yhtiö auttaa yrityksiä kehittämään työympäristöjään vastaamaan työnteon muutoksia, säästämään toimitilakustannuksissa sekä laatimaan luotettavia infrarakentamisen kustannusarvioita.

Moderni työ on paikasta riippumatonta, mihin nykyiset toimitilat eivät välttämättä ole suunniteltuja. Parhaassa tapauksessa Rapal voi vaikuttaa kolminkertaisen win-tilanteen syntyyn. Työntekijä voi vapaasti päättää itselleen parhaan paikan tehdä työtä, yritys säästää toimitilakustannuksissa ja ympäristön kuormitus keventyy työmatkustamisen vähentyessä.

"Rapalin tavoitteena on ohjelmistojen ja asiantuntijapalvelujen avulla arvioida ja todentaa työympäristökehityksen vaikutuksia rahassa, hiilijalanjäljessä sekä henkilöstön tyytyväisyydessä ja hyvinvoinnissa", kertoo toimitusjohtaja Tuomas Kaarlehto.

Kasvua USA:sta ja Keski-Euroopasta

Rapalin toimipiste sijaitsee Espoon Leppävaarassa ja tytäryhtiö Yhdysvaltain San Franciscossa. Konsernilla on yhteensä noin 70 työntekijää. Liikevaihto on ollut jatkuvassa kasvussa perustamisesta lähtien ja vuotuinen kasvutahti liikkuu 15 prosentin nurkilla. Yrityksen asiakaskunta muodostuu julkishallinnosta ja eri sektoreilla toimivista suuryrityksistä. Kalifornialaisen tytäryhtiön suurin asiakas on bioteknologiayritys Genentech.

"Yhdysvallat on meille tärkein markkina. Se voi olla todella hankala, mutta ehdottomasti myös tuottoisin. Paraikaa selvitämme mahdollisuuksiamme Keski-Euroopassa, koska uskomme tuotteillamme olevan siellä selkeät markkinat."

Rapal hakee kansainvälistä kasvua Team Finland LetsGrow -rahoitusohjelmassa, jossa Finnvera tarjoaa vakuudettoman lainan, Tekes rahoitusta asiantuntijapalvelujen hankintaan ja Finpro neuvontaa kansainvälistymiseen.

"Meillä on kassavirta ja oma pääoma kunnossa. Uusien markkinoiden valloittamiseen on säästetty rahaa taseessa. LetsGrown kautta saatu Finnveran vakuudeton laina on kuitenkin erinomainen keino jakaa kansainvälistymiseen liittyviä riskejä ja tuomaan pelivaraa varsinkin taloudellisesti tiukkana aikana. Tekesin rahoituksella on tehty muun muassa markkinatutkimusta Keski-Euroopassa ja Kiinassa."

Tekes on auttanut monin tavoin

Tekesin rahoituksen osuus Rapalin tuotekehityksestä on ollut kymmeniä prosentteja ja sen avulla on tehty useita projekteja. Pääosa rahoituksesta on ollut lainaa. Kaarlehto kertoo, että tuotekehitystä nopeuttaneella Tekesin rahoituksella on ollut merkittävä rooli nykyisen kilpailukykyisen tuotevalikoiman synnyssä.

Rakennetun ympäristön SHOK-ohjelmassa Rapal kehitti palvelun työympäristön kehittämiseen. Siinä selvitetään organisaation nykytila tilankäytön, ympäristövaikutusten ja henkilöstön tyytyväisyyden näkökulmasta.

Tekesin ja maailmankuulun UCLAn yliopiston Global Access Programiin eli GAPiin Rapal on osallistunut vuosina 2006 ja 2008. UCLAn MBA-tiimi suositteli Rapalia viemään toimitilajohtamisen ohjelmistonsa Yhdysvaltoihin, investoimaan miljoona dollaria, perustamaan tytäryhtiön ja palkkaamaan sinne myyntihenkilöstön.

Tytäryhtiön toiminta käynnistyi kuitenkin hiukan eri reittiä Rapalin hankittua Yhdysvalloista työympäristön kehittämiseen liittyvän konsultointikonseptin.

Infrajohtamisen ohjelmiston kanssa GAP-tiimi antoi sen sijaan kielteisen vastauksen, sillä Yhdysvaltojen tiehallinto on liian monopolisoitunut ja markkinoille pääsevät vain harvat paikalliset firmat.

"Tuotteemme koettiin silti paremmaksi kuin siellä nykyisin käytössä oleva. GAP auttoi ymmärtämään sikäläistä, Suomesta täysin eroavaa bisnesmaailmaa, sen dynamiikkaa ja toi paljon kontakteja. Se oli todella hyödyllinen kokemus."

Paikallinen yrityskumppani mukaan Kiinan valloituksessa

Kasvuväylä-palveluun Rapal valittiin pari vuotta sitten. Kaarlehto näkee suurimmaksi hyödyksi oman Kasvuluotsin, joka etsii yritykselle kulloinkin parhaiten sopivat julkiset rahoitus- ja asiantuntijapalvelut.

"Ei tarvitse etsiä ja kysyä monesta eri paikasta, vaan meidän vinkkelistä rahoitus ja palvelut tulevat yhdeltä asiantuntevalta luukulta. Se on todella hyvä."

Tekesin ja Kiinan arvostetuimman yliopiston Tsinghuan liiketoimintaohjelmassa Rapal lähtee selvittämään sikäläisiä markkinoita. Kaarlehto kertoo, että Rapalin tavoitteena on perustaa yhteisyritys kiinalaisyhtiön kanssa vuonna 2016.

"Paikallinen yrityskumppanimme valvoo ja sparraa MBA-opiskelijoita. He saavat etsiä potentiaalisia asiakkaita ja miettiä, miten meidän tuotettamme kannattaa Kiinassa markkinoida ja miten hoitaa rekrytoinnit. Uskomme, että saamme pätevät paikalliset toimijat talliimme."

Lisätietoja

Tuomas Kaarlehto
Toimitusjohtaja, Rapal Oy

Kuvat: Rapal

Kaj Nordgren