Paytrail: Kasvuyritys rakensi uuden tuotteen vientiin

Verkkokauppoihin maksujärjestelmää toimittanut Paytrail halusi kasvaa kansainvälisesti helposti eri maihin skaalautuvalla maksupalvelulla. Tekesin rahoittamassa projektissa se tutki kansainvälisiä markkinoita ja kehitti niille sopivan tuotteen.

”Uskon, että teemme läpimurron ensi vuonna ulkomailla”, Paytrailin toinen perustaja Lennu Keinänen sanoo. Aiemmin Suomen Verkkomaksut nimellä tunnettu yritys on jo menestynyt Suomessa verkkokauppojen maksupalvelullaan.

Läpimurtoon kotimaassa tuli mahdollisuus, kun perustajat löysivät markkinoilta selkeän tarpeen. Keinäsen aiempi yritys toimitti ja asensi verkkokauppoihin liittyviä ohjelmistoja.

”Asiakkailta alkoi tulla kysymyksiä, että miten verkkokaupan kassapuoli”, Keinänen muistelee.

Verkkokaupan aloittaminen oli vaikeaa, sillä sopimukset piti tehdä usean pankin, luottokorttiyhtiöiden ja muiden yksittäisiä maksutapoja tarjoavien yritysten kanssa.

Verkkokauppiaalle kertyi kuluja ennen kuin kauppa alkoi vielä käydä.

Silloisen Suomen Verkkomaksujen palvelu teki verkkokaupan maksuliikenteen pyörittämisestä helppoa asiakkaalle.

Viime vuonna Paytrail ylsi noin viiden miljoonan euron liikevaihtoon. Noin 50 prosenttia Suomen verkkokaupoista käyttää Paytrailin maksupalvelua.

Pakko kasvaa ulkomaille

Vuonna 2010 Keinänen ja muu Paytrail-tiimi kuitenkin tajusivat, että yrityksen on mentävä ulkomailla jos kasvua halutaan jatkaa nykyisellä vauhdilla. Vanha tuote soveltui vientituotteeksi vain melko rajalliselle markkinalle.

”Tajusimme, että meillä on väärä nimi ja eikä paras mahdollinen tuote kansainvälisille markkinoille”, Lennu Keinänen sanoo.

Lisäksi yritys halusi auttaa suomalaisia yritysasiakkaita kansainvälistymään maksamisen tuomin mahdollisuuksin.

Yritys haki mukaan Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset –rahoitukseen. Tekes-projektina yritys kehitti uuden tuotteen. Ennen tuotteen rakentamista Paytrail varmisti keskusteluilla kumppanien ja verkkomaksamisen asiantuntijoiden kanssa, että tuotteelle on varmasti kysyntää.

Yksityistä rahaa kansainvälistymiseen

Yritys alkoi hahmotella uutta ideaa kahden havainnon pohjalta.

”Älypuhelimet alkoivat silloin yleistyä ja asiakkaat halusivat ratkaisua tähän”, Keinänen taustoittaa.

Samaan aikaan verkko-ostajat alkoivat turhautua verkkokauppojen kirjautumisiin ja lukuisiin toistuviin tietojen syöttämisiin.

Ratkaisu tähän on Paytrail-tili, jonka avulla verkko-ostaja voi maksaa ostoksensa helposti ja mukavasti kun on kerran luonut tilin. Ostokset varmistetaan vain yksillä tunnuksilla kaikissa palvelua tarjoavissa verkkokaupoissa, ja väärinkäytösten mahdollisuudet on estetty.

Kuluttajat ja yritykset yhdistävässä palvelussa on usein yksi ongelma: kuluttajat eivät ota palvelua käyttöön, jos sitä ei ole tarpeeksi tarjolla. Yritykset taas eivät halua investoida ennen kuin palvelu on saavuttanut riittävän massan.

Paytrailia auttaa tässä asetelmassa se, että yritys ei lähde liikkeellä tyhjästä.

 ”Muna-kana-ongelmassa meitä auttaa se, että meillä on jo toinen puoli. Kauppiaat ovat jo asiakkaitamme.”

Uskoa Paytrailiin löytyy, sillä yritys julkisti tammikuussa uuden rahoituskierroksen. Aiemmin lähinnä tulorahoituksella kasvanut yritys keräsi yli 800 000 euroa kansainvälistymisen rahoittamiseen.

Lisätietoja

Lennu Keinänen
Perustaja, Paytrail
puh. 044 776 7827
lennu.keinanen (at) paytrail.com

Josi Tikkanen