Merus Power Dynamics: Startup-yritys kasvaa laatusähköllä

Nokian kumitehtaan vanha teollisuusrakennus sopii startup-kasvuyhtiö Merus Power Dynamicsin tarpeisiin paremmin kuin hyvin. Kiinteistön vahvat sähkönsyötöt ovat tarpeen tuntikausia kestävissä testiajoissa, jotka kuuluvat sähkön laatua parantavia aktiivisuodattimia ja kompensaattoreita valmistavan yhtiön tuotantoprosessiin.

"Vastaavanlaisia sähkönsyöttöjä ei olisi tarjolla missään nykyaikaisessa teollisuushallissa. Laitteiden on toimittava ankarissakin olosuhteissa, joten niitä on ajettava samalla teholla kuin mitä ne joutuvat kohtaamaan asiakkaiden käytössä kaivoksilla ja terästehtailla", sanoo yhtiön myyntijohtaja Aki Leinonen.

Vuonna 2008 perustetun yhtiön tuotannosta viennin osuus on 95–98 prosenttia. Osaamisen juuret juontavat loistehon kompensointiin erikoistuneeseen Nokian Capacitors-yhtiöön. Sen siirryttyä ranskalaisomitukseen kuusi vuotta sitten yhtiön silloinen toimitusjohtaja Kari Tuomala, Aki Leinonen, Risto Laakso ja Jyri Öörni lähtivät yrittäjiksi. Perustajatiimi on edelleen pääomistaja. Muita ovat sijoitusyhtiöt Inventure ja VNT Management.

Tekes asetti tavoitteet

"Finnveran pienyrityslaina ja Tekesin tuotekehityslaina auttoivat alkuun. Kansainvälisen myyntiverkoston rakentamisessa ratkaiseva apu oli nuorten innovatiivisten yritysten tukemiseen tarkoitettu Tekesin NIY-rahoitus. Kolmivuotisen rahoituksen jatkuvuuden edellytys oli annettujen osatavoitteiden saavuttaminen. Rajapyykkejä seuraamalla rahoittaja varmisti, että pystymme täyttämään lupaukset, joihin olemme sitoutuneet", Leinonen kertoo.

Tekes on rahoittanut Merus Power Dynamicsin tuotekehitystä myös uusiutuvan energian Groove-ohjelmassa. Yritys osallistuu myös vuoden 2014 Global Access Program -kansainvälistymisohjelmaan.

Finpro auttaa kansainvälisen myyntiverkoston kehittämissä sekä uusien partnereiden, potentiaalisten asiakkaiden ja oikeiden henkilöiden löytämisessä. Yhtiön kaikki toiminnot suunnittelusta tuotekehitykseen ja tuotantoon sijaitsevat Nokialla. Ulkomailla on toimittu – ainakin toistaiseksi pelkästään partnereiden ja verkostojen kautta. Työntekijäkuntaa on parikymmentä.

Liikevaihdon kasvu on ollut nopeaa. Vuonna 2012 se oli noin miljoona euroa, mutta vuonna 2013 vaihto pomppasi jo lähemmäksi kolmea miljoonaa euroa. Kasvuvauhdillaan Merus on komeillut maamme nopeimmin kasvavien yritysten listalla. Vuonna 2014 kasvuvauhti hiipunee sadan prosentin tuntumaan. Tähän saakka tulos on käytetty tuotekehitykseen, mutta vuonna 2014 voittoakin voi jo olla jaossa.

Kehittyvät maat investoivat sähköön

"Asiakkaamme haluavat parantaa prosessejaan, säästää energiaa ja saada enemmän irti olemassa olevista laitteistaan. Lupaavia markkinoita on etenkin omaa teollisuuttaan rakentavissa kehittyvissä maissa. Terästehtaita on rakennettava, jotta infrastruktuurin ja uusien asuinalueiden kehittäminen pääsee vauhtiin. Afrikassa investointipäätöksiä tehdään nopeammassa tahdissa kuin missään muualla", Aki Leinonen sanoo.

Vaikka teknisesti tuotteet ovat massatuotteita, niin sama laite voidaan räätälöidä kunkin asiakkaan tarpeeseen. Yksi toiminta-ajatus tarjoaa ratkaisun kaikille asiakasryhmille.

Meruksen ratkaisuja käyttävät mm. Ural Metal and Mining Venäjällä, Al Asaadin terästehdas Sudanin pääkaupungissa Khartumissa, Budapestin lentokentän kiinteistöt ja Belfast Telegraph -lehti painokoneissa.

Teksti: Matti Valli
Kuva: Merus Power Dynamics

Kaj Nordgren