Kuopio Innovation: Apteekin Terveyspiste tuo peruspalvelut lähiapteekkiin

Sairaanhoitaja töissä apteekissa? Ajatus tuntui vielä muutama vuosi sitten monesta apteekkarista vieraalta, mutta herättää nyt kasvavaa kiinnostusta.

Taustalla on Kuopio Innovationin vuonna 2009 käynnistämä Terveyspiste-toimintamalli, joka on laajenemassa kolmelta pilottipaikkakunnalta ‒ Raumalta, Raahesta ja Joensuusta ‒ eri puolille Suomea. Tämän vuoden kuluessa sairaanhoitajan palveluja tarjoaa jo kymmenkunta apteekkia ja joukon uskotaan kasvavan entistä ripeämmin, kun konseptin oikeudet siirtyivät hiljattain Suomen Apteekkariliitolle.

Kuopio Innovationissa hankkeen käynnistäneen Marja Jaurakkajärven ja koordinaattorina toimineen Päivi Kivirannan mukaan Terveyspisteen perusideana on tuoda arkisia terveydenhoitopalveluja sinne, missä asiakkaat muutoinkin liikkuvat ja asiointi on helppoa.

"Miksi esimerkiksi terveyskeskuksesta saadun rokotereseptin jälkeen rokote pitää hakea ensin apteekista ja varsinainen rokotus jälleen terveyskeskuksesta, kun asian voisi hoitaa kuntoon pientä maksua vastaan apteekin yhteydessä toimivassa Terveyspisteessä? Samalla tavoin voidaan hoitaa vaikkapa mittaukset, pienet hoitotoimenpiteet tai sairaanhoitajan todistukset työkyvyttömyydestä", Kiviranta luettelee.

Yhteistyötä molempien eduksi

Kiviranta korostaa, ettei Terveyspistettä ole luotu julkisen terveydenhuollon kilpailijaksi vaan yhteistyökumppaniksi, joka omalta osaltaan helpottaa kunnallisten terveyskeskusten ja -asemien työruuhkaa.

Esimerkiksi Joensuussa Terveyspiste-apteekille pyritään avaamaan rajattu yhteys terveyskeskuksen potilastietojärjestelmään vielä tämän kevään aikana. Kiviranta näkee apteekit myös oivallisena paikkana tuoda alan uutta teknologiaa ja laitekantaa kuluttajien ulottuville.

"Apteekit ja terveydenhoitoala ovat terveydenhuollon isossa kuvassa samaa kokonaisuutta, jota nyt yritetään tuoda lähemmäksi toisiaan. Väestön ikääntyminen, asiakkaiden tarpeet ja koko sote-alan murros pakottavat miettimään asioita uusiksi. Tekesin rahoittaman Terveyspiste-toimintamallin kehittäminen on antanut meille mahdollisuuden lähteä aidosti selvittämään tällaisen mallin mahdollisuuksia ja esteitä", Kiviranta lisää.

Uutta virtaa apteekille

Terveyspiste-pilotissa mukana olleessa Rauman Keskusapteekissa sairaanhoitaja on jo tuttu näky, sillä apteekkari Eeva Kopra pestasi ensimmäisen töihin jo kuutisen vuotta sitten. Nyt on harkinnassa toisen palkkaaminen, jolloin palvelu saataisiin kahteen työvuoroon.

"Asiakkaiden palaute on ollut erittäin hyvää. Meillä käydään ottamassa mm. rokotuksia, mittauttamassa verenpaineita ja teettämässä sormiverinäytteisiin pohjautuvia testejä. Ei tämä paljon liikevaihtoa lisää, mutta parantaa selkeästi palvelukokonaisuutta ja madaltaa asiakkaiden kynnystä terveydenhuollon palveluihin", Kopra toteaa.

Hänen mielestään terveydenhoitoalan ammattilainen tuo selkeää tukea myös apteekkilaisten työhön.

"Me ajattelemme asioita sittenkin aika pitkälle farmakologisesta näkökulmasta. On todella hyvä, että tiskin takaa löytyy myös toisenlaista osaamista. Yhdessä olemme enemmän", Kopra toteaa.

Terveyspiste-hanke on saanut rahoitusta Tekesin Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalvelut-ohjelmasta. Teknologia-asiantuntija Petteri Jääskeläisen mukaan se on toimiva esimerkki julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä, jossa kehitetään yhteisiä palveluprosesseja.

"Yhtenä tärkeänä tuloksena on monistettava toimintamalli, joka tarjoaa kansalaisille aivan uudenlaisen palveluväylän. Lisäksi hankkeessa on otettu käyttöön uusia mittausmenetelmiä, joiden myötä myös alkavilla yrityksillä on mahdollisuus testata uusia menetelmiä ja uudistaa olemassa olevia terveydenhuollon käytäntöjä", tiivistää Jääskeläinen.

Kuvateksti: Rauman Keskusapteekissa sairaanhoitajan palveluja on tarjottu jo vuosia ja asiakaspalaute on kiittävää. Eeva-Liisa Pälli mittaa verenpainetta.

Lisätietoja

Päivi Kiviranta, asiantuntija/Terveys ja hyvinvointi
Kuopio Innovation Oy
puh. 050 598 0955
paivi.kiviranta (at) kuopioinnovation.fi

Teksti: Recommended Finland/Timo Sormunen

Pia Mörk