FIMECC: Kilpailuetua energiatehokkuudesta ja äly-automaatiosta

FIMECCin viisivuotisessa EFFIMA-ohjelmassa haettiin kotimaiselle metalliteollisuudelle ja koneenrakennukselle kilpailuetua energiatehokkuudesta, elinkaaren hallinnasta ja älykkäästä ohjausautomaatiosta. Tavoitteena on, että mm. työkoneiden päästöt ja energiakulutus putoavat tulevina vuosina kymmenillä prosenteilla.

Metallituotteiden ja koneenrakennuksen Strategisen huippuosaamisen keskittymän FIMECC Oy:n Energy & lifecycle efficient machines -tutkimusohjelmalla (EFFIMA) on ollut kunnianhimoinen visio. Tavoitteena on pudottaa suomalaisten työ- ja prosessikoneiden sekä laivojen ympäristöpäästöt ja energiankulutus vuoteen 2020 mennessä jopa puoleen vuoden 2008 aikaisesta tasosta.

Samalla ympäristöä säästävästä ja liiketaloudellisesti tuottavasta elinkaarenhallinnasta rakennetaan suomalaiselle metalli-, meri- ja konepajateollisuudelle uusi globaalisti tunnettu brändi.

Ohjelmapäällikkönä toimineen VTT:n johtavan tutkijan Ismo Vessosen mukaan kolmas tavoitteiden saavuttamista helpottava työkalu on automaatio, johon Suomessa on vahvaa osaamista.

"Tavoitteena on olla maailman johtava automaattisia ja puoliautomaattisia monikonejärjestelmiä tuottava maa. Hyödynnämme laajasti mm. energiaomavaraisia anturiverkkoja, tarpeen mukaan räätälöitäviä koneiden käyttöliittymiä, ihmisten ja autonomisten koneiden työskentelyä helpottavia teknologioita sekä päätöksentekoa tukevia työkaluja", Vessonen kertoo.

Ohjelmassa olivat mukana kaikki keskeiset koneenrakennusalan yritykset, niiden keskeiset alihankkijat ja asiakkaat sekä tutkimuslaitokset. Kontinkäsittelylaitteita valmistava Kalmar on ollut mukana projektissa, jossa on tutkittu tuntoaistin yhdistämistä työkoneiden etäohjaukseen.
Yhtiön automaation tuotekehityksen johtaja Pekka Yli-Paunun mukaan tulokset ovat lupaavia. Tuntoaistin yhdistämisessä työkoneiden tekniikkaan on tehty Suomessa uraa uurtavaa tutkimustyötä.

"Jos saamme esimerkiksi yhden kontin käsittelyajasta vaikkapa muutaman sekunnin pois, se nopeuttaa merkittävästi tuhansia kontteja kuljettavan aluksen purkua. Tällaisen yliopistoyhteistyön avulla voimme tehdä merkittäviä harppauksia uuden tekniikan haltuunotossa", Yli-Paunu kiittelee.

Tekesin rahoituspäällikön Timo Laurilan mukaan ohjelman keskeinen tavoite oli uudenlainen tiivis ja pitkäjänteinen yhteistyö yritys- ja yliopistoverkostoissa.

"Odotan mielenkiinnolla, kuinka ohjelmassa syntyneet tutkimustulokset siirtyvät teollisuuden käyttöön", Timo Laurila lisää.

Lisätietoja

Timo Laurila
Puh. 029 50 55844
timo.laurila(at)tekes.fi

Sanna Nuutila