Insta: Paikannus pelastaa ihmishenkiä

Digitaalisesta paikkatiedosta on muutamassa vuodessa tullut arkinen peruspalvelu kaikille älypuhelinten käyttäjille. Jos paikkatieto onkin arkikäytössä kätevää, on sovellusalueita, joissa se on paljon enemmän – kriittisen tärkeätä. Eräs tällainen sovellusalue on pelastustoimi. Nopea ja oikea toiminta pelastaa henkiä. Reaaliaikainen, helposti saatava paikkatieto auttaa tässä suuresti.

Suomessa on runsaasti yrityksiä, jotka kehittävät ratkaisuja erilaisiin paikannusta hyödyntäviin viranomais- ja ammattilaistarpeisiin. Esimerkiksi Roger-GPS:n kehittämä laite antaa hälytysajoneuvolle paikkatiedon jo autotallissa ja nopeuttaa näin liikkeellelähtöä. InPlace Solutionsin ohjelmisto taas auttaa navigoimaan kohteeseen turvallisemmin ja nopeammin. Portalifyn mobiili johtamisjärjestelmä auttaa tiimiä ja johtoa tietämään, missä muut ovat. Cassidian ja Murata tarjoavat paikannusta rakennusten sisällä.

Potentiaalia vientimarkkinoille

Insta on tamperelainen, turvallisuusteknologiaan ja teollisuusautomaatioon keskittynyt perheyritys. Parhaillaan Insta työskentelee päätoimittajana suuressa hätäkeskustietojärjestelmäprojektissa, jossa Suomen 112-toiminnasta vastaaville viranomaisille kehitetään uusi viesti- ja tietojärjestelmä. Mukana on teknologiaa lukuisilta alihankkijoilta.

"Paikkatieto on pelastus- ja hälytystehtävissä hyödyllistä kahdellakin tavalla. Ensinnäkin tietysti voidaan esimerkiksi kännykkä paikantamalla selvittää, missä hätä on – hätäpuhelun soittaja itse ei välttämättä pysty sijaintiaan kertomaan. Ja toiseksi operaation johto näkee käytössään olevien yksiköiden liikkeet reaaliajassa. Tämä on suunnattomana arvokasta tietoa erityisesti suurissa operaatioissa, joihin osallistuu paljon yksiköitä", sanoo teknologiayhtiö Instan tuotekehitysjohtaja Antti Kerola.

Järjestelmä on kansainvälisestikin vertaillen edelläkävijä. Paikkatiedon hyödyntämisen lisäksi se muun muassa käyttää valtakunnallista mutta samaan aikaan hajautettua mallia, jossa eri hätäkeskukset voivat tukea toisiaan joustavasti tarpeen mukaan.

Kerolan mukaan hätäkeskusprojektissa syntyvälle osaamiselle on käyttöä myös vientiponnisteluissa – vastaavia ratkaisuja kysellään muuallakin. Ulkomailla tarvitaan erilainen strategia kuin Suomessa.

"Kotimaassa toimimme integraattorina, mutta ulkomaille lähdemme tuotetalona – integraattorina toimivat paikalliset yritykset. Olemme tuotteistaneet mm. hätäkeskushankkeessa käytetyn teknologian Insta Response -tuotteeksi", Kerola sanoo.

Markkinoita on myös turvallisuus- ja viranomaisalan ulkopuolella.

"Tässä vaiheessa meillä ei ole avauksia sinne suuntaan, mutta esimerkiksi satamien ja muiden isojen logistiikkakeskittymien ohjaamisessa on tarvetta samankaltaisille ratkaisuille", Kerola sanoo.

Lisätietoja

Antti Kerola
Insta
puh. 040 709 2713
antti.kerola (at) insta.fi

Teksti: Tommi Niittymies, Netprofile

Tiina Lifländer