Heat-It: Pelastautumistiloja maan alle

Rovaniemeläisen Heat-It Oy:n suurin tuote on kaivoksille ja rakennustyömaille tarkoitettu suojatila, joka turvaa elämisen edellytykset onnettomuus- ja häiriötilanteissa. Toimitusjohtaja Pekka Kilpeläisen mukaan Tekesin rahoitus on tuonut uuden tuotteen kehittämiseen vakautta ja varmuutta.

Vuonna 1995 perustettu Heat-It kehittää lämpötuotteita ja -ratkaisuja potilaan suojaamiseen kylmältä ensihoidon yhteydessä. Lisäksi yhtiön tuotepalettiin kuuluu erilaisia sen osaamisalueisiin kuuluvia muita tuotteita. Pelastustilat tulivat palettiin mukaan noin kolme vuotta sitten.

"Laajensimme toimintaamme uudelle alueelle, kun kävi ilmi, että markkinoilla jo olevat maanalaiset suojatilat eivät tahdo kestää pohjoisen Euroopan olosuhteita. Kittilässä oli käytössä kanadalaisia suojapaikkoja, jotka ruostuivat katosta puhki parissa vuodessa. Kanadassa näin ei ollut käynyt, koska siellä olosuhteet ovat erilaiset", kertoo Heat-Itin toimitusjohtaja Pekka Kilpeläinen.

Vuorokausien verran lisäaikaa onnettomuustilanteissa

Maanalaisen suojatilan tuotenimi on RESPETRA. Nimen alkuosa RES viittaa pelastamiseen ja PETRA kallioon. Suojatilan tehtävä on antaa jopa vuorokausien verran lisäaikaa toimintasuunnitelman tekoon sekä toteutukseen onnettomuustilanteessa. Parhaimmillaan vaaratilanteet ehtivät hoitaa itse itsensä – jos työntekijät on saatu suojatilaan turvaan, esimerkiksi kaivostyökone voi palaa loppuun ilman että kenenkään on pakko vaarantaa henkeään tai terveyttään pelastuakseen maan alta.

RESPETRA-tuotteita on kahta kokoa. Pienempi on 2,5 metriä pitkä, isompi taas 5-metrinen ja 12 neliömetrin suuruinen. Isommasta suojatilasta löytyy neljä vuodepaikkaa ja liikuteltavat istuimet 10 henkilölle. Molemmat tilat ovat täysin itsenäisiä, oman hengitysilmansa tekeviä, kaasutiiviitä ja normaalin elämisen edellytykset turvaavia. Suojatilassa voi elää, oleskella, ruokailla ja odottaa rauhassa jopa 100 tuntia silloin, kun maan alla on tapahtunut jokin merkittävä häiriö.

"Meidän tilamme rakenne on kirjaimellisesti yksi sen vahvuuksista. Kaarevakylkinen, teräksestä rakennettu suojatila kestää erinomaisesti esimerkiksi räjähdysten aiheuttamaa rajua painevaihtelua", Kilpeläinen toteaa.

Materiaaliksi valittiin Outokumpu Oy:n Tornion jaloterästehtaan valmistama ruostumaton teräs. Kaarevakylkiseksi muotoiltu teräs on Kilpeläisen mukaan paineaalloissa noin 50 kertaa kestävämpää kuin tavallinen teräs. Materiaalin ylläpito ja huolto eivät myöskään rasita kaivosten huoltobudjetteja. Naarmu, joka voi tavallisessa maalatussa teräskontissa aloittaa nopean ruostumisen, ei ole ruostumattomalle teräkselle ongelma.

Kilpeläinen muistuttaa kunnon pelastautumistilan olevan myös rekrytointivaltti: "Joillakin kaivos- ja rakennustyömailla on onnettomuustilanteita varten tarjolla vain happinaamareilla varustettu kontti, jonka toiminta-aika on lyhyt. Naamarin kautta hengittäminen saattaa myös tuottaa monille ongelmia. Inhimillinen suojatila, johon voi mennä hätätilanteessa, kertoo yrityksen ottavan turvallisuusasiat tosissaan."

Uusista ideoista totta

RESPETRA on mallisuojattu valmis tuote, jota on myyty jo toistakymmentä kappaletta suomalaisille kaivoksille ja isoille rakennustyömaille. Muun muassa Kittilän kultakaivoksella ja SRV:n Kehärata-työmaalla on käytössä useita suojatiloja. Kilpeläinen kuitenkin uskoo, että tuotteen päämarkkinat löytyvät Suomen ulkopuolelta.

"Viiden vuoden sisällä tarkoituksemme on päästä mukaan Pohjoismaiden sekä Venäjän markkinoille. Näissä maissa asiakkaat arvostavat paikallista läsnäoloa, etenkin kun ensimmäiset vuosihuollot ja -palvelut kuuluvat tarjoamaamme pakettiin. Ruotsiin olemme jo antaneet tarjouksia, koska suojatiloille asetettavat maakohtaiset erityisvaatimukset ja standardit eivät siellä paljonkaan eroa Suomen vastaavista. Muille uusille markkinoille vaatimukset pitää ensin selvittää tarkasti."

Pekka Kilpeläinen toteaa, ettei Heat-It olisi kyennyt investoimaan uudenlaisen ratkaisun kehittämiseen Ilman Tekesin tukea.

"Tuotteemme on kokonaan oma. Tekesin tuki on auttanut meitä kehittämään suojatilojen modulaarisuutta sekä tutkimaan tilojen kestävyyttä, omaa ilmanpuhdistinta ja kuva-ääni-yhteyden toimivuutta eri olosuhteissa. Hanke jatkuu edelleen Tekesin Green Mining -ohjelmassa, ja tuotetta kehitetään yhä laadukkaammaksi erilaisten testien avulla. Muutaman hengen pk-yritys ei pystyisi panostamaan näin isoon kehitystyöhön pelkin omin resurssein. Siksi Tekesin rahoitus on meille tosi hyvä juttu. Se tekee uusista ideoista totta."

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Pekka Kilpeläinen, Heat-It Oy
puh. 0400 698 102
pekka.kilpelainen (at) heat-it.fi
www.heat-it.fi

Teksti: Pohjoisranta B-M

Sanna Nuutila