Finpro: FinlandCare avaa ovia terveysviennille

Suomi kaipaa kipeästi uusia vientialoja ja yksi merkittävä kasvumahdollisuus löytyy terveydenhuollon hoito- ja hoivapalveluista. Alan koulutus, tutkimus, palvelut ja hoitotulokset muun muassa syövän hoidossa ja sydänkirurgiassa ovat meillä kansainvälisesti arvioiden huippuluokkaa. Lisäksi terveys- ja hoitosektorille syntyy jatkuvasti uusia innovatiivisia pk-yrityksiä, joissa on kosolti vientipotentiaalia.

Tämä on havaittu myös työ- ja elinkeinoministeriössä. Se käynnisti vuonna 2011 toimialan kansainvälistymistä ja vientiä vauhdittavan FinlandCare-ohjelman, jonka käytännön toteutuksesta vastaa Finpro. Vauhti on ohjelman markkinoinnista vastaavan Pirkko Aution mukaan ollut todella lupaava.

"Emme ole välttämättä itsekään Suomessa oivaltaneet, kuinka paljon tällä sektorilla on osaamista ja kasvupotentiaalia. Tutkimus on tunnetusti kansainvälistä huipputasoa, mutta myös monet suomalaisyritykset ovat alallaan selkeitä edelläkävijöitä", Autio toteaa.

FinlandCaressa on mukana kolmisenkymmentä yritystä, muun muassa suurimmat yksityissairaalat ja lääkärikeskukset. Joukossa on myös terveysteknologian, koulutuksen ja konsultoinnin erikoisosaajia.

"Myös hoitohenkilöstön ja lääkärien jatkokoulutus herättää alati kasvavaa kiinnostusta", Autio lisää.

Terveysturismissa paljon potentiaalia

Ohjelman pääpaino on ollut alussa tietoisesti terveyspalveluissa ja terveysmatkailussa, joissa lähin selkeä markkina-alue löytyy Venäjältä. Selvitysten mukaan korkealaatuisten hoiva- ja kuntoutuspalvelujen kysyntä kasvaa Venäjällä selvästi tarjontaa nopeammin. Yksityisen sektorin osuus palvelutuotannossa on siellä vain parin prosentin luokkaa.

"Miksi mennä kalliisiin erikoishoitoihin Sveitsiin tai Israeliin saakka, kun vastaavaa huippuosaamista löytyy huomattavasti lähempää Suomesta", Autio muistuttaa.

FinlandCare-ohjelma on tehnyt omia vienninedistämiskuja, rakentanut mediakontakteja ja ollut mukana myös eri ministereiden ulkomaanmatkoilla yritysvaltuuskunnissa. Yhteistyö on tiivistä myös Team Finland -verkoston ja Tekesin kanssa.

"Venäjän lisäksi Itä-Euroopan EU-maat ja Persianlahden alue ovat potentiaalisia markkina-alueita. Esimerkiksi Arabiemiraateista on saatu erittäin hyviä vientiavauksia. Seuraava haaste on koota hoiva- ja kuntoutusalan sekä terveysteknologian yrityksiä yhteiseen verkostoon ", Autio kertoo.

"Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmassa on monia mielenkiintoisia projekteja, joiden tuloksia päästään tätä kautta hyödyntämään myös kansainvälisesti", hän kiittelee.

Lisätietoja

Pirkko Autio
Markkinoinnista ja viestinnästä vastaava
Finpro
Puh. 050 396 7519
pirkko.autio (at) finpro.fi

www.finlandcare.fi/

Teksti: Recommended Finland/Timo Sormunen

Pia Mörk