Enevo Oy: Kaikuluotain roskiksessa säästää luontoa ja rahaa

Enevo Oy:n innovaatio tuo älyä jätehuollon logistiikkaan. Tekesin Green Gowth -ohjelmassa kehitetty ONe Collect -konsepti voi jopa puolittaa jätteenhuollon kustannukset.

Pöydällä on pyöreä keltainen mötikkä, joka tuntuu pinnalta kumiselta ja painaa maitotölkin verran. Mötikkä on konkreettinen osa edistyksellistä jätehuoltoratkaisua, joka vähentää jäteautojen ajoa, polttoainetta ja päästöjä. Ja tietysti kustannuksia.

Espoolaisen Enevo Oy:n ONe Collect -konsepti toimii niin, että äärioloja kestävä ja huoltovapaa sensori, se keltainen mötikkä, kiinnitetään jätesäiliön kanteen sisäpuolelle. Sisäänrakennetun ultraäänisensorin avulla se seuraa säiliön täyttöastetta ja lähettää informaation mobiiliverkon välityksellä serverille, joka laskee optimaalisen tyhjennysvälin ja reitit jäteautoille. Näin säiliöt tyhjennetään oikeaan aikaan ja vältytään turhalta ajolta.

Palvelua on pilotoitu Suomessa ja muissa Pohjoismaissa vuodesta 2012 lähtien hyvin tuloksin. Nyt, kun konsepti on testattu ja laitteet teollisessa tuotannossa, toimitusjohtaja Fredrik Kekäläinen kiertää maailmaa esittelemässä palvelua ja myymässä sitä kunnille ja jätehuoltoyrityksille. Asiakaslistalla on jo Euroopan suurimpia jätteenhuollon yrityksiä kuten Suez/Sita ja Veolia. Suomessa yhteistyötä tehdään mm. Paperinkeräyksen kanssa.

"ONe Collect -järjestelmä ei vaadi asiakkaalta uusia investointeja ja kustannussäästöt asiakas saa heti. Suomessa toteutetussa pilottihankkeessa asiakkaamme pystyi vähentämään noutokäyntejä yli puolella."

Konsepti vakuutti rahoittajat

Kolme vuotta sitten sarjayrittäjä Kekäläinen haki uutta bisnesideaa. Hän oli jo ennättänyt perustaa ja myydä kaksi yritystä, ja nyt mieli teki kolmannelle kierrokselle. Hän pallotteli teolliseen internetiin liittyviä ideoita yhdessä entisen työtoverinsa ja nykyisen yhtiökumppaninsa Johan Engströmin kanssa.

Lopulta jätehuoltoon liittyvä keksintö syntyi kesken asumiskuluja ja taloyhtiöiden jätehuollon kustannuksia käsittelevän keskustelun.

"Johan kertoi seuranneensa käsin mittaamalla oman taloyhtiönsä jäteastioiden täyttöastetta ja laskeneensa ihanteellista tyhjennysväliä. Sanoin, että tuohan on ihan hullua, sellainen pitäisi automatisoida. Katsoimme toisiimme ja ymmärsimme kesken lauseen, että tässä oli se idea, jota olimme hakeneet."

Kuukaudessa parivaljakko oli rakentanut "jeesusteipillä kasassa pysyvän häkkyrän", jolla he pystyivät osoittamaan, että konsepti toimii. Sen avulla Kekäläinen ja Engström saivat vakuutettua enkelisijoittaja Lifeline Venturesin ja Tekesin. Niiden rahoituksella lähdettiin kehittämään prototyyppiä ja palvelun mahdollistavaa ohjelmistoa.

"Yhteistyö Tekesin kanssa on sujunut tosi hyvin. Tunsin ensimmäisestä tapaamisesta lähtien, että tekesläiset ymmärsivät konseptimme ja suhtautuivat meihin tärkeänä asiakkaana. Olemme tuotekehityslainan lisäksi saaneet myös muuta palvelua, esimerkiksi näkyvyyttä ulkomaisessa mediassa."

Kasvu kakkosvaihteelle

Fredrik Kekäläinen korostaa, että Enevo ei ole pelkkä laitevalmistaja, vaan se haluaa hallita suurempaa osaa jätelogistiikan arvoketjusta.

"Tarjoamme asiakkaalle koko paketin. Me myymme tietoa siitä, miten voidaan kuljettaa mahdollisimman paljon jätettä mahdollisimman vähässä ajassa ja pienellä kilometrimäärällä."

Enevo on alan ensimmäinen toimija, joten sillä on valtavat mahdollisuudet, jos se saa vakuutettua alan suuret toimijat tarjoamistaan hyödyistä. Jätehuolto on globaalisti biljoonan – eli miljoonan miljoonan – dollarin bisnes, josta puolet tulee logistiikasta.

Kekäläisen mukaan Enevo on tänä vuonna päässyt vauhtiin. Ensi vuonna tilauskannan ennustetaan viisinkertaistuvan ja henkilöstön kaksinkertaistuvan.

"Laitamme nyt isomman vaihteen silmään ja lähdemme uudistamaan jätehuoltoa Euroopassa, USA:ssa ja Aasiassa."

Vauhtia lisää Enevon tuore valinta Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -ohjelmaan (NIY). Se tarjoaa yritykselle rahoitusta liiketoiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen.

"NIY-rahoitus antaa meille uskottavuutta asiakkaiden ja sijoittajien silmissä. Se on lähellä lottopottia, mutta toivottavasti mukaan pääsyssä ei ole kyse pelkästä onnesta vaan järkevästä liiketoimintasuunnitelmasta", Fredrik Kekäläinen hymyilee.

Lisätietoja

Fredrik Kekäläinen
Toimitusjohtaja
Enevo Oy
fredrik.kekalainen (at) enevo.com
puh. 040 516 1014

www.enevo.com

Teksti: Teksti Jarno Forssell, Pohjoisranta Burson-Marsteller

Sanna Nuutila