AW-Energy: WaveRoller nappaa aallon voiman

Aaltoenergiateknologia on pian kaupallistamisvaiheessa. Jo viiden vuoden kuluttua aallot alkavat tahkota sähköä laajemmille markkinoille, arvioi AW-Energyn toimitusjohtaja John Liljelund.

Valtamerien aalloissa on valtavasti uusiutuvaa energiaa, jonka hyödyntäminen on alkutekijöissään. Lähivuosina avautuville markkinoille tähtää vantaalainen AW-Energy Oy.

Yhtiön kehittämä ja patentoima teknologia on nimeltään WaveRoller. Se perustuu meren pohjaan asennettaviin saranoituihin paneeleihin, jotka muuttavat aaltojen edestakaisen liikkeen sähköenergiaksi. Voimalat asennetaan lähelle rantaa, jolloin asennus, logistiikka ja energiansiirto ovat taloudellisempia kuin kaukana avomerellä olevien offshore-voimaloiden.

AW-Energy on rakentanut oman aaltovoimapuiston Portugalin rannikolle, jossa valtakunnan verkkoon kytketty pilottivoimala tuottaa paitsi sähköä, myös arvokasta tutkimustietoa teknologian kehittämiseen. Toimitusjohtaja John Liljelund kertoo juuri saaneensa ulkopuolisen luokituslaitoksen vahvistamat tulokset puiston tuotantoarvoista.

"Tulokset ovat linjassa aiemmin tekemiemme simulaatioiden ja tankkikokeiden kanssa. Tämä on iso juttu paitsi meille, myös koko alalle. Se osoittaa mahdollisille asiakkaillemme, että meillä on oikeasti hyvä innovaatio käsissämme."

Yrityksen tavoitteena ei kuitenkaan ole omistaa ja operoida aaltoenergiapuistoja. Liljelundin mukaan AW-Energy haluaa myydä ratkaisuja uusiutuvan energian tuotantoon energiayhtiöille. Suurimpia mahdollisuuksia yhtiö näkee viime vuoden lopussa käynnistyneessä Ranskan-hankkeessa, jossa sen asiakkaana ovat Fortum ja suuri ranskalainen meriteollisuusyritys DCNS. Yhtiö neuvottelee muista hankkeista mm. Chilessä.

Tekesin tukea alusta asti

Idea mullistavaan teknologiaan syntyi jo yli 20 vuotta sitten, kun sukeltaja Rauno Koivusaari seurasi Porkkalanniemen edustalla rantavedessä, kuinka aaltojen edestakainen liike heilutti hylyn avoinna ollutta lastiluukkua. Ajatus alkoi konkretisoitua vuosituhannen vaihteessa, kun nuori teekkari John Liljelund teki ammattisukeltajan tutkintoa Koivusaaren opastuksella.

"Vuonna 2000 roudasimme luotsisaarelle tarvikkeita ja rakensimme koelaitteita. Hankimme patentit ja lähdimme esittelemään ideaa alan asiantuntijoille", Liljelund muistelee

Voimalaitosten rakentaja Arvo Järvinen ja hydrauliikka-ekspertti Yrjö Tuokkola uskoivat ideaan. Mukaan saatiin myös enkelisijoittajia ja sittemmin myös Fortum vähemmistöosakkaaksi.

Vaikka AW-Energy on toiminut jo vuodesta 2002, sen teknologia on vielä kehitysvaiheessa ja tuotekehityspanokset valtavat suhteessa liikevaihtoon. Yhtiön t&k-menot ovat vuosittain noin viisi miljoonaa euroa ja ne jatkuvat korkeina vielä joitakin vuosia.

"Työ vaatii kärsivällisyyttä ja olemme jo nyt päässeet pitkälle. Meillä on useita aiesopimushankkeita asiakkaiden kanssa ja olemme saavuttaneet merkittäviä maailmanluokan tuloksia", toimitusjohtaja arvioi.

Tekes on ollut tukemassa AW-Energyn kehitystyötä yrityksen alusta pitäen. Liikkeelle lähdettiin starttirahalla ja myöhemmin mukaan tuli erilaisia teknologian kehittämiseen liittyviä hankkeita, joihin yritys on saanut Tekesin lainoja.

Tekesin Groove-ohjelmassa yritys on ollut kahdessa hankkeessa. Vuosina 2010-2012 kehitettiin monitoimialusta, jonka avulla pystyttiin asentamaan aaltovoimaloita merelle tehokkaasti ja turvallisesti. Parhaillaan käynnissä olevalla hankkeella kehitetään WaveRoller-teknologiaa kaupallistamisvaiheeseen asti.

"Tekes on ollut erittäin merkittävässä roolissa siinä, että AW-Energy on nyt siinä missä se on", John Liljelund sanoo.

Kasvun kynnyksellä

Liljelund arvioi WaveRoller-teknologian olevan kaupallinen tuote noin vuonna 2020. Sen jälkeen markkina voi lähteä rajuun kasvuun, kun hankkeita voidaan lähteä toteuttamaan projektirahoitusmallilla eli pankkirahoituksella.

"Tavoitteemme on, että vuonna 2020 meillä olisi asennettua teknologiaa 20 megawattia. Nykyisellä nimellisteholla se tarkoittaisi yli 50 yksikköä."

Vertailun vuoksi: offshore-tuulivoiman liikevaihto on 3,2-4 miljoonaa euroa asennettua megawattia kohden. Tätä laskukaavaa käyttäen 20 megawattia tarkoittaisi 60-80 miljoonan liikevaihtoa.

"Ja tuon jälkeen se lähtee varsinaisesti kasvuun", Liljelund sanoo.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja John Liljelund
AW-Energy Oy
puh. 0400 681 061
john.liljelund (at) aw-energy.com
www.aw-energy.com

Teksti: Jarno Forssell, Pohjoisranta Burson-Marsteller

Sanna Nuutila