AriTunes: Suomen kuunnelluin artisti luo yhteisiä sääntöjä musiikki- ja pelialalle

Ari Pulkkisen musiikki kerää miljardeja kuulijoita pelkästään pelien kautta. Pulkkinen palkittiin vuonna 2011 Suomalainen pelikehittäjä -palkinnolla, ja nyt säveltäjä-tuottaja-muusikko luo yhteistyössä Tekesin Skene-ohjelman kanssa yhteisiä pelisääntöjä musiikin ja peliteollisuuden aloille.

Yhden miehen hittipaja AriTunes on vuonna 2008 perustettu audio- ja musiikkialan yritys, joka on erikoistunut musiikkituotannon lisäksi uusmediaan. Helsinkiläisen yrityksen takaa löytyy Ari Pulkkinen, joka löysi tiensä pelimusiikin pariin demoskenen ja Tracker-musiikin kautta. Harrastuksesta kehkeytyi elinkeino, ja Pulkkinen perusti pelialalla työskentelyn jälkeen AriTunesin. Itseoppineen säveltäjän omaleimaista ja monipuolista pelimusiikkia voi kuulla muun muassa supersuosituissa Angry Birds -peleissä, Trine-sarjassa sekä useissa kotimaisen Housemarquen tuotteissa, kuten uusimmassa Resogun-pelissä. Kun lasketaan yhteen Pulkkisen musiikkia sisältävien pelien pelaajat, voi säveltäjää kutsua Suomen kansainvälisesti kuunnelluimmaksi artisti miljardeilla kuulijoilla.

Pelimusiikin lisäksi Pulkkinen on lähtenyt työskentelemään myös pelimusiikin tekijöiden oikeuksien puolesta.

"Pelimusiikki ja kaupallinen musiikki tulevat sekoittumaan entistä vahvemmin. Tulevaisuudessa hittimusiikkia tulee syntymään entistä vahvemmin myös pelien kautta. Esimerkiksi FIFA- ja NHL-sarjoihin mukaan päässeet kappaleet nousevat hyvin suosituksi myös pelien ulkopuolella", Pulkkinen huomauttaa.

AriTunes luo Skenen kanssa aloille yhteisiä pelisääntöjä

Pelimusiikin tekijöiden määrä Suomessa on pieni, mutta ala elää hienoista kasvua. Pulkkinen kertoo muun muassa tämän herättäneen tarpeen myös musiikki- ja ääniteollisuuden yhdistymishankkeelle. Tekesin kanssa yhteistyössä tehtävässä hankkeessa on mukana myös musiikintekijöiden edunvalvontajärjestö Teosto.

"Aikaisemmin ongelmana on ollut se, että pelialan säveltäjät ja muusikot ovat työskennelleet ilman Teosto-sopimuksia. Tarkoituksenamme onkin nyt luoda uusia sopimus- ja ansaintamalleja, jotka sopivat niin peli- kuin musiikkialalle. Luomalla yhteisiä pelisääntöjä, yritämme yhdistää kaksi alaa niin, että tulevaisuudessa eri alojen toimijat voisivat tehdä helpommin yhteistyötä keskenään. Hankkeen lopullinen maali on tehdä pelimusiikista myös kaupallista musiikkia".

Yhdistymishanke on edelleen käynnissä, ja Pulkkinen kertoo yhteistyön Tekesin kanssa sujuneen hyvin.

"Rahoituksen lisäksi olemme saaneet todella paljon muun muassa asiantuntija-apua liiketoimintasuunnitelman kanssa. Tämän lisäksi olemme löytäneet monia hyödyllisiä yhteistyökumppaneita", hän paljastaa.

Muutos muusikosta tuottajaksi kiinnostaa

Kaupallisen musiikin ja pelimusiikin yhdistäminen on kiinnostanut Pulkkista niin paljon, että tulevaisuudessa hän toivoo AriTunesin suuntautuvan aikaisempaa enemmän tuottajasuuntaan.
"Toivon, että tulevaisuudessa AriTunes pääsisi tuottamaan muutakin kuin omaa musiikkia. Haaveissa on tietenkin myös nousta vähintään Pohjoismaisella tasolla tunnetuimmaksi audio- ja musiikkialan yritykseksi ja kasvattaa samalla työntekijöiden määrää".

SST Viestintä

Kaj Nordgren