Tampereen kaupunki: Tampereelle uudenlainen tukiasumisyksikkö suunnittelukilpailulla

Tekesin Innovatiiviset julkiset hankinnat -rahoitus kannustaa hyödyntämään uudentyyppisiä hankintamenettelyjä innovatiivisten ehdotusten ja ratkaisujen löytämiseksi. Yksi oiva keino on suunnittelukilpailun käyttäminen. Tähän menettelyyn päädyttiin Espoossa, Helsingissä ja Tampereella, kun kaupungit halusivat kehittää uudenlaisia asumisyksiköitä pitkäaikaisasunnottomille.

Asunnottomuuden vähentämisohjelman konseptikilpailu toteutettiin hankintalain mukaisena suunnittelukilpailuna, joka mahdollisti suorahankinnan kilpailun voittajalta palvelun tuottamisesta. Kilpailun tavoitteena oli löytää uusia innovatiivisia palvelun tuottamisen konsepteja sekä rakentamisen ratkaisuja, joissa kiinteistö palvelee mahdollisimman hyvin palvelun toteuttamista.

Suunnittelupäällikkö Maritta Närhi Tampereen kaupungilta kertaa kilpailun vaiheita nyt kun voittaja AlfaKuntoutus Hervanta Oy on tarjonnut jo kesästä 2011 asti tuettua asumista asunnottomille päihde- ja mielenterveyskuntoutujille.

”Meidän kannalta kilpailulla päästiin hyvään lopputulokseen, vaikka itse kilpailutus oli työläs. Saimme pitkän sopimuksen ja olemme menneet päihde- ja mielenterveyskuntoutujien tukiasumisen ja avokuntoutuspalvelujen kehittämisessä eteenpäin. Ilman Tekesin rahoituksen mahdollistamaa asiantuntijaa ja ympäristöministeriön mukana oloa, ei tällaiseen kilpailuun oltaisi kuitenkaan lähdetty”, toteaa Närhi.

Kilpailun kantava ajatus oli, että palveluntuottajat pääsevät suunnittelemaan rakennuksen ja tilat omaa palveluaan vastaavaksi. Tämä poikkesi ratkaisevasti mallista, jossa rakennus on valmiina ja palvelut sovitetaan sinne miten parhaiten taitetaan.

”Näin jälkeen päin ajateltuna olisimme tarvinneet kilpailun alussa enemmän vuoropuhelua ja idean markkinoimista. Suunnittelukilpailun tausta-ajastusta olisi pitänyt avata enemmän. Palveluntuottajille ei oikein hahmottunut, mitä kilpailulla haettiin. Ehdotuksissa olisi voinut olla enemmän innovatiivisuutta, sillä meille tarjottiin suurimmaksi osaksi olemassa olevia konsepteja.”

Pienyrittäjä pääsi osoittamaan innovatiivisuutensa

Närhi korostaa, että asumisyksikön kehittäminen on valitun palveluntuottajan kanssa lähtenyt hyvin liikkeelle.

”Lopputulos ja sen innovatiivisuus on tullut esiin, kun olemme yhdessä päässeet suunnittelemaan millaisia palveluja kaupunki tarvitsee.”

Närhi iloitsee myös siitä, että kilpailun voittaja oli paikallinen pienyrittäjä, jolle kilpailu antoi mahdollisuuden murtaa ulkomaalaisomisteisten suuryritysten tuottamia palveluja. Kilpailun 15-vuotinen sopimus tarjoaa myös hyvän kasvualustan aidolle kumppanuudelle.

AlfaKuntoutus Hervannan tukiasumisyksikössä on hyödynnetty muun muassa hyvinvointiteknologiaa ja taloautomaatiotekniikan ratkaisuja tavalla, joita on käyty ihastelemassa eri puolilta maailmaa. Asunnoissa on muun muassa automaattiset sammutus- ja paloilmoitinlaitteistot sekä sammuttava liesituuletin. Myös vesivahinkojen varalta on hälytysjärjestelmä. Asuntoihin on videoyhteydet ja henkilökunta voi mobiililaitteiden välityksellä tarkistaa esimerkiksi onko asukkaalla ovi auki.

Teknisistä hienouksista huolimatta tukiasumisen keskeinen tavoite on tukea asiakkaan elämänhallintaa, arjen asioista selviytymistä sekä päihteettömyyttä. Kestoltaan 6-24 kuukauden mittainen tukiasumisjakso toimii siirtymävaiheena kohti itsenäistä asumista.

Tampereelle uudenlainen tukiasumisyksikkö suunnittelukilpailulla (pptx)

Lisätietoja

Maritta Närhi
suunnittelupäällikkö
Tampereen kaupunki
puh. 050 320 6325
maritta.narhi (at) tampere.fi

www.alfakuntoutus.fi

Teksti: Teonsana Oy