Sovellusmestarit: Paperirullat liikkuvat energiaa säästävillä painekuljettimilla

Sovellusmestarit-yhtiö on kehittänyt energiaa ja tilaa säästävän painekuljetusjärjestelmän paperirullien siirtämiseen. Ainutlaatuinen menetelmä on saanut hyvin myönteisen vastaanoton markkinoilla ja siivittänyt nuoren kasvuyrityksen vahvaan kasvuun.

”Kehittämällämme painekuljetusjärjestelmällä on monia etuja perinteisiin mekaanisiin ratkaisuihin perustuviin kuljettimiin verrattuna. Kuljettimemme perustuskustannukset ovat pienemmät, se on energiatehokkaampi, turvallisempi ja helpompi huoltaa”, toteaa hallituksen puheenjohtaja Mikko Rantanen, Sovellusmestarit Oy.

Paperirullat siirtyvät painekuljetinelementin päällä vierittämällä eteenpäin. Kuljettimessa ei ole liikkuvia osia, jotka voivat vahingoittaa ihmisiä tai kolhia paperirullia. Järjestelmä soveltuu niin paperitehtaiden uusasennuksiin kuin korvausinvestointeihin.

”Tekniikka on ainutlaatuinen. Se on saanut erittäin hyvän vastaanoton markkinoilla ja olemme toimittaneet useita järjestelmiä Suomeen. Kansainvälistymisemme alkoi viime syksynä ja meillä on käynnissä projekteja Kiinassa, Intiassa, Kanadassa USA:ssa ja Ruotsissa.”

Uskomattoman yksinkertainen

Stora Enson Anjalan paperitehtailla on ollut käytössä Sovellusmestarien toimittama painekuljetinjärjestelmä syksystä 2009.

”Etsimme uutta ratkaisua kohtaan, jossa paperirullia siirretään kahden kuljettimen välillä kuljettimelta toiselle. Vaihtoehtoja oli useita, mutta painekuljettimen ylivoimatekijä oli sen helppo asennettavuus. Se voitiin asentaa vanhojen laitteiden päälle ilman niiden purkua pois. Käytettävyydeltään ja kapasiteetiltaan kuljetin on vastannut täysin meidän vaatimuksiamme. Paineilman säästö on ollut myös melkoinen”, kertoo suunnittelupäällikkö Harri Mörsäri Stora Enson Anjalan tehtailta.

”Kuljetinjärjestelmä tuntui heti alusta lähtien niin uskomattoman yksinkertaiselta ja se myös osoittautui sellaiseksi. Tekniikaltaan se poikkesi siitä, mihin oli aikaisemmin totuttu. Järjestelmä herätti paljon huomiota tehtaalla ja ihmettelijöitä on riittänyt”, Harri Mörsäri jatkaa.

Huimaa kasvua

Sovellusmestarit-yhtiö on perustettu vuonna 2008, ja paperirullien kuljetusjärjestelmällä on ollut suuri merkitys yhtiön kasvulle.

”Viime vuonna nelinkertaistimme liikevaihtomme 1,2 miljoonaan euroon ja tänä vuonna liikevaihto on edelleen huimassa kasvussa, lisäys alkuvuonna on ollut kolminkertainen vuoteen 2011 verrattuna. Odotukset jatkon suhteen ovat erittäin suuret, sillä tuotteen kysyntäpotentiaali on vahva”, sanoo Mikko Rantanen.

Tekesin rahoituksella yhtiö pystyi kehittämään kuljettimen prototyypin teknisesti eteenpäin sekä tuotteistamaan ja kaupallistamaan sen.
 ”Tekesin asiantuntijoiden kanssa käydyt keskustelut ovat olleet hedelmällisiä, ne ovat lisänneet henkistä pääomaa. Tekesin rahoituksen ansiosta 1–2 henkilöä voi keskittyä päätoimisesti tuotekehitykseen ja jälki on myös sen mukaista. Rahoituksella on tärkeä merkitys pienelle yritykselle, jossa kehitystä on tehty pääosin tulorahoitukselle. Emme olisi tässä ilman Tekesiä.”

Lisätietoja

Mikko Rantanen, puh. 0400 610 764, mikko.rantanen(at)sovellusmestarit.fi

Teksti: Teonsana Oy